Jednodruhové svatební kytice. Svým čistým stylem podtrhnou každý outfit nevěsty

Jednodruhové svatební kytice

Jednoduchost a uhlazenost je jedním ze směrů, kterým se letos vydala svatební floristika. Vrcholem květinového minimalismu je svatební kytice z jednoho druhu květin.

Jenodruhové svatební kytice
Unsplash.com

I když letos frčí bohatě zdobené svatby ve velkém stylu, existuje jedna výjimka, a tou je svatební kytice nevěsty. Na pozadí maximalistické dekorace a svatebních šatů plných rafinovaných detailů se dokonale vyjímají jednoduché, čisté a ne příliš velké svatební kytičky.

Pokud toužíte tuto jednoduchost využít naplno, zvažte jednodruhovou svatební kytici. Má mnoho výhod.

  • Elegance. Jednodruhová kytička je stylová a šik. Přes malé rozměry může mít obrovský efekt. Například když zvolíte výrazně barevné květy nebo nějakou působivou exotiku, jakou je třeba protea.
  • Univerzálnost. Jednoduchá svatební kytice podtrhne vámi zvolený svatební styl. Ať už se přikláníte ke svatbě elegantní, přírodní nebo boho, najdete mnoho květin, které se k danému stylu budou hodit a v nepřeplácané úpravě nečekaně vyniknou.
  • Snadé zajištění. Sázíte na vlastnoručně vystrojenou veselku? Jednodruhovou kytici, natož pak jediný oslňující květ, si snadno uvážete sama nebo s pomocí družičky.
  • Nižší cena. Pokud navíc zvolíte květiny, které zrovna mají sezónu, značně ušetříte! To sice neplatí, jestliže si vyberete obtížněji dostupnou exotiku nebo náročnou kompozici – tzv. glamélii, ale v případě běžných květin bude vaše peněženka zaručeně v klidu.
  • Ekologický přístup. Jak mít svatební kytici eko-friendly? Vsaďte na menší rozměr kytičky a sezónní lokální květiny. Nemusí jít zrovna o luční kvítí, i když to bude také vypadat krásně. V tuzemsku roste i mnoho krásných zahradních květin, najdete i klasické růže či romantickou levanduli.

Hodí se pro vás jednodruhová svatební kytice?

Minimalistické svatební kytice jsou pro vás ideální volbou, pokud:

  • nechcete se rozhodovat mezi kombinacemi květů, řešit, které jsou zrovna dostupné a hodí se k sobě
  • chcete, aby ve středu zájmu byly vaše svatební šaty a ne kytice
  • chcete ušetřit
  • jednoduchost je váš styl, jste minimalistka
  • jdete s trendy
  • chcete mít něco extra a zvolíte nějaký impozantní květ
  • květiny nejsou vaší prioritou

Tipy na nejkrásnější jednodruhové svatební kytice

1. Kytice z drobných kvítků

Malé kvítky jsou pro tento typ svatební kytice jako stvořené. Vytvoří plnou, kompaktní, ale také stylově čistou kytičku. Ať zvolíte např. šater, známý jako nevěstin závoj, vřes nebo třeba konvalinky, vždy zabodujete. Z malých kvítků můžete mít navíc kytičku mnoha stylů – sofistikovanou, prostou, rustikální i romantickou.

Jednodruhové svatební kytce
Onefabday.com
Svatební kytice z jednoho druhu květin
Stylemepretty.com
Jednodruhové svatební kytice
Brideandbreakfast.ph

TIP: Kytička z konvalinek je královskou volbou, na své svatbě ji totiž nesla vévodkyně Kate.

Jednodruhové svatební kytice
Brides.com

2. Elegantní růže, pivoňky a pryskyřníky

Láká vás elegance, milujete růže? Svatební kytice čistě z růží je nepřekonatelnou klasikou a vždy perfektním zásahem. Je také nečekaně variabilní: podle zvoleného druhu růží může být malá a skromná, ale i nápadná a impozantní. Bez ohledu na provedení zapůsobí luxusním dojmem.

Jednodruhové svatební kytice
Weddings.lovetoknow.com
Jednodruhové svatební kytice
Onefabday.com
Jednodruhové svatební kytice
Brides.com

Tradiční růže pak lze nahradit také trendy pivoňkami nebo pryskyřníky. Mají podobné vibrace, odkazují na klasiku, ale s moderním osvěžením. Jen počítejte s tím, že mimo sezónu můžete pro pořízení těchto krásných a stylových květin sáhnout hlouběji do svatební kasičky.

Svatební kytice z jednoho druhu květin
Stylemepretty.com
Jednodruhové svatební kytice
Brides.com, foto Amy & Stuart
Jednodruhové svatební kytice
Marthastewart.com, foto Peaches & Mint

3. Venkovská jednoduchost

Je vaše svatba laděna na rustikální notu? Využijte luční kvítky: kopretiny, vlčí mák, hodí se i romantická léčivka, jako je heřmánek.

