Prší vám štěstí? Svatba v dešti může být krásná a romantická

Svatba v dešti

Ať se vaše veselka odehrává na vrcholu hlavní svatební sezóny nebo v klidnější části roku, může se stát, že počasí nebude při vás a váš den bude deštivý. Jak si připravit plán B a jak se nenechat zaskočit nečekanou přeháňkou, to se dočtete v tomto článku.

Svatba v dešti
Weddingwire.ca

Blíží se deštivá část roku a s ní konec hlavní svatební sezóny. To však neznamená, že svatby se vůbec nekonají. Naopak. Je ale větší pravděpodobnost, že vám během dne zaprší. S našimi tipy to však zvládnete s přehledem. Ba dokonce z deště ještě uděláte přednost!

Jistě, snem většiny nevěst je den jako korálek s modrou oblohou, příjemné sluníčko, ani horko ani zima. Ale zvládnete to za každého počasí.

Určitě jste už slyšeli, že někomu prší štěstí. A asi na tom něco bude. Tvrdí se to totiž nejen u nás. I pro některé další kultury je déšť ve svatební den šťastným znamením. Hinduisté jsou přesvědčeni, že tak jako mokrý uzel rozvážete obtížněji než suchý, tak i manželství započaté za deště bude pevnější. Déšť smývá a odplavuje vše staré a usnadňuje čerstvý start. Jinde déšť znamená také bohatství a plodnost. Tak co, začali jste už doufat, že vám spadne aspoň pár kapek?

Praktické tipy pro deštivé počasí

Mějte plán B

Aby vás déšť během vaší venkovní svatby nijak nerozhodil, potřebujete především záložní plán. I když má být hezky, pro jistotu se alespoň zamyslete nad mokrou alternativou. Mnohá místa, která nabízejí venkovní svatební obřady, dokonce vyžadují, abyste si z jejich nabídky zvolili vnitřní prostory pro případ, že bude pršet, nebo vás dovnitř přesunou automaticky.

Záložním řešením pro obřad ale nemusí být rovnou interiér nějaké budovy. Můžete si pronajmout party altán a své „ano“ si říct pod ním. Jen je třeba s touto variantou opět počítat předem, domluvit se s oddávacím místem a minimálně si přístřešek v půjčovně rezervovat.

Podobně to platí, i pokud plánujete venkovní hostinu.

Svatba v dešti
Bridalmusings.com

Pro klid duše informujte své hosty, jak budete řešit déšť v případě venkovní svatby. Snadno to uděláte přes svatební web, aplikaci nebo skupinu.

Sledujte předpověď počasí

Jestliže se vaše veselka koná v létě, je menší pravděpodobnost srážek, naopak jaro a podzim znamenají, že nejspíš zaprší. Realita ale může překvapit. Proto, tak jako před každou větší událostí, sledujte předpověď. Média často publikují obecné dlouhodobé předpovědi, takže získáte takovou hrubou představu, s čím počítat. Ale věrohodnější jsou předpovědi až tak týden dopředu. Předpověď 48 hodin před dnem konání už bude vcelku spolehlivá.

Naplánujte program deštivému dni na míru

Počasí se vám bohužel nepřizpůsobí, ale vy můžete svůj den upravit na míru počasí.

Oželte venkovní aktivity, které vyžadují pěkné počasí, naopak vyberte takové, které je možné realizovat uvnitř. Jestli čekáte přeháňky jen v určité části dne, naplánujte harmonogram tak, abyste deštivou chvíli strávili uvnitř a venkovní aktivity zařaďte před deštěm nebo po něm – pokud to jen trochu jde. Buďte přitom otevření změnám a flexibilní. Neváhejte využít nečekanou chvilku bez deště a naopak neklesejte na mysli, když v tu minutu, kdy mělo přestat, pořád prší – zatím dělejte něco uvnitř a na venkovní aktivity si počkejte.

Hrozí-li celodenní déšť, zvažte svatbu v sále nebo v party stanu a přeneste přírodu dovnitř. Domluvte se s floristkou na bohaté rostlinné výzdobě, ideálně s větším množstvím zeleně než květů. Jednak to více odpovídá skutečné přírodě, jednak je zeleň levnější.

Svatba v dešti
Designedbywed.com

Přizpůsobte deštivé sezóně oblečení. Jestli bude nejen pršet, ale také se ochladí, vyměňte letní koktejly za teplé drinky.

