Velikonoční svatba: Vzdejte ve svůj velký den hold svátkům jara

Velikonoční svatba

Velikonoce jsou malebným svátkem plným optimistických příslibů jara. Vneste svěží jarní vánek do svého svatebního dne a inspirujte se našimi tipy, jak může vypadat vaše tematická velikonoční svatba.

Velikonoční svatba
Pixabay.com

Svatbu ve dnech Velikonoc není tak jednoduché zorganizovat. Velikonoce patří mezi největší křesťanské svátky, jimž předchází období půstu a odříkání. V této době vás tedy neoddají v kostele a kvůli volnu zřejmě budete mít potíže i se sháněním úředníka pro civilní sňatek.

Dalším aspektem je křesťanská víra některých nebo všech vašich hostů. Ti totiž nemusí považovat Velikonoce za ideální dobu k bujarým oslavám. No a pak je tu pověra, že velikonoční (a předvelikonoční) čas pro svatbu přináší smůlu. Komplikované může být také shánění dodavatelů, kteří chtějí být se svými rodinami.

Veselka přímo během samotných velikonočních svátků tedy z tohoto úhlu pohledu není nejvhodnější. Ale kdo říká, že velikonoční svatba se musí konat v přesném termínu? Inspiraci těmito pohlednými svátky jara a obnovy života můžete ve svém svatebním konceptu využít kdykoliv během jarního období!

Pro velikonoční svatbu naopak mluví fakt, že lidé mají poměrně dlouhý prodloužený víkend, takže pokud nenásledujete křesťanská pravidla, může to být naopak ideální možný termín. Dodavatelé, kteří na rodinné svátky nedrží, budou mít v tomto období s větší pravděpodobností volno. Vše kvete, takže jarní floristická výzdoba může vyjít docela levně, po dlouhé zimě se může vydařit skvělé jarní počasí.

Velikonoční tematická svatba
Southernbride.com

Velikonoční svatba a tradice

Pokud se chcete inspirovat velikonočními tradicemi, vaším tématem se určitě budou proplétat velikonoční vajíčka, mláďátka, pomlázky, jarní květiny jako narcisy, tulipány, konvalinky, petrklíče, krokusy, frézie. Z jarních barev jsou to svěží jarní odstíny zelené, žluté, růžové, fialkové a dalších pastelových odstínů.

Svatba s tématem Velikonoc
Womansday.com
Velikonoční svatba
Sunlitspaces.com

Téma se krásně promítne na veškeré svatební tiskoviny, od Save the Date kartiček, přes pozvánky, až po jmenovky, sladíte s nimi také svatební web.

Velikonoční svatební pozvánky
Lucymunozphotography.com
Velikonoční svatba
Upwalthambarns-weddings.co.uk

Dokonalým prostorem, kam promítnout Velikonoce a jaro, je pak svatební kytice, korsáž pro ženicha a květinové dekorace prostor.

Velikonoční svatba
Wedding-venues.co.uk
Velikonoční svatba
Whimsicalwonderlandweddings.com
Svatba o Velikonocích
Upwalthambarns-weddings.co.uk

Velikonoční nevěsta a ženich budou pravděpodobně oblečeni ve stylu svěžím, neformálním, oslavujícím jaro. Dlouhé rukávy nebo slušivý pléd se budou hodit v ještě chladném jarním počasí, jarní atmosféru doladí květiny ve vlasech a pastelové doplňky. A samozřejmě také v pastelových odstínech oblečené družičky.

Velikonoční svatba
Wedding-venues.co.uk
Velikonoční svatba
Weddingjournalonline.com

Velikonočně vyzdobte také svatební tabuli.

Velikonoční svatba
Bridesmagazine.co.uk
Velikonoční svatební výzdoba
Countryliving.com

A když jsme u toho stolu, co svatebčany pohostit hotovou velikonoční parádou? Mladé jehněčí pečínky, jarní nádivky, vaječné pokrmy, velikonoční mazanec, jidáše, beránek… Tyto tradiční pochoutky mohou být dominantou, nebo jen volitelnou součástí vašeho pohoštění. Protože je všichni známe a spojujeme s konkrétním svátkem, jistě vyvolají minimálně úsměv na rtech u každého hosta.

Vleikonoční svatební hostina
Confetti.co.uk / iRozhlas.cz / Bridesmagazine.co.uk / Smoothcooking.cz / Wedding-venues.co.uk

Tip: Cascarones do svatebního špalíru

Znáte cascarones? Jedná se o Mexickou tradici, kdy se účastníci oslavy zasypou vyfouknutými vajíčky, která jsou naplněna papírovými konfetami. Velikonoční svatba je ideální příležitost, jak tímto stylem nahradit klasické bublifuky, rýži nebo okvětní plátky.

Jak na to: Stačí vejce vyfouknout, řádně umýt, nabarvit a odekorovat v souladu se stylem vaší svatby. Poté už jen naplnit konfetami podle vašeho gusta. Můžete je pak hostům nabízet stylově v obalu na vajíčka.

Jen pozor, podle původního zvyku si lidé skořápky rozbíjejí o hlavy. Což asi ve svatební den moc nechcete. Zanechte proto u skořápek vzkaz, že je třeba konfety na novomanžele vysypat!

Tip: Cascarones ale můžete využít i jako součást svatební zábavy, ať už pro dospělé nebo pro děti.

Cascarones, velikonoční svatba
Pinterest.com / Mommymaestra.com

Designová inspirace na jaro 2021

Nechte se inspirovat krásnými jarními a velikonočním i dekoracemi, květinami a dorty na vaši březnovou svatbu.

Svatba na Velikonoce
Allthestufficareabout.com
Velikonoční svatba
Jenn-wagner.com / Frontrowbride.com / Etsy.com / Bridesmagazine.co.uk / Bridalmusings.com / Beforethebigday.co.uk
Velikonoční svatba
Bridesmagazine.co.uk / Vergissmein-nicht.de / Elegantwedding.ca / Etsy.com / Marthastewartweddings.com / Frontrowbride.com
Velikonoční svatební výzdoba
Pinterest.com
Vleikonoční svatba
Burnettsboards.com / Unsplash.com / Intimateweddings.com / Stylemepretty.com / Gardenonthesquare.com
Velikonoční svatební kytice
Weddingchicks.com

Zdroj úvodní fotografie: Dwpinsider.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close