Svatební kytice z jednoho druhu květiny
Cecilespaperco.com
Jednodruhové svatební kytice
Wedding-venues.co.uk
Svatební kytice z heřmánku
Wedding-venues.co.uk

A zapomenout nesmíme ani na dokonalou a voňavou levanduli.

Jednodruhová svatební kytice
Tulleandchantilly.com
Svatební kytice z levandule
Stylemepretty.com

Nebo byste raději kytici jako od babičky ze zahrádky? Neokoukaný a přitom velmi něžný je modřenec. Skvěle podtrhne třeba cottagecore veselku.

Svatební kytice modřenec
Ofspringandsummer.blogspot.com

4. Exotika: kaly a protea

Pro zaručený wow efekt nemusíte tvořit obrovské květinové kompozice. Nepřekonatelné budou exoticky působící květiny v jednodruhové kytici. O samostatné místo na slunci si doslova říkají kaly. Existují navíc v bezpočtu barevných variant, takže je bez problémů vyladíte do barvy vaší svatby. Rostou dokonce i v temné fialové, která se dá využít místo černých květin.

Svatební kytice - kaly.
Beautifulblooms.com

Luxusní dojem pak přinese protea královská. Tento obří květ nikdo nepřehlédne a sluší mu to v mixu jiných květin, stejně jako v sólo provedení. Můžete si nechat uvázat více menších exemplářů protey, ale postačí vám i jeden jediný výrazný kus.

Svatební kytice z jednoho druhu - protea.
Stylemepretty.com

5. Krása ze zahrady: tulipány, hortenzie, mečíky, jiřiny

Do jednodruhových kytic jsou jako stvořené květiny, které mají zajímavě tvarované květy. Jarní svatbu rozjasní jedinečné, sympatické tulipány. A snadno si mezi nimi najdete svou barvu.

Svatební kytice z tulipánů
Marthastewart.com, foto Kayla Barker

Pro vázání kytic z jediného druhu se skvěle hodí také hortenzie se spoustou jemných okvětních lístků, které vytvoří kulatou voničku. Překvapivě a slavnostně vypadají mečíky (gladioly) s jejich ozdobnými rozvlněnými kvítky na dlouhém stonku. Vyniknou v rukou vyšší nevěsty.

Jednodruhové svatební kytice
Weddingbee.com
JEdnosvazkové svatební kytice
Eventsinspirationfactory.com

Samostatnou kategorií jsou pak jiřiny – dahlie se svými atraktivními plnými květy. Můžete z nich mít prostou, neokázalou kytičku z menších hlaviček, nebo efektní, až lehce extravagantní kytici při využití druhu, který tvoří obří květy.

Jednodruhové svatební kytice
Marthastewart.com, foto Karen Wise
Svatební kytice z obřích jiřin
Brides.com, foto Jennifer Roper Photography

6. Kytice trochu jinak

Podívejte se na svatební kytici z jiného úhlu. Pokud vás láká něco originálního, nechte si svázat třeba zralé obilí (máte červencovou venkovskou svatbu?), sušené květy (využijete hlavně v zimě a předjaří) nebo si vyberte jen minimalistickou snítku zeleně.

Venkovská svatební kytice z jednoho druhu
Apracticalwedding.com
Sušená svatební kytice
Abcey.com
Zeleň místo svatební kytice
Unsplash.com

7. Další výrazné květy: slunečnice, anemonky

Letní svatba si říká o výrazně barevné květy. Například sytě žluté slunečnice. Je jich mnoho druhů a aby vynikly, nepotřebují žádnou další květinovou společnost. Stejně jako anemonky. Tyto nápadné kontrastní kvítky, které obvykle doplňují pestré květinové mixy, umí překvapivě zapůsobit i samy o sobě.

Svatební kytice ze slunečnic
Weddingbee.com
Svatební kytice z jednoho druhu květin
Elegantweddinginvites.com

8. Jediný květ

Chcete dotáhnout jednodruhovou svatební kytici k naprosté dokonalosti? Nebo vám vadí plýtvání spojené se svatební kyticí? Pak je vaší odpovědí jediný květ. Mít v ruce jednu jedinou květinu bude efektní a nečekané. Přitom však při správném výběru stejně slavnostní, jako byste měly celou kytici. Top řešení pro minimalistky!

Jeden květ místo svatební kytice
Brit.co
Jeden květ místo svatební kytice
Flicker.com
Jeden svatební květ
HappyWedd.com
Jeden svatební květ
Chicvintagebrides.com, foto Blushweddingphotography.com
Jeden květ na svatbu
Chicvintagebrides.com

9. Glamélie

Ohromte své hosty neobvyklou květinou! Tzv. glamélie, neboli komponovaný květ, je obří květina vytvořená z okvětních plátků a poupat. Tvoří se tak, že se původní květy rozeberou na lístky a ty se poté opět spojí dohromady do tvaru jednoho obřího květu.

Fantastické, neobvyklé, originální a působivé.

Glamélie, svatební kytice.
Weddingsrivieramaya.com
Glamélie
Chicvintagebrides.com

Úvodní fotografie: Lovemydress.net, foto Lisa Carpenter Photography

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close