Vybavte se

Základem je deštník. Praktický je průhledný, aby nezastínil ostatní a nerušil váš outfit. Pěkný ale může být také nějaký výrazný kus, jako je paraple ve tvaru srdce.

Pořiďte deštníky i pro hosty. Buď k zapůjčení – nebo rovnou jako svatební dárek na památku. Je to skvělá příležitost stylizovat je do barvy či tématu veselky, vybavit je vaším monogramem a datem svatby.

Svatba v dešti
Ivoryandbeau.com

Z dalších drobných detailů, které vám pomohou projít deštivým dnem bez zaváhání, to jsou rohožky na boty, ručníky a fén na vlasy pro případ, že zmoknete vy nebo hosté, ochrana podpatků proti zaboření do rozměklé země, utěrky na utření židlí a dalšího venkovního nábytku a karimatky či jiné nepromokavé podsedáky, na které se svatebčané mohou venku usadit i po přeháňce.

Další tipy najdete také zde.

Pozor na klouzající podlahu a bláto! Ověřte si, že zem na místě obřadu a oslavy nebude za mokra klouzat. Zrádná může být zejména dlažba či kámen. Pokud to vypadá na klouzačku, zvažte alespoň na hlavní trasy rozložit nějaký neklouzavý materiál – koberce či rohože. Jestli se vaše svatební místo rozkládá pro změnu na louce, možná budete chtít cestičky vyznačit třeba paletami nebo prkny, aby se dámy a pánové nebořili do bláta. Zvláštní pozornost věnujte prarodičům a dalším hostům, kteří mají obtíže s chůzí.

Nevěsta v dešti

Jako jedna z nejvíce problematických položek se mohou ukázat svatební šaty. Často se šijí z materiálů, jako např. hedvábí, kterým voda skutečně nesvědčí. Dlouhé sukně a vlečky navíc rády nasáknou vodu a bláto i ze země. Své svatební šaty proto pozorně chraňte.

  • Naplánujte si venkovní přesuny tak, aby se konaly pokud možno tehdy, když zrovna neprší.
  • Pořiďte si dlouhou pláštěnku nebo prostornou pelerínu.
  • Angažujte družičky, aby vám pomohly nosit vlečku a sukni nad zemí.
  • Na přechody zvolte pořádnou obuv. Saténové vyšívané střevíčky si přezujte až v bezpečí pod střechou nebo jen na fotku.
Svatba v dešti
Anchorandveilphotography.com

Myslete také na vlasy a make-up. Ten samozřejmě voděodolný. Pokud mají vaše lokny sklon za vlhka krepatět, můžete předem podstoupit zvlhčovací kůru, abyste tomu předešly, a požádejte kadeřnici o odpovídající stylingové prostředky. Vhodným účesem je v tomto případě nějaký výčes, drdol, uzel či cop. Svázané vlasy totiž mají méně prostoru zlobit.

Využijte déšť ve svůj prospěch

V deštivém počasí vytvoříte neuvěřitelně romantické svatební fotky. Podle fotografů je dokonce světlo za deště kolikrát lepší než ostré slunce. Tip na focení – vemte si k ruce někoho, kdo nad vámi bude mezi záběry držet deštník, nosit vlečku atd.

Svatba v dešti
Popsugar.com
Svatba v dešti
Iso.500px.com

Zapojte odpovídající doplňky – díky kapkám máte možnost zakomponovat do outfitu i deštník a barevné holínky. Vyberte také ladící svatební barvy a dekorace. Možná vám pomůže i příroda a uvidíte duhu!

Svatba v dešti
Whimsicalwonderlandweddings.com

Přijměte fakt, že prší a klidně si na závěr dne zatančete v teplém letním deštíku. Pokud se berete na Halloween, vykouzlí pořádný liják autentickou strašidelnou atmosféru.

Další výhody deště? Není spalující horko a žhnoucí slunce, takže se spíš nebudete nadměrně potit, květiny déle vydrží a svatební dort se nerozteče. Nebude vás obtěžovat hmyz. Vaše svatba pod party stanem bude intimní, budete si blíž a hosté se nerozprchnou na procházky po okolí.

Zdroj úvodní fotografie: Greenweddingshoes.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close