Prsten na nohu nebo zákaz úsměvů: Svatební tradice v jiných kulturách

Svatební tradice v jiných kulturách

Nevěsta v bílém, rozbíjení talíře a házení kytice… Tyto pro nás běžné svatební zvyky mohou lidem v jiných částech světa připadat cizí a naopak mají sami tradice, které nás překvapí. Jak vypadají svatby v jiných koutech světa?

Svatební tradice v jiných kulturách
Manhattanbride.com

Zatímco západní nevěsty se tradičně rdí pod decentním líčením v bílých šatech, jinde hrají všemi barvami, mají komplikované účesy a velké ozdoby ve vlasech. Někde novomanželé jedí med, jinde nesmí po tři dny opustit nový společný domov nebo se ve svatební den usmívat. Pojďme se projít světem a podívat se na některé zajímavé svatební tradice a zvyky.

Indie

Barevné sárí, spousta šperků, ozdob a filigránské kresbičky hennou na rukou a nohou. Třídenní oslavy s tancem a zábavou za přítomnosti celé komunity. Tak vypadají svatby v Indii. Slaví se zkrátka ve velkém stylu.

Svatbení zvyky v jiných kulturách
Lifestyleasia.com

Indie je obrovská země plná různých národností, detaily se tedy liší, základ ale zůstává.

  • Hinduistický svatební obřad se koná třetí den oslav a trvá někdy až dvě hodiny.
  • Novomanželé se nelíbají, protože je to velmi intimní gesto, ale to se dnes pod vlivem jiných kultur mění a někteří polibek zařazují.
  • Výměna snubních prstenů není součástní svatby. Prsteny ale nosily vdané ženy tradičně na nohách, a to na druhém prstu každé z nich.
  • Během obřadu dostává nevěsta od ženicha posvátný náhrdelník mangala sutra.
  • Saptapadi je část obřadu, při které snoubenci složí sedm slibů a dotknou se nohama sedmi kamenů, které před nimi rozloží příbuzný ženicha.
  • Tradiční barvou je červená, případně se zlatými detaily. V této barevné kombinaci uvidíte sárí, květiny i dekorace. Nevěsta si někdy nabarví lehkým načervenalým akcentem před svatbou i vlasy. Červená je barvou štěstí a příznivých věcí.
  • Nevěsta, ženich, ale i hosté se během dlouhých oslav několikrát převléknou.

Co to je: Mehndi se nazývá tradice kreslení drobných ornamentů hennou na kůži rukou a nohou. Nevěstu pomalují její a ženichovy příbuzné večer před svatbou při společném obřadu, po kterém následuje party. Dekorace má přinést štěstí, zdraví a úspěšný vstup do manželství. Tradice se zrodila díky účinkům henny, která ochlazuje tělo i mysl a ulevuje nevěstě od stresu.

Svatební malování hennou
Linandjirsa.com

Japonsko

Japonské svatby jsou v současnosti hodně říznuté západem. Tradiční komplikovaný obřad i vzhled snoubenců se pod tímto vlivem dnes výrazně zjednodušil a není neobvyklé narazit na kompletně euroamerický styl svatby. Populární je také kombinace prvků japonských i západních.

  • Japonské svatby jsou krátké. Obřad trvá 20-45 minut, následná recepce asi dvě a půl hodiny. Netančí se.
  • Hodně se dbá na šťastné datum a šťastný den pro svatbu. Místem svateb je často šintoistický chrám, v tom případě se účastní jen nejužší rodina a celkově platí přísná pravidla, např. zákaz fotografování.
  • Šintoistická nevěsta je oblečená od hlavy k patě v bílém, což zdůrazňuje její čistotu a nevinnost. Po obřadu se může převléknout do barevného oblečení, nejčastěji v tónech fialové, oranžové nebo zlaté. Na buddhistické svatbě uvidíte nevěstu v oblečení velmi barevném se slavnostními motivy.
  • Pokud upřednostňuje západní styl, může mít klasické svatební šaty, na jaké jsme zvyklí my. Tradice pak velí obléknout svatební kimono. Součástí tohoto stylu je u šintoistického obřadu i bílá pokrývka hlavy a čelenka, která má skrýt „růžky žárlivosti“, aby ženicha neodradily. Nevěsty také nosí složité účesy, někdy i paruky.
  • Tradičním svatební darem jsou peníze. Preferují se takové částky, aby v nich byla lichá čísla (např. 30000 jenů). Dar se předává ve speciální obálce a látkovém ubrousku na čajový obřad zvaném fukusa.
Japonská svatba
Japanology.org / English.madhyamam.com

Izrael

Izraelské svatby jsou velice veselé. Odehrávají se často večer, aby se mohli dostavit i pracující. Asi nikoho nepřekvapí, že svatební oslavy se nekonají v sobotu, kdy Židé slaví šabat a mají zakázány různé činnosti.

