Zimní svatby se odehrávají v období ideálním pro věci teplé, pohodlné a útulné. A přirozeně to platí i pro to, co servírujete – od dortu po salát a možná i nejdůležitější – koktejly! Inspirujte se trendy drinky, které vás i zahřejí.
Podle Kate Boltonové, majitelky společnosti Mint & Mirth, je zima především o citrusových koktejlech. „Mnoho lidí má předsudky, že citrusy jsou jen na léto, ale ve skutečnosti je to zimní ovoce,“ říká. „Začlenění citrusů dodá ponurým měsícům trochu jasu.“
A stejně, jako umíme ovlivnit chutě pro zimní pečení, může koření hrát roli také v receptech na zimní koktejly. Podle Rosse Steidela, majitele Perfect Pour Cocktail Co., začínají koktejly v tomto ročním období obsahovat více tmavého koření, jako je badyán, kardamom, skořice a muškátový oříšek. Říká, že vše lze snadno zakomponovat do receptů, které dobře ladí s chladnějším počasím.
Kromě přidání citrusových akcentů a koření upozorňuje Steidel také na změnu v druhu alkoholu používaného v nápojích. „Gin sezóna se chýlí ke konci, v zimních měsících začínáme vidět více brandy a koňaku,“ vysvětluje. „Hnědé pálenky, jako starý rum nebo bourbon, jsou také oblíbené.“ A nakonec si Steidel v tomto ročním období všímá otočení trendu směrem k jednodušším koktejlovým receptům, což znamená, že by mohl být čas přeskočit všechny výtažky a doplňky ve prospěch, řekněme, dobrého staromódního svařeného vína.
A teď už se inspirujte lákavým koktejly.
Sváteční koktejl Bourbon
Tento super jednoduchý bourbonový koktejl od The Beauty Blotter kombinuje bourbon, zázvorové pivo a brusinkový džus. Ozdobte rozmarýnem a brusinkami pro svěží sezónní vzhled.
Postup: Smíchejte bourbon, brusinkový džus a zázvorové pivo ve stejných poměrech. Nalijte do sklenic na drcený led a ozdobte několika brusinkami a větvičkou rozmarýnu.
Brusinkový šampaňský koktejl
Přidejte do svého velkého dne trochu bublinek s tímto koktejlem. Mixem šampaňského a brusinkového sirupu dosáhnete jiskřivé vánoční chuti.
Karamelová variace na White Russian
Nic není tak dokonalé, jako sladké tóny karamelu. Zkombinujte příchutě slaného karamelu, irského krému a Amaretta pro úžasnou zimní atmosféru.
- 2 čajové lžičky slané karamelové omáčky
- led
- maldonská mořská sůl
- 8 cl irského krému
- 8 cl Amaretta
- 8 cl plnotučného mléka
Postup: Pomocí čajové lžičky nakapejte slaný karamel na vnitřní stranu sklenice a otáčejte s ní, aby stékající karamel vytvořil pěkný efekt. Naplňte sklenici ledem. Do koktejlového šejkru přidejte několik kostek ledu a všechny ingredience. Dobře protřepejte, dokud šejkr není na dotek ledový (může vás překvapit, že to trvá déle, než si myslíte!. Nalijte do připravených sklenic, nahoře dozdobte rozmarýnem nebo tymiánovou snítkou a užívejte si!
Svařené víno
Zařaďte hluboké červené tóny vašeho oblíbeného cabernetu svařeného s pomerančem, skořicí, hřebíčkem a badyánem do koktejlového baru. Tradičním drinkem, který si připravíte předem a podáváte horký, jistě potěšíte své svatební hosty. Je to nápoj jednoduchý, ale hřejivý a oblíbený.
Zimní S’mores Kahlua s kokosovým mlékem
Vneste do svého drink baru trochu kávové exotiky s tímto koktejlem inspirovaným létem. Vaši hosté si zamilují variaci známé chuti použitím hlubšího a bohatého likéru vhodného na zimu.
