Krajka – to jsou nejen svatební šaty. Přinášíme inspiraci na krajkovou tematickou veselku!

Dlouhé bělostné krajkové šaty patří k tradičním představám o nevěstě. Zajímavým a méně obvyklým nápadem je ovšem uspořádat celou svatbu v krajkovém designu. Ať už vás vás láká krajka luxusní, boho, vintage nebo ji pojmete ve zcela jiném duchu, přinášíme tipy, co vše můžete s tímto éterickým materiálem na své svatbě provést.

Pxhere.com

Česká Wikipedie definuje krajku jako „plošnou ozdobnou textilii, vzdušnou a průhlednou, tvořenou z nití a případně i látky, která tvoří ornamenty nebo kresby“. Původ krajky můžeme hledat v Itálii, odkud se v 16. století začala šířit do dalších zemí. Velkého mistrovství dosáhly později krajkáři ve Francii, Flandrech (dnešní Nizozemsko) nebo ve Španělsku. V Česku je známá tzv. Vamberecká krajka.

Protože se jedná o materiál velmi krásný, bývá používána k výzdobě a pro slavnostní příležitosti. K těm samozřejmě patří i svatba. Krajkové svatební šaty jsou naprostým fenoménem a natolik inspirativním tématem, že je dnes necháme na okraji a věnujeme jim samostatný článek. Pojďme se teď zamyslet nad dalšími možnostmi použití krajky během svatebního dne.

Weddingchicks.com

Jak ladit krajkovou svatbu

Krajka je krásným dekoračním materiálem, který se hodí k mnoha stylům. Ve spojení s jutou, provázky a dřevem můžete zajímavě osvěžit přírodní svatbu. Výborně zdůrazní vintage náladu – zkuste třeba na stoly naaranžovat krajkové dečky jako od babičky. Zavařovací sklenice a svíčky, macramé, voály, luční květiny a krajka – to vše nerozlučně patří k boho svatbě. Krajka ozdobí i shabby chic styl.

Rusticweddingchic.com

Je to také materiál velmi luxusní a romantický, takže i takto můžete svou svatbu vyladit, a stejně tak tu bude mít krajka své místo.

Oncewed.com

A co říkáte na krajkovo-kovbojské téma?

Storenvy.com

Krajka na dalších svatebčanech

Krajku si samozřejmě může obléknout nejen nevěsta. Krásné bude, když s vaším zvoleným tématem sladíte také družičky či svědkyni. Mohou mít jak celokrajkové šaty, tak např. jen krajkovou sukni (třeba od Tašenka.cz) s hladkým elegantním topem.

Tasenka.cz / Sposadresses.com

Krajku ostatně může mít také maminka nebo nastávající tchyně nevěsty.

Jjshouse.com

Krajkové dekorace, kam se podíváš

Krajkou můžete vyzdobit už místo vašeho obřadu – nádherná bude slavobrána vyzdobená místo obvyklým voálem krajkovými závěsy, krajková výzdoba židlí pro svatební hosty i dečka na stolku pro oddávajícího.

Etsy.com / Weddingforward.com

Výzdoba svatební tabule a svatebních židlí si o krajku přímo říká.

Weddingchicks.com / Stylemepretty.com / Glamourplanner.wordpress.com

Nádherné jsou také různé tematické závěsné dekorace či dečky.

Weddingbells.ca / Beautyandthemist.com
Eyefordesignlfd.blogspot.com / Tarjetasimprimibles.com

Krajkové detaily

Úspěch každé akce stojí na detailech. Nezapomeňte tak například zakomponovat krajku do svatebních oznámení, jmenovek a dalších tiskovin. Kvalitní grafik či studio vám vyjdou vstříc a buď zakomponují krajkovou zdobnost do motivu, nebo využijí výřez papíru nebo dokonce použijí krajku textilní. Naše tipy jsou SpK Grafika by Máca, Holka na svatbu, Svatební nezbytnosti.

Thewildebunch.co.uk / Goldpress.cz / Aslembrancinhasdecasamento.com

Nevěstě nesmí chybět krajkový podvazek. Nádherné mají třeba u Podvazek Bohos nebo Svatební podvazky Bride. Velmi fotogenický je krajkový slunečník. Nevěsta si může vzít také rukávky nebo dokonce krajkové botičky.

Weddingforward.com / Wedding-look.com / Emmalinebride.com
Etsy.com / Bellabelleshoes.com

A co takhle kornoutky na okvětní plátky z krajkového papíru?

Etsy.com

Krajkou můžete dozdobit také svatební kytici a korsáž pro ženicha. Tipy na ochotné a šikovné floristky najdete v aplikaci Bride Advisor, která je ke stažení zdarma.

Southernliving.com / Weddingwonderland.it / Etsy.com

A zapomenout nesmíme ani na svatební dort a sladký bar. Tady se mohou cukráři skutečně vyřádit!

Daweddings.wordpress.com

Jak vidíte, krajka může vytvořit opravdu jedinečný efekt. Je hravá a nabízí velmi mnoho možností, jak popustit uzdu své fantazii. Pokud vás krajkové téma zaujalo, jistě vymyslíte i další originální způsoby dekorací. Anebo se inspirujte u nás.

Weddingsonline.ie
Margoandbees.com
hitched.co.uk
Countryliving.com
Weddingdressesguide.com

 

Zdroj úvodní fotografie: Pxhere.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close