Který kov byste si měli vybrat pro snubní prsteny?

snubni prsteny 2020

Nákup snubního prstenu je zvláštní událost. Prsten fyzicky představuje vaši lásku a odhodlání a hodláte ho nosit po zbytek svého života. Vzhledem k jeho důležitosti, jakožto symbolu lásky i vašeho vkusu, se chceme ujistit, že si vyberete ten správný kov.

Snubní prsteny

Díky širokým možnostem od zlata po keramiku je nutné zvolit něco, co přesně odráží váš vztah a osobní styl, a zároveň je dostatečně pohodlné na to, abyste to nosili každý den. 

Asi znáte klasiku, jako je zlato a stříbro, ale nenechte se tím limitovat. Nespokojte se s běžným prstenem jen proto, že se obvykle používá. Prsten budete nosit po celý život, takže je důležité věnovat čas výběru. Najděte si chvíli, abyste se seznámili s každým kovem.

Snubní prsteny 2020

Možná budete chtít prsten, který obsahuje pouze jeden kov. Jsou ale k dispozici i takové, které kovy kombinují, a tak vytvářejí vznešený povrch. Sestavili jsme seznam některých nejdůležitějších aspektů, které byste měli mít na paměti při zvažování jednotlivých typů kovu.

Zlato

Když uvažujete o snubním prstenu, zastavte se nejprve u klasiky. Ale dávejte pozor, abyste se na ni neomezovali. 

Zlato je pravděpodobně nejtradičnější volbou drahých kovů. Od růžového po bílé, a dokonce i černé zlato, je to vynikající volba, pokud chcete přizpůsobitelný, luxusní a nadčasový prsten.

Oproti jiným drahým kovům je zlato poměrně odolné, je málo pravděpodobné, že se pošpiní a zničí. To znamená, že vydrží mnohem déle s menší údržbou. Je také snadné změnit jeho velikost, protože jde o měkký kov. Pokud vaše váha kolísá nebo jsou vaše prsty náchylné k otokům, může to být materiál, který zajistí, že budete moci svůj snubní prsten nosit dlouhodobě. 

Celozlatý snubní prsten lze také snadno vyleštit, aby vypadal jako nový, což znamená, že váš třicetiletý snubní prsten může stále vypadat stejně dobře jako v den, kdy jste jej koupili. 

Bohužel je to měkký kov a může se ohýbat. Proto, pokud na něj vyvíjíte velký tlak (pracujete s těžkými stroji nebo se vám pod něčím zasekne ruka), může se mírně deformovat. Ve většině případů však naštěstí jde opravit. Pokud chcete něco jedinečného, ​​je tento měkký tvárný kov ideální pro vytváření složitých vzorů a filigránů.

Snubní prsteny 2020
Filigranový prsten – rrj.dk

Karát

Při hodnocení zlatého prstenu se uvádí různé karáty. Ty jednoduše ukazují procento zlata v prstenu

Některé zlaté prsteny, zejména starší modely, byly vyrobeny z materiálu původně použitého na mince, jiné šperky a další různé předměty. Tomu se říká „staré zlato“. Protože mnoho prstenů ze „starého zlata“ bylo vyrobeno z tavení různých předmětů (a některé z nich nemusely být 100% zlatem), mají často nižší hodnocení v karátu. Zato mohou mít nevyčíslitelnou osobní a citovou hodnotu.

Níže je uvedena stručná tabulka, která vám pomůže pochopit karátová měření zlata při výběru šperků:

KaratProcento zlata
24100 %
1875 %
14 asi 58 %
12 50 %
10 asi 42 %

Barva

Pokud vyberete barevný zlatý prsten (např. bílé zlato, růžové zlato…), obvykle obsahuje některé další kovy k výrobě této barvy. Bílé zlato může zahrnovat nikl nebo platinu a růžové zlato měď. Pokud tedy vyberete barevné zlato, měli byste si ověřit, co se používá k jeho zabarvení. Zejména nikl patří mezi časté alergeny, proto, jestli máte obavy z nežádoucí reakce, je nezbytně nutné nakupovat v renomovaném klenotnictví, kde bude přesně znát složení šperku.

Snubní prsteny 2020
Joseph Jewelry

Stříbro

Stříbro je další klasická možnost. Jedná se o ušlechtilý kov s jasným leskem, který z něj učinil atraktivní možnost jak dnes, tak historicky. Jeho trvanlivost je však mnohem nižší než u zlata. Obvykle se proto kombinuje s jinými tvrdšími kovy, aby se prodloužila životnost prstenu. Nejběžnější kombinace vytváří mincovní stříbro, kde je obvykle asi 92 % stříbra a 8 % mědi. Tím se stříbro vytvrzuje a je to mnohem vhodnější volba pro tyto šperky. Bohužel se ale často kombinuje s niklem, který dráždí citlivou pokožku. 

Jak již bylo zmíněno, stříbro je velmi měkký kov. Takže pokud své šperky nenosíte jen občas, je pravděpodobné, že se poškodí nebo zajdou. Zakalení je ve skutečnosti vrstva koroze často způsobená pouhým vystavením vzduchu. 

O své stříbrné šperky se zkrátka budete muset častěji starat a uchovávat je v ochranné nádobě, pokud chcete, aby zůstaly lesklé a nové. Existují skvělé možnosti pro domácí leštění stříbra, ale pokud nejste typ, který tráví čas leštěním šperků, stříbro pravděpodobně není pro vás. 

