Svatební místo pro romantické nevěsty: hrad Šternberk vytvoří perfektní kulisu pro váš obřad

Svatby na hradech a zámcích se po několika sezónách nadvlády boho obřadů v přírodě zase vracejí na výsluní zájmu. Jednou z nádherných lokalit je hrad Šternberk. Leží uprostřed Moravy kousíček od Olomouce a nabízí romantiku a opravdovost i těm nejnáročnějším nevěstám.

Hrad jsme vám doporučovali jako místo pro uspořádání svatebního obřadu v duchu Hry o trůny, stojí ale za to i pro jakoukoliv jinou veselku.

Založil ho ve 13. století Zdeslav ze Šternberka na území, které získal za chrabré skutky v boji proti Kumánům. Základy jsou tedy vpravdě hrdinské. V 19. století prošel rozsáhlou romantickou rekonstrukcí. Naopak k pozůstatkům původní architektury patří zrekonstruovaná hlásná věž se zbytky opevnění či hradní kaple. Obě místa jsou vrcholně romantickou kulisou pro svatební obřady.

Uvnitř i venku – široká nabídka obřadních prostor

Hrad nabízí velký výběr míst, kde si můžete říct své ano.

Uvnitř jsou to:

  • hodovní sál s kapacitou 100 hostů pro velkou svatbu
  • rytířský sál pro 70 hostů
  • hradní kaple pro 30 hostů (nebo až 50, pokud někteří budou stát)
  • rohový pokoj pro komorní události o maximálně 20 hostech

Venkovní obřad se může uskutečnit na nádvoří v kulisách dýchajících dějinami, kam se vejde asi 150 svatebčanů, nebo v hradním parku plném zeleně, kde to můžete pojmout ve velkém – umístí se tam až 300 svatebních hostů.

Jak si svatbu na hradě domluvit

Hrad Šternberk úzce spolupracuje s městskou radnicí, proto není třeba složitě koordinovat termíny, ale stačí jediný krok: zajistit si datum jen na matrice, na hradě pak tento termín okamžitě mají rezervovaný jen a jen pro vás.

Poté si stačí domluvit na hradě schůzku kvůli výběru místa (chcete-li obřad venkovní, pak si jako pojistku automaticky vybíráte i jedno místo uvnitř, kdyby pršelo), dekorací, hudby a dalších detailů.

Veškeré potřebné kontakty najdete pěkně pohromadě na konci tohoto článku.

Na hradě vám, budete-li o to mít zájem, zajistí výzdobu, přípitek i živý hudební doprovod k obřadu. S výzdobou na tomto krásném místě má zkušenosti také agentura Královské svatby.

POZOR: Pokud byste chtěli házet rýži, konfety nebo okvětní plátky, musíte se dopředu domluvit se zástupcem hradu!

Během svatebního dne vám hrad dále umožní:

  • parkování na vyhrazených parkovištích
  • místnost pro přípravu svatebčanů pohodlně uvnitř
  • fotografování venku i ve vnitřních prostorách hradu

Super tipem je program pro svatební hosty, zatímco vy se fotíte: můžete jim objednat speciální prohlídku v trvání kolem 30-40 minut, což je tak akorát doba pro vaše nafocení. Průvodce jim představí 1. patro hradu – okruh Šlechtické reprezentační prostory. Pokud máte o tuto skvělou službu zájem, domluvte si ji předem, nejméně týden před vaší svatbou.

A kolik to stojí? Za pronájem prostor zaplatíte 6000 Kč, s výjimkou rytířského sálu, který stojí 8000 Kč. Cena prohlídky pro svatebčany se řídí aktuálním cenovým výměrem pro uvedený okruh.

Kontakty

Kontakt na matriku pro rezervaci termínu: tel. 585 086 551, paní Šarniková.

Veškeré podrobnosti ohledně obřadu pak s vámi probere kastelánka Helena Gottwaldová: tel. 585 012 935, mobil 602 543 562, e-mail gottwaldova.helena@npu.cz.

Další informace najdete na webu hradu: www.hrad-sternberk.cz a aktuality jsou také na hradním Facebooku.

Zdroj: hrad-sternberk.cz, strednimorava-tourism.cz, kralovskesvatby.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close