- 9 cl kokosového mléka
- 44 ml vodky
- 44 ml likéru Kahlúa
- 1/2 čajové lžičky kakaového prášku
- 2 čtverečky hořké čokolády
- na ozdobení okraje: čokoládové sušenky
- obloha: pražené marshmallows
Postup: V misce smíchejte špetku kakaového prášku s malým množstvím likéru Kahlúa a vytvořte hustou čokoládovou tekutinu. V další misce rozdrťte čokoládové sušenky. Ponořte sklenici do čokoládové tekutiny a poté okamžitě do sušenkové drti, abyste ozdobili okraj. Marshmallow položte na kousek alobalu a dejte do trouby pod rozpálený gril, asi na 3 sekundy, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Vyjměte a nechte vychladnout.
Všechny přísady na samotný koktejl vložte do šejkru. Protřepejte a přeceďte přes led. Nahoru přilejte kokosové mléko. Vlijte drink do připravené sklenice a ozdobte praženým marshmallow.
Pot O‚Gold
Není nic lepšího, než na zimu zkombinovat tmavé chutné likéry s trochou zázvoru a medu – ozdobit je můžete jedlými zlatými třpytkami! Tento koktejl je tak elegantním způsobem, jak servírovat chuť zimy.
- 6 cl Jameson Whisky nebo jiné irské whisky
- 22 ml citronové šťávy
- 22 ml zázvorového medového sirupu (recept níže)
- jedlé zlaté plátky na ozdobu
Postup: Připravte si medový zázvorový sirup. Přidejte všechny přísady do šejkru s ledem. Protřepejte a přeceďte do sklenice s velkou kostkou ledu. Ozdobte plátkovým zlatem.
Zázvorový medový sirup:
- 118 g zázvoru
- 1 šálek medu
- 1/3 šálku vody
Postup: Přidejte všechny přísady do hrnce. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte probublávat 10 minut. Odstavte hrnec a nechte vychladnout. Přeceďte do nádoby. V chladničce vydrží i měsíc.
Cranberry Orange Whisky
Míchání tmavších alkoholických nápojů, jako je whisky, s nádechem Cointreau, je dokonalým způsobem, jak začlenit jasnou chuť citrusů do vašeho zimního drink baru. Bohatost chuti podtrhněte pomerančovou kůrou, brusinkami a snítkou čerstvého tymiánu, který dodá dokonalý vzhled.
- 29 ml neslazené brusinkové šťávy
- 88 ml pomerančového džusu
- 59 ml whisky
- 15 ml Cointreau
- 15 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 15 ml libovolného sirupu
- 2 větvičky tymiánu
- 59 ml zázvorového piva
Postup: Přidejte všechny přísady kromě zázvorového piva do koktejlového šejkru naplněného ledem. Po dobu 30 sekund intenzivně protřepávejte, pak přeceďte do vychlazené sklenice. Doplňte zázvorovým pivem a ozdobte pomerančovou kůrou a čerstvým tymiánem.
Cranberry Cuddle
Zahřejte každého tímto zábavným a slavnostním koktejlem, který kombinuje příchutě sezónních brusinek s hřejivým kořením, jako je skořice a hřebíček. Je nutné ho připravit den předem, servíruje se horký.
- 1/2 šálku cukru
- kůra z jednoho citronu
- 5cm kousek zázvoru oloupaný a nakrájený na plátky
- 3 tyčinky skořice, rozdrcené
- 10 celých hřebíčků
- 2 l brusinkového džusu
- 2 1/2 šálku Calvadosu (jablečné brandy), více na chuť
Postup: Cukr, citronovou kůru, zázvor, tyčinky skořice a hřebíček dejte do velkého hrnce. Nalijte brusinkový džus. Míchejte a zahřívejte 30 minut. Pak nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Přeceďte do velkého džbánu, aby v nápoji nezůstala citronová kůra a koření. Přidejte Calvados a nechte směs chladit po dobu 24 hodin. Tato část je klíčová, všechno marinuje a alkohol zjemňuje, takže když nakonec drink pijete, není nijak silný.
