Neutrální barvy mají své kouzlo. Jak je využít na svatbě?

Neutrální barvy na svatbě

Výrazné, technicolorové barvy jsou hitem letošní svatební sezóny. Nicméně neutrály jim velmi silně šlapou na paty. Přečtěte si, které odstíny hrají na neutrální paletě prim a jak je kombinovat.

Neutrální barvy na svatbě
Scarletroots.com

Neutrální barvy jsou nedílnou součástí svatebního designu odnepaměti. Oblibě se v nějaké podobě těší každý rok, jednotlivé sezóny mají pak své vlastní preferované odstíny a kombinace. Letos jsou to zemité tóny a oproti nim světlé jemné nádechy. Úlohu neutrálů ale zastávají také ne úplně tradiční barvy.

Velkou svatební klasikou je bílá, krémová či šampaňská. Ty doplňují barvy jako písková či terakota. Na chladnějším barevném spektru je tu pak šedá či antracitová. Zajímavý akcent dokáže vytvořit černá, která je coby hlavní barva na svatbě stále poněkud překvapivá, ale o to působivější.

Letošní rok vnímá jako neutrální barvy také jemně zelenou, případně meruňkovou.

K čemu se hodí neutrály

Neutrální barevná paleta má pro svatební designéry spoustu výhod.

  • Neutrální tóny se snadno kombinují s ostatními – sluší jim něžné pastely, syté zářivé barvy, jásavé neonové, temné i základní čisté odstíny. Neutrály je doplňují a vytvářejí jim pozadí, aby vynikly.
  • Umí však stát i samostatně. Minimalistické celoneutrální svatby budou rezonovat s přírodním, boho, ale i klasickým stylem.
  • Neutrální barvy jsou spojené s přírodními tóny, a tak máte k dispozici mnoho přírodnin, které pomohou vytvořit tu správnou barevnou náladu.
  • Neutrální odstíny v hlavní roli vám budou vyhovovat, pokud je vám blízký spíš jemný styl s drobnými nuancemi, bez dramatických barevných akcentů.
  • Ve spojení s metalickými tóny pak dosáhnete skutečně slavnostního, elegantního stylu.

Neutrální barvy v kombinacích pro rok 2022

Kombinace roku 2022 jsou oslavou znovuzrození a naděje. Proto se objevují různé zajímavé inovace a neobvyklé pohledy.

Zemité odstíny

Písková, terakotová, béžová… Připomínka pouštních dun a večera na prérii. To jsou barvy, které lze zařadit do zemité palety a neutrálům letos s přehledem vévodí! Vyznačují se příjemnou sytostí a hloubkou, ve správné kombinaci získávají elegantně sofistikované vyznění, nebo mohou naopak odkazovat na lásku k přírodě.

Vypadají kouzelně, když je kombinujete navzájem. Zazáří také se zlatou, měděnou, ale i rezavou barvou. Zajímavé spojení získají s dalšími hnědými barvami, oranžovou, tlumenou zelenou nebo dokonce khaki. Dramatický efekt vytvoříte s černou. Jejich kouzlo vynikne, když zapojíte různorodé materiály, využijete odlišnou texturu různých povrchů. Dejte vedle sebe hladký kov, samet s vysokým vlasem, sušené květiny a bohaté listoví.

Zemité tóny nabízejí mnoho možností v oblasti květinové výzdoby – od svatební kytice, až po výzdobu svatebního oblouku. Hodí se také na svatební tabuli na ubrousky a ubrusy, příbory či nádobí.

Neutrální barvy na svatbě
Nicolekirshnerphotography.com
Neutrální barvy na svatbě
Theknot.com, foto C&C Photography
Neutrální barvy na svatbě
Weddingchicks.com
Neutrální barvy na svatbě
Greenweddingshoes.com
Neutrální barvy na svatbě
Inspiredbythis.com
neutrální barvy na svatbě
Theknot.com, foto Afrik Armando LLC

Zelená

Zelená je letos jedním z nejrozšířenějších neutrálů, vyskytuje se i jako hlavní svatební barva. Kladou na ni důraz floristé, ale i dekoratéři. Důvodem je její chladivé, uklidňující a optimistické působení.

Má mnoho odstínů. Z těch letos vedou tlumenější variace typu šalvějová, olivová, listová, či syté tóny smaragdu – zatímco jásavá zeleň jarní trávy bude poněkud v pozadí. Využít ji ale můžete také, pokud se vám líbí. V tlumeném podání vytváří zelená romantický, zasněný nebo vintage dojem. Čistá rostlinná zeleň je zase klasikou všech klasik, která se hodí doslova ke všemu.

Zelené listy vytvoří pozadí pro barevné květy ve svatební kytici a ozdobí slavobránu pro svatební obřad. Barva bude slušet svatebním sladkostem, stejně jako tiskovinám. Najdete pro ni uplatnění i na svatebním oblečení, od doplňků pro ženicha, přes šaty družiček, až po šperky nevěsty.

