Středomořská svatba pro příjemně nenucený den

Středomořská svatba

Kdo by nemiloval romantickou krásu pobřeží Itálie, Řecka, Španělska. Jestli chcete vnést kouzlo Středomoří na svou svatbu, bude se vám hodit náš tutorial se spoustou tipů.

Středomořská svatba
Secretstoriesbydaalarna.com

Vytvořit atmosféru pobřeží jižní Evropy není vůbec těžké. Existuje mnoho detailů, které vám okamžitě připomenou skvělé chvíle dovolené. Ať je to motiv oliv – olivové lístky, nabídka olivových olejů a oliv na speciálním baru, spousta citrusů – od citrónů, přes mandarinky až po pomeranče, sukulenty nebo záplava květin.

Náladu zaručeně podtrhne rustikální ladění vaší svatební destinace, kombinace vintage dřeva, mramoru a tepaného kovu, keramika, typické chlazené nápoje. Velice oblíbeným suvenýrem z Portugalska, Španělska i Itálie jsou malované keramické kachle, z Řecka pak také starobylé hliněné amfory.

Středomořská svatba
Weddingomania.com / Mesapresidencial.com / Weddingomania.com / Luxodochinelo.com.br / Greenweddingshoes.com / Rpsevents.gr
Středomořská svatba
Ruffledblog.com

Ladit atmosféru umí barvy. Ikonické spojení modré a bílé připomene romantické řecké Santorini, zapojení žluté zase italské pobřeží Amalfi, stopa červené a oranžové vás přenese do Španělska a Portugalska. Zemitý tón dodá terakotová. Velice stylová a elegantní bude také veselka v tlumených odstínech krémové, olivově zelené a barvy přírodního dřeva jako v Toskánsku.

Středomořská svatba
Wedluxe.com / Onefabday.com / Weddingchicks.com

Pokud budete chtít vyvolat i chuťový vjem a cítit se tak, jako by za rohem šumělo Středozemní moře, máte obrovské pole působnosti. Koneckonců, řecká a italská kuchyně, to je slavný pojem. A Španělé si také umí dopřávat samé lahůdky, a to v podobě jídla i pití.

Jak na středomořsky laděnou svatbu

Začněte před svatbou

Když chcete mít svatbu v jednotném stylu, vše začíná už u prvního kontaktování svatebních hostů. Připravte pro ně pozvánky a svatební oznámení v duchu jižanských kachlí nebo využijte něžný olivovo-květinový motiv. Nastíníte tak již téma a hosté se příjemně naladí.

Středomořská svatba
Elegantwedding.ca / Weddingomania.com

Svatební obřad

Vyzdobte si odpovídajícím způsobem místo, kde si řeknete své „ano“. Skvěle budou vypadat oblouky a slavobrány různých tvarů ozdobené olivovými větvemi, citrusy, fíkovými listy nebo květinami. Typickým zástupcem středomořské flóry je původně tropická bugenvilea, která je za těch pár století od doby, kdy ji mořeplavci přivezli z Brazílie, ve Středomoří jako doma.

Podobně vyzdobte i židle pro hosty.

Středomořská svatba
Edensecho.com / Stylemepretty.com / Eliaskordelakos.com

TIP: Namísto tradiční myrty můžete na vývazky pro svatebčany použít opět olivové snítky.

Středomořská svatba
Etsy.com

Krásným detailem jsou také sušené olivové lístky nebo okvětní plátky na házení místo obvyklé rýže.

Středomořská svatba
Etsy.com / Pinterest.com

Kde se budete bavit

Náladu a svatební téma pomůže vystihnout už správně zvolené místo pro svatební hostinu. Pro oslavu v duchu Středomoří se bude hodit nějaký rustikálně vypadající statek s velkou zahradou plnou stromů, nebo naopak luxusní hotel se spoustou mramoru a bílé a zlaté barvy.

Středomořská svatba
Weddingomania.com
Středomořská svatba
Elegantwedding.ca

Věnujte pozornost výzdobě stolů a celého prostoru. Použijte keramiku, barevné nádobí a nezbytné detaily z olivových větviček, sukulentů nebo citrusů. Chybět by neměla bohatá květinová výzdoba.

Středomořská svatba
Deplanv.com / Elegantwedding.ca / Sherazat.tumblr.com
Středomořská svatba
Greylikesweddings.com / Junebugweddings.com / Heyweddinglady.com

O úspěchu jakékoliv aktivity často rozhodují detaily. Ať už jsou to vychytané informační cedule a směrovky, jmenovky, osvětlení prostoru, menší nábytek členící prostor nebo drobnosti pro hosty – žabky, klobouky nebo vějíře jsou v parném létě často doslova záchranou.