Před podáváním nápoj zvolna zahřejte a dejte do termosky. Servírujte v hrnku s několika brusinkami, čerstvě vylisovanou citronovou šťávou, plátky jablek a skořicí.
Pimm’s zimní pohár
Pimm’s je typicky letní nápoj s použitím ovocného likéru na bázi ginu a je téměř vždy zdoben spoustou ovoce. Udělejte obměnu zařazením zimních chutí čerstvého pomeranče a skořice a nabízejte v horké podobě.
- 2 šálky (473 ml) dobrého jablečného džusu
- 6 karamelových bonbónů
- 4 plátky pomeranče
- 1 skořicová tyčinka a 1 další na ozdobu
- 118 ml Pimm’s
- plátky jablíček na ozdobu
Postup: Přidejte jablečný džus, karamelky, plátky pomeranče a tyčinky skořice do hrnce a pozvolna zahřívejte na středním ohni, dokud se karamelky nerozpustí. Vypněte oheň a vmíchejte Pimm’s. Přeceďte do šálků, ozdobte plátky jablek a pomeranče a tyčinkami skořice.
Bourbon & kořeněný hruškový koktejl
Je libo trochu bourbonu? Tmavší alkoholické nápoje fungují během zimní sezóny velmi dobře, zvláště když jsou spárovány s příchutí hrušky, pomerančové kůry, nového koření a skořice.
- 44 ml bourbonu
- 44 ml hruškového pyré (recept níže)
- 7 ml zázvorového likéru
- 7 ml agávového nektaru
- 14 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky nového koření
- sodovka podle chuti
- 2-3 kapky likéru Aromatic Bitters
- čerstvé snítky tymiánu nebo šalvěje na ozdobu
Postup: Do šejkru dejte bourbon, hruškové pyré, zázvorový likér, nektar z agáve, citronovou šťávu a nové koření. Naplňte ledem, dobře protřepejte a přeceďte do koktejlové sklenice naplněné čerstvým ledem. Přidejte sodu podle chuti a dejte 2-3 kapky aromatického bitteru Hella Bitters nebo jiné značky. Hotový koktejl ozdobte čerstvými bylinkami.
Hruškové pyré:
Oloupejte, zbavte jádra a nahrubo nasekejte 3 hrušky. Spolu s 60 ml citronové šťávy rozmixujte do hladka. Přeceďte a hruškovou směs protlačte přes sítko s jemnými oky, zbývající pevné látky zlikvidujte. Tato směs poskytuje dostatečné množství pro přípravu 4 až 5 koktejlů.
Campfire
Tóny Baileys, sušenek a čokolády mohou také připravit solidní nápoj. Podávat jej můžete teplý nebo studený, podle vašich preferencí.
- 1 marshmallow
- 1 lžíce čokoládového sirupu
- 1 lžíce drobků grahamových sušenek
- led
- 30 ml vodky
- 60 ml Baileys
- 60 ml odstředěného mléka
Postup: Umístěte marshmallow do malé pánve, rozpalte na střední teplotu a opékejte, dokud nezhnědne (1-2 minuty). Mezitím namočte okraj sklenice do čokoládového sirupu a hned poté do rozdrobených grahamových sušenek. Naplňte koktejlový šejkr ledem, vhoďte do něj vodku a Baileys a energicky protřepejte. Do sklenice dejte 2-3 kostky ledu, nalejte likérovou směs, zbytek naplňte mlékem a nahoru dejte opečenou marshmallow .
Tequila Spiked Mexican Hot Chocolate
Tequila je často považována za perfektní volbu pro teplejší měsíce, ale zkuste ji spojit s horkou čokoládou a vylepšete tak nabídku svého zimního baru. Příchutě skořice a kajenského pepře dodávají tomuto drinku v zimě dokonalý nádech.