Jemnou zeleň snadno zkombinujete s bohatými odstíny fialové a růžové, skvěle doplňuje světle modrou a barvu roku Very Peri, dodá šmrnc i ostatním neutrálům, jako například blush, meruňková nebo champagne. Sofistikovanost jí dodá klasické žluté zlato. Nebo zkuste zelené pozadí rozzářit záplavou svíček a jiných světýlek.

Neutrální barvy na svatbě
Theknot.com, foto Charla Storey Photography
Neutrální barvy na svatbě
Colorsbridesmaid.com, foto Roses et Violettes
neutrální barvy na svatbě
Pinterest.com
Neutrální barvy na svatbě
Wednova.com
neutrální barvy na svatbě
Wedding-venues.co.uk
neutrální barvy na svatbě
Elegantweddinginvites.com

Pleťová

Velmi stylová je barva jemného ruměnce ve tvářích, blush. Je to neutrální tón s nádechem do růžova, který se skvěle snoubí s tlumenou šalvějově zelenkavou, něžně modrofialovou, která je barvou letošního roku, stejně jako se šťavnatými barvami lesních plodů. Zajímavé je i sousedství s čistě bílou, které dodá jemnou strukturu a hloubku.

Využijete ji jak ve floristice, tak v případě dekoračních textilií. Krásné budou také jemně tónované svatební šaty a k nim o pár tónů sytější oblečení pro družičky.

Neutrální barvy na svatbě
Colorsbridesmaid.com, foto Clarity & Co
neutrální barvy na svatbě
Lizziebeesflowershoppe.com
neutrální barvy na svatbě
Greenweddingshoes.com

Šampaňská

Zlatavá barva šumivého vína je velmi oblíbená na barevné svatební šaty pro nevěsty, kterým se nelíbí klasická bílá, ale nechtějí jít do výraznějších odstínů. Je vhodná pro ženy s teplými pigmenty v pleti. Krásně vyladí luxusně prostřenou svatební tabuli, svatební dort i svatební kytici. Nezapomeňte na stylový přípitek luxusními bublinkami nebo šampaňské nanuky na letní svatbu.

Champagne vynikne jak s čistě bílou a zlatou, s nimiž vytváří královské elegantní spojení, tak třeba se starorůžovou pro vintage jiskru. V partnerství s přírodní zelenou pak získáte svěží a vždy osvědčenou klasiku. Je to barva pro slavnostní, klasickou a elegantní událost.

neutrální barvy na svatbě
Colorsbridesmaid.com
Neutrální barvy na svatbě
Whimsicalwonderlandweddings.com
Neutrální barvy na svatbě
Colorsbridesmaid.com, foto Want that wedding

Slonovinová

Odstín ivory je světlejší než champagne, ale měkčí než ledová bílá. Bude se hodit na svatební šaty a kravatu pro ženicha, stejně jako na svatební dort a tiskoviny. Rozjasní svatební tabuli, které dodá klasický vzhled. A samozřejmě je to jedna z top barev pro svatební květinovou výzdobu.

Kouzlo elegance jí dodá zlatá, ledově modrá i tlumeně zelená. Zajímavě se doplňuje s šeříkovou a malinovou. Hodí se i do mixu dalších neutrálů, pomůže vytvořit strukturu variacím s tlumenou bílou, blush nebo béžovou, což bude letos její hlavní úloha.

Neutrální barvy na svatbě
Brides.com, foto Millay & Young
Neutrální barvy na svatbě
Greenweddingshoes.com
Neutrální barvy na svatbě
Cakesdecor.com

Meruňková

Novým neutrálním odstínem je jemná, světlá a absolutně romantická barvička na pomezí růžové a oranžové. Oproti blush má teplejší pigmenty. Perfektně ladí s fialovou, modrou (a jejich spojením Very Peri!) i zelenou (zkuste svěží mátovou nebo jemnou olivovou). Hloubku jí dodají tmavší metalické tóny, jako např. měď nebo bronz. Intenzivní kontrast pak vytvoříte spojením meruňkové a černé.

Je to barva mnoha květů, takže pokud ji chcete do svatební kytice, máte z čeho vybírat. V meruňkových tónech kvetou růže, pryskyřníky, jiřiny, gerbery i tulipány. Bude se hodit do jarního optimistického aranžmá. Své místo si najde ve svatebním vzhledu snoubenců a hostů, stejně jako na svatební tabuli, a to nejen jako ubrus – co byste řekli na krásně sladěné ovocné mísy? Pěkné spojení vytváří s ratanovými doplňky.

neutrální barvy na svatbě
Theknot.com, foto Feather & Twine Photography
neutrální barvy na svatbě
Theknot.com, foto Lena Mirisola Photography
Neutrální barvy na svatbě
One2inspiredesigns.com

Zdroj úvodní fotografie: Greenweddingshoes.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close