Středomořská svatba
Elegantwedding.ca
Středomořská svatba
Etsy.com / Onefabday.com
Středomořská svatba
Magnoliarouge.com

Co plánujete jíst a pít

Na přípitek se hodí zvolit některý z tradičních nápojů, jako je limoncello nebo grappa, jižní jiskru nese vynikající italské a španělské víno, místo šampaňského můžete vychutnávat bublinky v proseccu nebo cavě. Z míchaných nápojů nelze opomenout Aperol Spritz nebo sangríu.

Anebo některý z dalších skvělých osvěžujících letních drinků.

Středomořská svatba
Wedluxe.com / Strictlyweddings.com

K obědu můžete podávat cokoliv z lehké středomořské kuchyně a zajisté neprohloupíte. Česká klasika je sice vždy sázkou na jistotu, ale výborná italská, řecká či dokonce španělská jídla mají také mnoho příznivců. A rozhodně to nebude žádná exotická divočina.

Servírujte kvalitní masa, uzeniny, šunky, sýry, ryby či mořské plody. Vše doplní typické ochucené pečené brambory či rýže. A spousta čerstvé zeleniny a ovoce. Hojně zalévejte olivovým olejem.

Středomořská svatba
Weddingomania.com

Korunou svatební tabule je vždy svatební dort a jeho krájení je významným okamžikem svatebního dne. Nechte si navrhnout a upéct dort v krásném středomořském designu.

Středomořská svatba
Weddingomania.com / Pinterest.com
Středomořská svatba
Elegantwedding.ca / Greylikesweddings.com
Středomořská svatba
Womangettingmarried.com / Creteforlove.com

A dort doplňte i stylovými zákusky na sladkém baru. Tipy na svatební sladkosti vám přinášíme pravidelně ve speciální rubrice SvatebníhoBlogu.cz věnované cukrářství. Jistě tam najdete druhy, které vás osloví, a ty potom necháte vyzdobit, jak potřebujete.

Středomořská svatba
Lagattacolpiattochescotta.com / Instagram @tbakesatelier / Pinterest.com
Středomořská svatba
Pinterest.com
Středomořská svatba
Seasonalwonderment.tumblr.com

Nevěsta, ženich a hosté

Středomořská nevěsta bude nejspíš elegantní a romantická. Představte si, co by se vám líbilo obléknout na svatbu na pláži. Najděte lehké, rozevláté, pohodlné šaty. Nebo jděte do nenucené elegance v podobě krajky a ušlechtilých linií. Vyberte vhodné doplňky a šperky – na nohy určitě lehké sandálky, espadrilky nebo baleríny a do vlasů třeba čelenku v podobě olivové snítky – anebo rovnou věneček z olivovníku a květin.

Středomořská svatba
Elegantwedding.ca / Stylemepretty.com
Středomořská svatba
Etsy.com / Junebugweddings.com

Chybět nesmí svatební kytice, kde určitě využijete typickou středomořskou zeleň. Výmluvné budou květiny jasných a sytých barev, ale i jemně pastelová vonička.

Středomořská svatba
Stylemepretty.com / Fioristalagardenia.it
Středomořská svatba
Eliaskordelakos.com / Bestdayeverfloraldesign.com

Nevěstu mohou doprovázet družičky v pudrových romantických barvách připomínajících barevnost jižní krajiny.

Středomořská svatba
Pinterest.com / Christyarchibald.com
Středomořská svatba
Pinterest.com

Ženichovi bude nejlépe v lehkém obleku světlých barev, není nutné, aby si uvázal kravatu. Variantou pro odvážnější je barevné sako ke lněným kalhotám – nemusí se držet zpátky a bát se barev, módy. Na nohy pak klidně může obout mokasíny bez ponožek. Na hlavu klobouk a do klopy – jak jinak – olivovou ratolest.

Středomořská svatba
Rebeccacarpenterphotography.com / Stylemepretty.com / Etsy.com

No a když budou hosté odcházet po výborně stráveném dni domů, přibalte jim na cestu tematické dárečky. Olivový olej, mandličky, stylové perníčky, malé lahvičky alkoholu dle vašich preferencí nebo třeba namíchanou směs středomořského koření a bylinek.

Středomořská svatba
Dailysia.com / Rockmywedding.co.uk
Středomořská svatba
Tipografiafalisca.it

Zdroj úvodní fotografie: Bridesupnorth.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close