- 3 šálky mléka
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 1/4 lžičky skořice
- kajenský pepř
- 60 ml tequily
Postup: Nejdřív si připravte horkou čokoládu. Přidejte všechny ingredience kromě tequily do malého hrnce, zahřejte a při nízké teplotě za stálého míchání zahřívejte, dokud se směs nezačne vařit. Odstavte z ohně. Přidejte tequilu a znovu promíchejte. Rozdělte do 3 hrnků. Na každý hrnek naneste 1-2 skořicové marshmallows nebo šlehačku.
Marshmallows:
- 1 1/2 lžíce neochucené želatiny
- 2 1/2 lžíce studené vody
- 1 1/2 šálku cukru
- 3/4 šálku vody
- 1 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce práškového cukru
Stará dobrá skořicová Rosemary
Roztočte starou klasiku v této skvělé zimní variantě. Je to jednoduché, hřejivý rozmarýnový sirup se skořicí smíchejte s bourbonem.
- 4 čajové lžičky rozmarýnového sirupu se skořicí
- 3 kapky Angostura Bitters
- 60 ml bourbonu
- kůra z 1 pomeranče
- větvička rozmarýnu na ozdobu
Postup: 4 čajové lžičky rozmarýnového sirupu se skořicí a 3 kapky Angostura Bitters nalijte do sklenice. Přidejte bourbon, led, pomerančovou kůru a promíchejte.
Rozmarýnový sirup se skořicí:
- 1/2 šálku medu
- 1/2 šálku vody
- 6 větviček rozmarýnu
- 3 tyčinky skořice
Postup: V malé pánvi smíchejte med, vodu, větvičky rozmarýnu a tyčinky skořice. Přiveďte za stálého míchání k varu, dokud se med nerozpustí ve vodě. Odstraňte z tepla a nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí vyndejte rozmarýn a skořici a přelejte do vzduchotěsné nádoby. Skladujte v chladničce.
Růžová laskomina
Není na škodu přidat do nápojové nabídky vašeho velkého dne tuto růžovou a sladkou laskominu. Nostalgické příchutě zimy mixu vodky z cukrové třtiny a crème de cacao jsou skvělým zábavným doplňkem taneční zábavy.
- 60 ml vodky z cukrové třtiny
- 60 ml crème de cacao (bílý)
- 30 ml vanilkového sirupu
- 15 ml smetany
- 1 cukrová vánoční hůl na ozdobu
- šumivý cukr na sklo
Postup: Připravte si vodku z cukrové třtiny 30 minut předem. Navlhčete okraj sklenice kapkou vody a ponořte ji buď do šumivého cukru nebo do drcených cukrovinek. Naplňte koktejlový šejkr ledem. Přidejte vodku, crème de cacao, vanilkový sirup. Po dobu nejméně 30 sekund důkladně protřepávejte. Nalijte do sklenice a ozdobte cukrovou hůlkou.
Apple Hot Buttered Rum
Přeneste chuť podzimu do zimy s výraznou skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Horký máslový rum je klasický zimní nápoj a lahodný způsob, jak nabídnout teplý koktejl v hrnku.
- 2/3 šálku hnědého cukru
- kousek měkkého nesoleného másla
- jablečný sirup Honeycrisp
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- špetka jemné soli
- 1 1/4 šálku tmavého kořeněného rumu
- 2 1/2 šálku vroucí vody
- tyčinky skořice, na ozdobu
- plátky jablka, na ozdobu
Postup: V misce smíchejte cukr, máslo, jablečný sirup, koření a sůl. Bude to vypadat jako počáteční fáze těsta na cookie. Přidejte rum, promíchejte (směs bude v tomto okamžiku vypadat sraženě – nedělejte si starosti, je to normální). A poté pomalu přilévejte vroucí vodu. Směs opatrně míchejte, dokud se veškerá směs másla a cukru nerozpustí v horké vodě. Ihned podávejte v žáruvzdorných sklenicích nebo hrnečcích a ozdobte skořicovými tyčinkami a plátky jablek.