  • Podle tradice se snoubenci týden před svatbou nesetkávají, aby se na sebe o to více těšili.
  • Svatební den začíná veselým průvodem, kdy ženich s přáteli dorazí k nevěstě a zakryje jí tvář závojem.
  • Židovský obřad se koná pod baldachýnem zvaným chupa, kde se shromáždí snoubenci, svědkové a nejbližší rodina.
  • Součástí obřadu je chvíle, kdy nevěsta sedmkrát obejde ženicha (v moderním pojetí se obejdou navzájem, aby zdůraznili rovnost). Snoubenci se během obřadu napijí vína, nevěsta dostane prsten na ukazováček pravé ruky, čte se manželská smlouva – ketuba – v aramejštině. Obřad je zakončen v okamžiku, kdy ženich rozdupne sklenici. Tento úkon připomíná zničení chrámu v Jeruzalémě.
  • V některých komunitách se snoubenci v den svatby postí a najíst se mohou až po vstupu do manželství.
  • Všichni mužští účastníci svatby včetně ženicha mají na hlavě pokrývku zvanou jarmulka. Tradičně mají mít zahalené vlasy i vdané ženy.
  • V ortodoxních společenstvích slaví ženy a muži odděleně.
  • Po uzavření sňatku se novomanželé odeberou do vedlejší místnosti s občerstvením, kde spolu stráví několik chvil o samotě. Je to jistě vítaná chvilka vydechnutí ve svatebním ruchu.
Židovské svatební tradice
Weddingwire.com

Co to je: Mazal tov! Po rozšlápnutí sklenice všichni přítomní zvolají tuto frázi, která znamená něco jako „Hodně štěstí!“

Afrika

Afrika je obrovský kontinent s mnoha státy, kulturami a náboženstvími, takže shrnout svatební zvyky krátkým odstavcem je naprosto nemožné. Vyberme proto aspoň několik zajímavostí.

Svatba v Africe
Blog.sugar.ng
  • V Kongu se nevěsta a ženich nesmí usmívat, jinak by to vypadalo, že neberou manželství vážně.
  • V Nigérii mají hned dva obřady: nejprve tradiční nigerijský, poté následuje církevní svatba. Během tradičního obřadu novomanželé krájí dort na znamení štěstí. Nevěsta má barevné šaty a na hlavě nápaditě uvázaný turban zvaný gele, ženichovo oblečení sestává z delší tuniky a kalhot a musí barevně ladit k outfitu nevěsty. Členové jednotlivých rodin jsou oblečeni do stejné barvy, takže je hned vidět, kdo ke komu patří.
  • Nigerijští Yorubové mají rituál ochutnávky čtyř elementů. Novomanželé ochutnají čtyři chuti (kyselou, hořkou, pálivou a sladkou), které symbolizují různé situace v manželství. Dají tak najevo, že jsou připraveni čelit sladkým i hořkým chvílím.
  • Nevěsta v Kongu obdrží po svatbě od své matky sadu pokliček, na kterých jsou vyobrazeny různé situace manželského života. Používáním konkrétní pokličky pak dává žena najevo své pocity a emoce.
  • V západoafické Gambii hrají velkou roli během námluv i svatby kolové ořechy. I samotný obřad uzavření manželství je dokončen rozlousknutím kolového ořechu, který si mezi sebou rozdělí příbuzní.
  • Nevěsty z národa Tuaregů si malují ruce hennou, podobně jako indické nevěsty. Kresby symbolizují nevinnost a plodnost.
  • Ortodoxní křesťané v Etiopii mají tradici korunovace novomanželů. Bohatě zdobené koruny z nich dělají krále a královnu jejich nové společné domácnosti.
Africké svatební tradice
Weddingwire.com

Další zajímavosti

Čína. Barvou štěstí a radosti je v Číně červená, není tedy žádné překvapení, že červené je během svatebního dne vše, včetně tradičního závoje nevěsty. Velký důraz se klade na soulad jmen a dat narození snoubenců podle čínského horoskopu a numerologie, stejně významné je určení šťastného data pro sňatek. Než ženich dojde ve svatební den do domu nevěsty, musí překonat různé připravené nástrahy, aby ukázal, že je jí hoden. Významnou součástí svatby je čajový obřad.

Svatby v jiných kulturách
Aliexpress.com

Mexiko. Svatby v této americké zemi jsou velmi veselé a spojují vážné náboženské obřady s živelnými oslavami. Svatby se odehrávají v kostele, součástí je mše, během níž snoubenci poklekají na vyšívané polštářky, které dostali od kmotrů a po svatbě si je ponechávají jako upomínku. Ženich nevěstě daruje 13 mincí na znamení péče a věrnosti. Snoubenci jsou před oltářem ovinuti tzv. lassem, což je často velký růženec nebo pruh hedvábí ve tvaru osmičky, který symbolizuje jejich spojení. Po ukončení vážné části následuje bujará oslava, průvod svatebčanů ulicemi, hraje kapela mariachis.

Svatby v jiných kulturách
Easyday.snydle.com

Indonésie. V tomto ostrovním státě žije velké množství národů, které mají rozmanité svatební tradice. Veselky jsou velice barevné, je zde hodně hostů, jídla, hudby a tance. Součástí svatebního dne na Bali jsou průvody svatebčanů a mnoho symboliky. Na Jávě začíná svatba tím, že rodiče oba snoubence postříkají vodou, což značí poslední projev péče rodičů. Nevěsty na Jávě se výrazně líčí a mají speciální styl make-upu zvaný paes, jehož součástí je něco jako prameny vlasů domalované na čele, případně obočí domalované do tvaru parůžků. Toto líčení má hluboký symbolický význam.

Svatby v jných kulturách
Pixabay.com

Zdroj úvodní fotografie: Thamilar.ch

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close