Snubní prsteny 2020

Ocel

Chirurgická ocel, která svým vzhledem připomíná bílé zlato, patří mezi oblíbené materiály na snubní prsteny. Patří mezi cenově dostupné volby a je velmi odolná. Prsteny nemění v průběhu nošení barvu ani tvar, nebarví kůži a nemusíte se o ně nijak zvlášť starat. Materiál ocení i alergici, kterým obvykle nijak nevadí.

Snubní prsteny
Ok-sperky.cz

Velmi speciálním případem je damascénská ocel. Najdete ji také pod názvy damašková nebo damasteel. Vzniká vrstvením svou nerez ocelí a následnou lázní v kyselině, což na prstenech vytváří specifickou kresbu. Má všechny dobré vlastnosti chirurgické oceli a navíc je zdobena jedinečným a pokaždé originálním designem.

Titan

Titan si získává stále větší popularitu mezi snoubenci. Je velmi pevný a odolný, současně ale nečekaně lehoučký. Také se snadno zpracovává, takže je vhodný k vytváření jemně zdobených prstenů.

Je to velmi variabilní materiál a snadno se kombinuje i s jinými drahými kovy. Můžete tak najít titanové prsteny v barvě našedle stříbrné, zlaté nebo dokonce černé.

Jeho absolutně zdravotně nezávadný, nezpůsobuje žádné alergie nebo podráždění. Dokonce se uvádí, že má ionizační vlastnosti, takže pomáhá od různých zdravotních obtíží, jako třeba bolesti hlavy.

Snubní prsteny
Ok-sperky.cz

Wolfram

Možná nevíte, jak vypadají wolframové šperky, ale jsou stále populárnější, zejména u pánských snubních prstenů. Hmotnost, odolnost a cena jsou důvody, proč byste měli zvážit wolframový prsten. Tungsten, neboli karbid wolframu, je ideální pro aktivního muže, protože je to nejvíce odolný kov proti poškrábání, jaký člověk zná. Vyžaduje velmi malou údržbu a má krásný, jasný lesk.  

Mnoho lidí, kteří pracují rukama nebo tráví čas venku, volí wolframový prsten. Extrémně odolná povaha tohoto kovu odolává poškrábání, i když jej nosíte 24/7. 

Je to obzvláště dobrá volba, pokud se denně pohybujete kolem těžkých předmětů. Některé měkčí kovy, jako je zlato nebo stříbro, se ohnou, pokud na ně bude vyvíjen silný tlak. Pokud vám na ruku spadne něco těžkého, může vás zlatý nebo stříbrný prsten ještě více zranit, protože se ohne a zploští. Wolframový prsten však udrží svůj tvar, což může znamenat bezpečnost vašich prstů. Pokud chcete těžký a odolný prsten, který stále vypadá zářivě a sofistikovaně, nehledejte nic jiného. 

Zajímavou variantou je pak tzv. tisten, který vzniká kombinací titanu a wolframu.

Snubní prsteny 2020

Keramika

Nepochybujeme, že jste již slyšeli o keramickém nádobí, ale možná vás překvapí, že z kreamiky se vyrábí i snubní prsteny. Na špičkové šperky se používá Hi-Tech Ceramic. Je to zvláštní kombinace materiálů, které se používají pro vysoké teploty a vysoké opotřebení (používá se dokonce i v raketoplánech!). Navzdory vynikající odolnosti je tento materiál velmi lehký. 

Keramické prsteny jsou všestranné a pohodlné. Právě teď jsou také velmi trendové. Na rozdíl od zlata nebo stříbra je to velmi tvrdý materiál, který vydrží každodenní opotřebení, a přitom si zachová svou hladkou strukturu a lesklou povrchovou úpravu. Navíc je hypoalergenní, aby i ta nejcitlivější pokožka byla zdravá. 

Čištění je snadné, vyžaduje pouze rychlé otření vlhkým hadříkem a nepotřebujete žádné speciální chemikálie. Pokud hledáte něco pohodlného, ​​lehkého a odolného, ​​je vysoce kvalitní keramika elegantní a moderní volbou. 

Jen pokud své ruce moc nešetříte (např. při práci venku nebo v okolí těžkých strojů), možná budete chtít hledat něco trochu silnějšího, protože keramika se na rozdíl od wolframu nebo kobaltu může odlamovat. 

Snubní prsteny 2020
Affianced.hu

Kobalt

Kobalt je dokonalým spojením lesku a odolnosti. Je čtyřikrát tvrdší než platina, přesto je, na rozdíl od wolframu, velmi lehký. Je překvapivě odolný proti poškrábání a korozi, což mu umožňuje zůstat elegantní a lesklý po celou dobu jeho životnosti. 

Kobalt je atraktivní, ale tvrdý kov. Vydrží hodně, ale i přes trvanlivost je jedním z nejatraktivnějších aspektů kobaltu elegantní vzhled. Kobalt víc než jakýkoli jiný drahý kov připomíná bílé zlato. Pokud dáváte přednost vzhledu bílého zlata, ale chcete něco, co bude déle vydrží, kobalt je vaše nejlepší volba. 

Protože je tak robustní, bohužel se kobalt nehodí pro složité vzory. Na rytí je dostačující, ale je příliš těžké vytvořit jedinečný filigrán

Vysoce kvalitní, luxusní prsteny

Stejně tak, jako věnujete velkou pozornost výběru snubních prstenů, zaměřte se i na to, jak tvůrci přistupují k jejich výrobě. Pořízení snubních prstenů patří k nejvýznamnějším nákupům šperků v životě, proto vybírejte pouze ty nejkvalitnější kovy a prvotřídní, pečlivé zpracování. Od nadčasového, elegantního zlata až po inovativní a lesklou Hi-Tech keramiku, řešte hlavně kvalitu.

Snubní prsteny 2020

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close