Sirup Honeycrisp:
- 2 voňavá jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 tyčinka skořice
- 1/4 šálku vody
- 3 lžíce medu
Postup: Vložte jablka nakrájená na kostičky, skořici, med a vodu do malého kastrolu, zahřívejte na střední teplotu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se jablko nerozvaří, asi 10 minut. Vyjměte a vyhoďte tyčinku skořice a směs přeneste do mixéru. Mixujte, dokud nebude směs zcela hladká. Dejte do uzavřené nádoby a uložte do chladničky, dokud nebude čas použít sirup v koktejlech.
Rozmarýnový Gimlet s vodkou
Gimlet je lehký letní drink s džinem a limetkovou šťávou. Vytvořte zimní verzi obsahující zemité příchutě rozmarýnu a vodky. Tento rozmarýnový vodkový Gimlet je nádhernou kombinací sladkého a kyselého se zemitou esencí a nádhernou bylinkovou vůní. Opravdu to voní božsky.
- 60 ml vodky
- 14 ml limetkové šťávy
- 22 ml rozmarýnového sirupu
- led
- rozmarýn na ozdobu
Postup: Nalijte vodku, limetkovou šťávu a rozmarýnový sirup do šejkru s ledem. Míchejte lžičkou, dokud se na vnější straně šejkru nevytvoří kondenzace. Koktejl přeceďte. Přidejte větvičku čerstvého rozmarýnu na ozdobu.
Tipy na přípravu:
- Výběr lihovin: Kvalitní vodka! Chuť vodky je stejně důležitá jako každá jiná ingredience v tomto koktejlu, protože jich je tak málo. Levná vodka bude svíravá.
- Čerstvá limetková šťáva je nutností. Nepoužívejte sirupy s limetkovou příchutí – získáte úplně jiný výsledek.
- Pokud nepěstujete vlastní, kupte si nejčerstvější rozmarýn, který vám přijde do rukou. Měl by být velmi aromatický s jasně zelenými listy a minimálními skvrnami nebo zabarvením.
- Udělejte dvojnásobné množství rozmarýnového sirupu a smíchejte s 2,5 šálky vodky a 150 ml limetkové šťávy ve velkém džbánu. Promíchejte a chlaďte přes noc v lednici.
Rozmarýnový sirup:
Smíchejte jeden šálek cukru a půl šálku vody v malém hrnci a přiveďte k varu. Často míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí ve vodě. Odstraňte ze zdroje tepla. V rukou jemně rozdrťte dvě větvičky rozmarýnu (pomačkání pomůže uvolnit aroma). Vložte rozdrcený rozmarýn do sirupové směsi, promíchejte a nechejte vychladnout při pokojové teplotě po dobu nejméně 2-4 hodin. Kratší doba vám poskytne jemnější aroma, při delším luhování dosáhnete větší intenzity. Sirup z rozmarýnu můžete skladovat v lednici až měsíc.
Dirty Chai Martini
Bohatá chuť černého čaje s kořením nápoje chai je dokonalým základem pro zimní koktejl. Přidejte do mixu espresso a máte perfektní sezónní martini.
- 4 čajové sáčky chai
- 1 šálek vody
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/8 čajové lžičky růžové himálajské soli
- 60 ml espressa
- 1 šálek rostlinného mléka
- 120 ml vodky
- hrst ledu
- badyán na ozdobu
Postup: Vodu ohřejte téměř na teplotu varu a čaj po dobu 4 minut luhujte. Zlikvidujte čajové sáčky a přidejte javorový sirup a sůl. Míchejte, aby se spojily chutě a nechte vychladnout. Mezitím připravte espresso a nechte vychladnout. Umíchejte v šejkru chlazený chai, espresso, mléko, vodku a led. Přeceďte do 4 martini sklenic a ozdobte badyánem.
Tom a Jerry koktejl
Popíjení tohoto koktejlu je tradicí pro mnoho amerických rodin. Udělejte to stejně na své svatbě a naservírujte klasiku s rumem, brandy a intenzivní, odvážnou chutí muškátového oříšku.
