Ne jen diamanty. Prohlédněte si nádherné snubní prsteny s netradičními kameny

Snubní prsteny s netradičními kameny

Snubní prsteny jsou hluboce symbolickým šperkem. Nesou v sobě poselství vaší lásky a trvalého závazku. Jako takové se tradičně vyrábí z trvanlivých materiálů, jako je zlato a diamanty. Pokud máte však raději jiné kameny, nenechte se omezovat. Našli jsme pro vás zářivou inspiraci méně obvyklými drahými kameny.

Snubní prsteny s neobvyklými kameny
Unsplash.com

Snubní prsteny z čistého zlata bez ozdob jsou základním modelem, který měl vyjadřovat čistotu a neporušenost vašeho vztahu. Lidé se ale odjakživa rádi zdobí, a tak není divu, že chtějí ozdobit také snubní prsteny. Volba padá nejčastěji na diamanty. Vyjadřují sílu a trvanlivost, koneckonců jsou to nejtvrdší a nejodolnějšími kameny na světě.

Dnešní doba však umožňuje vybrat si snubní prsteny bez ohledu na přísné tradice. Můžete mít prsteny ze stříbra, platiny či jiných kovů, ba dokonce i z keramiky nebo ze dřeva. Také v oblasti designu se fantazii meze nekladou. Alternativou k čirým diamantům se tak stávají diamanty barevné, ale také jiné drahokamy nebo polodrahokamy.

Černý diamant

Fantastické, okouzlující, nepřehlédnutelné. To jsou černé diamanty. Málokdo ví, že diamanty mohou existovat v celém spektru barev. Přírodní jsou ale extrémně vzácné, a tedy mimořádně drahé, proto se čiré diamanty někdy upravují uměle.

Bez ohledu na vznik, černé diamanty (tzv. carbonado) mají neobyčejné kouzlo. V přírodě je najdeme pouze ve střední Africe a v Brazílii. Vyjadřují vášeň a sílu, podporují rovnováhu ve vztazích, sebevědomí a tvořivost.

Snubní prsteny s černým diamantem
Savicki.cz
Snubní prsteny s černým diamantem
Klenota.cz

Morganit

Něžný, narůžovělý nebo meruňkový kámen je pod tímto názvem známý až od počátku 20. století. Těžit se ale začal jen o něco málo dříve, koncem 19. století, na Madagaskaru. Proto má menší tradici než diamanty, není ale o nic méně krásný. Svou pastelovou barevností dodává svatebním šperkům unikátní vzhled. Správně vybroušené kameny vytvářejí pod různými úhly namodralé či fialové odlesky. Hodí se zejména pro dámskou polovinu páru, protože je velmi ženský. Působí elegantně. Vypadá skvěle především k bílému a růžovému zlatu.

Je velmi tvrdý, ale pozor, poměrně křehký, chovejte se proto ke svému prstenu opatrně. Například při manuálních parcích ho raději uložte do krabičky.

Odbourává stres, přináší harmonii do vztahů, vyrovnává ženskou a mužskou stránku. A díky růžové barvě je spojován s láskou, kterou prý umí nejen vyvolat, ale také udržet.

Snubní prsteny s morganitem
Gioia.com.sg
Zásnubní prsten s morganitem
Klenota.cz

Tanzanit

Jeden z nejmladších známých drahokamů byl objeven až v roce 1967 v Tanzánii, po které je pojmenován. Je extrémně vzácný, jeho původní naleziště je už totiž skoro vytěženo a nové zatím lidé nenašli. Má nádhernou modrou až modrofialovou barvu. Na svém přírodním nalezišti se však vyskytuje v hnědé, hnědozelené nebo světle fialové barvě a obdivovaného hluboce modrého odstínu dosahuje až zahřátím na vysokou teplotu (400-600 stupňů Celsia). Díky své pronikavé barvě vynikne v bílém zlatě, případně v kombinaci s diamanty.

Je o něco měkčí než křemen, křehký a citlivý. Poškodí ho kyseliny i jiné chemikálie, nesvědčí mu prudké střídání teplot ani čištění ultrazvukem.

Přináší harmonii, rovnováhu a klid. Podporuje velkorysost a vytrvalost, potlačuje negativitu, a tak zlepšuje vztahy.

Snubní prsten s tanzanitem
Savicki.cz

Akvamarín

Odlišný odstín modré nabízí akvamarín. Je ze stejné rodiny drahokamů jako morganit (beryly). Název znamená v latině „mořská voda“ a právě tu svým vzhledem připomíná. Může se pohybovat od modré až po modrozelenou a barva se lehce mění podle náklonu kamene. Je nádherně průhledný a vysoce lesklý, jeho zářivost skvěle podtrhne bílý kov, například bílé zlato. Je poměrně tvrdý, ale křehký.

Lidstvo jej zná a obdivuje odnepaměti. Chrání cestovatele po vodách, symbolizuje štěstí, šťastné vztahy, lásku, vytrvalost, oddanost a věrnost. Je také uklidňující pro mysl, používá se při meditacích.

Zásnubní prsten s akvamarínem
Glamira.cz
Snubní prsteny s akvamarínem
Glamira.cz

Moissanit

Další z mladších kamenů moissanit známe od konce 19. století. Velmi připomíná diamant, pouhým necvičeným okem je prakticky k nerozeznání. Snad jen, že je ještě třpytivější. V přírodě je extrémně vzácný, ale dá se vyrobit laboratorně. Proto často patří jeho umělá verze k oblíbeným alternativám v případě, že si nemůžete dovolit pravý diamant nebo hledáte ekologičtější variantu – výroba v laboratoři se obejde bez těžby devastující přírodu.

Je velmi tvrdý, na stupnici je hned za diamantem. Nelze ho zlomit či poškrábat a je dokonce odolný i vůči ušpinění či mastnotě.

Snubní prsteny s moissanity
Eppi.cz

Naturální kameny

Zajímavou alternativou jsou také kameny ve své přírodní podobě, nebroušené, matné. Do určitých typů šperků se báječně hodí, protože podtrhují jejich rustikální vzhled.

Prsteny s kamenem natural
Kredum.cz

Další neobvyklé kombinace

Snubní prsteny oživí také tradiční drahé kameny, jako jsou rubíny, smaragdy nebo safíry.

Snubní prsteny s rubíny
Eppi.cz
Snubní prsteny se smaragdy
Eppi.cz

Ekonomickým řešením je pak umělý zirkon. Přesněji, kubické zirkonium. Pravý zirkon je přírodní kámen a patří mezi nejstarší na zemi. Je ovšem velice vzácný a do šperků se využívá velmi výjimečně. Pod názvem zirkon se však objevuje umělá náhrada diamantu. Je téměř tak tvrdá a odolná jako tento drahokam, má podobný třpyt a vlastnosti, je však výrazně levnější.

Snubní prsteny se zirkonem
Savicki.cz

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close