Za devatero horami a devatero řekami stojí zámek Lednice a v něm mají svatbu všechny krásné a romantické princezny

V naší galerii zajímavých svatebních lokací nemůže chybět romantický zámek Lednice. Je to jedno z nejvíce oblíbených svatebních míst. Každoročně si ho vyberou tisíce snoubenců. Zámek se nachází v rozsáhlém přírodním areálu na břehu řeky Dyje v lednicko-valtickém areálu u obce Lednice, asi 50 km od Brna. Tento architektonický skvost je skutečně pohádkové místo na svatbu. Kouzlo kamenné krásy doplněné pečlivě udržovaným zahradním areálem o celkové rozloze 300 km2, který je jedním z největších evropských parků, přímo vybízí k velké romantické svatbě. Tady opravdu vstoupíte do pohádky.

Součástí zámeckého komplexu je i zámecký hotel, který původně sloužil pro ubytování hostů knížecí rodiny. Hotel má restauraci  s venkovní zahrádkou, cukrárnu, kongresový sál a zámecký sklep. Můžete zde uspořádat svatební hostinu a zároveň zajistit ubytování pro svatební hosty.

Výlet do historie

U tak významné památky se nemůžeme vyhnout troše historických dat. První zmínky o Lednici jsou z roku 1222, kdy ji držel mocný rod Sirotků. O městečko měli velký zájem Lichtenštejnové, kteří ho získali již v roce 1322 a od tohoto roku náleželo k panství mikulovskému.
Po ztrátě Mikulova v roce 1560 bylo panství koupeno v roce 1578 Hartmanem II. z Lichtenštejna a v rukou rodu zůstalo další staletí až do roku 1945. Lichtenštejnové panství zahrnuli do svého ohromného komplexu, který se rozkládal na jihu Moravy a v Dolních Rakousích. Panství Lednice bylo přímo spojeno s panstvím Valtice, které je mj. lokalitou proslulou vynikajícím vínem.

Dnešní vzhled pochází tedy z let 1846–1858, kdy se kníže Alois II. z Lichtenštejna rozhodl, že Vídeň je pro pořádání letních slavností nevhodná a nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky.

Zámecký komplex tvoří několik budov, palmový skleník a nádherný park. Celý areál je přístupný od dubna do října a stojí za prohlídku. Při hledání toho ideálního svatebního místa můžete spojit příjemné s užitečným a strávit krásný den v celém lednicko-valtickém areálu.

Kde se koná obřad

Zámek pronajímá ke svatebním obřadům tzv. kasíno. Je to místnost mimo prohlídkovou trasu s kapacitou cca 30 osob. Cena tohoto pronájmu je 5 000 Kč bez DPH (6 050 Kč s DPH). V ceně je zapůjčení 20 svatebních židlí, obřadního stolu s dekorací a možnost fotografování v interiérech zámku.

Další možností je tzv. rytířský sál, který je možno použít pouze pro obřad začínající ve 12:30 hodin, kdy je přestávka během provázení. Pronájem rytířského sálu je 20 000 Kč bez DPH (24 200 s DPH). Kapacita cca 80 hostů. V ceně je zapůjčení 12 kusů svatebních židlí, obřadního stolu s dekorací a možnost fotografování v interiérech zámku.

Cena za obřad v parku je 5 000 Kč, platba je osvobozena od DPH. K obřadům je vyčleněna louka u čestného nádvoří nebo francouzská zahrada, tzv. bosket. Židle a vybavení pro venkovní obřady zámek neposkytuje, pouze přívod elektrického proudu. Veškerý mobiliář a dekorace si tedy musíte zajistit sami. V ceně je ale možnost fotografování v interiérech zámku.

Cena je za pronájem na obřad trvající max. 30 minut. Na prostory je lépe se přijet předem podívat.

Termín obřadu je potřeba domluvit na matrice Okresním úřadě v Lednici, tel: 519 340 112.

Obřady v zámecké kapli je třeba domluvit na farním úřadě v Poštorné. Kontaktní osobou je farář R.D. Dr  Łukasz Andrzej Szendzielorz,  tel. +420 737 039 850.

Focení v prostorách zámku

Zámek Lednice pronajímá interiéry i pro svatební fotografie. Fotografování je možné v běžných otvíracích hodinách zámku pro skupinku max. 10 osob, za účasti průvodce. Doba tohoto pronájmu je 20 min a cena 1 500 Kč.
Přístupné prostory: vstupní hala, rytířský sál, knihovna, modrý sál, červený sál, tyrkysový sál, jídelna.

Druhou možností je focení ve skleníku. Fotografování je možné v běžných otvíracích hodinách skleníku pro skupinku max. 10 osob. Během tohoto focení je skleník normálně v provozu. Cena tohoto pronájmu je 800 Kč. Focení v parku je možné zdarma.

Chcete-li se vdávat na Lednickém zámku, neváhejte a zadejte si termín pro svatbu v roce 2019 nebo už i pro rok 2020. Snad bude ještě volno.

 

Zdroj fotografií: zamek-lednice.com, cyklo-jizni-morava.cz 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close