Jak a kde můžete strávit líbánky v Česku

Líbánky v Česku

Ačkoliv v současné době není kvůli pandemii koronaviru cestování prakticky možné, věříme, že už brzy se nám tato možnost otevře. Jestli se zatím obáváte cestovat do zahraničí, přečtěte si, jakým způsobem můžete strávit líbánky v Česku.

Svatební cesta
Unsplash.com

Vypravit se po svatbě na nějakou kratší či delší cestu jen ve dvou je krásná tradice, kdy si můžete nerušeně užívat jen sami sebe a svého nového manželského stavu. Je to také způsob, jak si odpočinout po hektických měsících svatebního plánování a organizování.

Tip: Aby to plánování a organizování nebylo tak náročné, pořiďte si elektronického pomocníka. Aplikace Bride Advisor je ke stažení zdarma, máte ji ve svém mobilu vždy u sebe a pomůže vám krotit rozpočet, dodat inspiraci i oslovit skvělé dodavatele.

Mezi oblíbené cíle patří exotika, jako například Maledivy, Bali nebo Kapverdy. Velmi romantický je také pobyt v Evropě, ať už v olivami vonícím Toskánsku, na modrých řeckých ostrovech, v levandulovém Provence či zeleném Skotsku, milovníky severu může přitáhnout divoký Island. A pak jsou tu tradiční líbánková města, jako například Paříž, Benátky či Řím.

Ale i v České republice najdeme spoustu zajímavých cílů. Líbánky v Česku mohou být dobrodružné, odpočinkové i kulturní stejně, jako kdekoliv jinde na světě. Zde máme několik tematických tipů.

Líbánky, svatební cesta
Unsplash.com

Líbánky v Česku pro milovníky přírody

Pokud rádi poznáváte přírodu na vlastních nohou nebo na kole, je pro vás Česká republika rájem. Po celém území se nabízejí hory, chráněné krajinné oblasti či dokonce národní parky. Bohatá síť dobře značených turistických tras a cyklostezek přímo vyzývá k aktivně strávenému času ve dvou. A vězte, že i u nás najdete místa, kde zřídkakdy potkáte živáčka a můžete si tak naplno vychutnávat jen sami sebe.

Hory. Česká republika má nádherné oblasti plné úchvatné přírody. Tajemné, málo navštěvované kouty, kde se můžete skutečně zašít, najdete třeba v Novohradských nebo Rychlebských horách. Nebo raději navštívíte slavná a neméně dechberoucí místa Šumavy, Krkonoš či Jeseníků?

Svatební cesta po ČR
Novohradské hory | Penzion-kaminek.cz

Rovinky. Rovinatou oblast, kterou můžete snadno prozkoumávat pěšky i na kole a naplánovat si cestu mezi vinnými sklípky, najdete na jihu Moravy.

Tip: V obci Valtice se začátkem května odehrávají slavné vinné trhy s možností ochutnávat to nejlepší z tuzemské produkce.

Nádherné vyhlídky a málo lidí zase nabízí Národní park Podyjí.

Pokud rádi obdivujete mocnou sílu přírody, zkuste prozkoumávat tajuplná skalní města či dechberoucí krasové jeskyně v oblastech, jako je Adršpach, České Švýcarsko nebo Moravský kras.

Svatební cesta po českých hradech a zámcích

Česko je doslova poseté hrady a zámky. Pokud rádi procházíte tyto kulturní památky, máte obří výběr. Zůstanete ve vlastním regionu, nebo vyrazíte na opačný konec naší země?

Romantické hrady a zámky Moravy a Slezska: zámek Hradec nad Moravicí, hrad Bouzov, hrad Šternberk, hrad Buchlov a zámek Buchlovice, Lednicko-Valtický areál se zámky v Lednici i ve Valticích, hrady Bítov a Pernštejn, zámek Kroměříž s nádhernými zahradami, zámek Vranov nad Dyjí.

Líbánky v České republice
Zámek Kroměříž | Mistopisy.cz

Romantické hrady a zámky Čech: hrad Bezděz, zámek Sychrov, hrad Trosky, zámek Červená lhota, zámek Kratochvíle, zámek Orlík nad Vltavou, hrad Rožmberk, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad Zvíkov, hrad Kašperk, klášter Plasy, hrad Švihov, hrady Točník a Žebrák, hrady Karlštejn, Kokořín a Křivoklát, zámek Konopiště.

Zajímavé zříceniny: Hukvaldy, Helfštýn, Nový Hrádek nad Dyjí, Dívčí kámen, Rabí, skalní hrad Vranov (Pantheon) u Malé Skály.

Mnohé hrady a zámky nabízejí také ubytování, takže si můžete připadat jako skutečný panovnický pár na korunovační cestě.

Lázeňské procedury a relaxace

Jestliže raději budete relaxovat a chcete se nechat hýčkat, vydejte se do lázní a wellness. Možná vás zlákají proslulá lázeňská města, jako Karlovy Vary, Františkovy či Mariánské lázně, Luhačovice, Jeseník nebo třeba Karlova Studánka.

Svatební cesta, líbánky v lázníhc
Lazneluhacovice.cz

Nebo se raději vydáte do samostatných wellness hotelů, kterých je po celém Česku spousta?

Romantická města pro líbánky v Česku

Najděte si útulný hotýlek v některém z romantických českých a moravských měst a z této základny podnikejte výlety do okolí nebo jen brouzdejte romantickými uličkami, jako by to byl zmíněný Řím. K nejkrásnějším městům u nás patří Praha, Kutná Hora, Třeboň, Telč, Český Krumlov, Olomouc, Štramberk, Mikulov. Skvělou lokalitou může být také Brno s jeho hrady, zámky, kostely a možností podnikat výlety na jižní Moravu.

Líbánky v Česku
Mikulov | Zemefilmu.cz

Dopřejte si na svatební cestě luxus a originalitu

Ubytujte se v některém z exkluzivních boutique hotelů, kde si vychutnáte veškerý luxus. Proslulé jsou např. Chateau Mcely, Chateau Herálec, hotel Miura, Villa Memories.

Nebo si najděte nějaké unikátní, netradiční ubytování. Můžete bydlet v televizním vysílači Ještěd nebo v Žižkovské věži, ve včelíně – apidomku v Kunvaldu, v botelu na hladině Vltavy, v dřevěných vinných sudech v pálavském Vinařství pod Hradem. Originální je i slaměný domeček v Krkonoších přímo pod Sněžkou či některý ze stromových domků, jako např. v Babím Lomu, v Chotýšanech, ve Dvoře Králové nad Labem či v posázavské obci Pyskočely. Nezapomenutelná bude noc ve středověkém hotelu v Dětenicích nebo v Hobitíně v Orlických horách.

Ubytování na svatební cestě
Ještěd | Kudyznudy.cz

Úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close