- 2 vejce
- 1 3/4 šálku práškového cukru
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 15 ml rumu
- horké mléko
- horká voda
- dalších 30 ml rumu
- brandy
- muškátový oříšek – pokud možno čerstvě nastrouhaný
Postup: Prvním krokem je výroba těsta. Pomocí mixéru důkladně rozšlehejte 2 vejce. Postupně vmíchávejte práškový cukr. Začněte s 1/2 šálkem a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Přidejte další 1/2 šálku práškového cukru a pokračujte v míchání. Přidejte jedlou sodu a 15 ml rumu. Poté přidejte další 3/4 šálku práškového cukru. Když máte tuhé těsto, vložte jej do chladničky, dokud ho nebudete potřebovat.
Do nahřátých hrnků dejte polévkovou lžíci těsta. Pokud máte rádi sladší nápoj, můžete přidat více těsta. Těsto rozpusťte ve 3 lžících horkého mléka. Do této směsi přidejte 30 ml rumu. Poté dolijte sklenici horkým mlékem a brandy. Posledním krokem je posypání muškátovým oříškem.
Hvězdný ledový koktejl
Zkombinujte zimní citrusové chutě citronu Meyer s ginem a trochou šumivého vína pro tento exkluzivní koktejl. Ozdobte cukrovinkami pro skutečný zimní třpyt.
- 44 ml ginu
- 22 ml rosé sirupu
- 22 ml citronové šťávy Meyer
- 60 ml suchého sektu
Postup: Všechny ingredience kromě sektu protřepejte a přeceďte. Nahoru nalejte sekt.
Sirup z růžového vína:
Ve střední pánvi přiveďte jednu 750 ml lahvičku suchého rosé vína k nízkému varu a pokračujte ve vaření, dokud se nezredukuje na polovinu. Zatímco je kapalina ještě horká, přidejte 1,5 šálku cukru a míchejte, aby se rozpustila. Uchovávejte ve skleněné nádobě v chladničce po dobu až dvou týdnů.
Moscow Reindeer
Moskevský sobí koktejl je variací známého Moscow Mule koktejlu s vánočním nádechem. Tento koktejl se, stejně jako jeho originální vzor, může podávat v měděných hrncích, vypadá to velmi efektně a podtrhne slavnostní náladu.
- čerstvá máta
- 60 ml vodky
- čerstvá šťáva z 1 limetky
- 60-120 ml zázvorového piva (dle chuti)
- cukrové hole na ozdobu
Postup: Začněte tím, že na dně hrnku podrtíte velkou hrst máty. Naplňte hrnek ledem a přidejte vodku a limetkovou šťávu. Doplňte zázvorovým pivem a ozdobte cukrovými holemi.
Brusinkovo pomerančový koktejl
Zima volá po jasných tónech citrusů, které vám během temnějších měsíců roku zvednou náladu a nakopnou imunitu. Zvýrazněte toto perfektní zimní ovoce kombinací pomeranče, skořice a brusinek v jednom nádherném koktejlu.
- 1/4 šálku brusinkového sirupu
- 1/4 šálku pomerančového džusu
- 30 ml tequily nebo vodky
- Volitelné: 30 ml Cointreau
Postup: Nalijte brusinkový sirup, pomerančový džus a alkohol do koktejlového šejkru a protřepejte, protřepejte, protřepejte!
Brusinkový sirup:
- 2 šálky čerstvých brusinek
- 2 šálky vody
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžička skořice
Postup: Uvařte brusinky ve vodě do měkka. Nechte je hodinu odpočinout a poté rozmixujte do hladké hmoty. Do hrnce dejte rozmixované brusinky, cukr a skořici. Přiveďte k varu, na mírném ohni zvolna vařte 10 minut. Jakmile směs zhoustne, naplňte do lahve a uložte. Před použitím nechejte sirup dosáhnout pokojové teploty.