Bílé svatební dorty. Rafinovaná elegance na sto způsobů

Bílé svatební dorty

Bez svatebního dortu nebo aspoň dortíku se neobejde většina svateb. Při výběru toho pravého se ale můžete pěkně zapotit. Protože vsadit na jeden jediný z celé té záplavy perfektních designů není vůbec jednoduché. Dnes se podíváme na pro a proti, pokud vás láká bílý svatební dort.

Bílý svatební dort
Unsplash.com

Bílý svatební dort je často k vidění nejen u nás. Celosvětově patří bílá mezi nejčastější barvy svatebních dortů. To může někoho odrazovat, zatímco pro jiné snoubence je to záruka jistoty, že nešlápnou vedle. Celobílá varianta je ještě o krok dál. Proč byste si měli vybrat kompletně bílý dort a proč raději ne?

  • Bílý svatební dort je nadčasový. Nikdy nevyjde z módy a dá se s ním pracovat tak, aby byl vždy trendy – například když použijete geometrické zdobení nebo nějaký inovativní tvar.
  • Bílý svatební dort je rafinovaný. Bílé zdobení na bílém podkladu si žádá pozornost. Abyste jej naplno docenili, musíte přijít blíž a zaměřit se na detail.
  • Bílý svatební dort je elegantní. V celobílém provedení budou vkusné i ozdoby, které se v jiném podání mohou dostat na hranici kýče, jako jsou mašličky, barokní kudrlinky či andílkově, puntíky, volánky a cukrově květinky.
  • Bílý svatební dort je jemný. Barva sněhu nebo krému zjemní i moderní betonové dorty a hrubou rustikální strukturu, a tak dodá i tomuto modernímu stylu svatebních dortů potřebnou vyváženost.
  • Bílý svatební dort je tradiční. Tradice pochází z viktoriánské Anglie, kdy, ve shodě s bílými svatebními šaty, symbolizoval bílý dort nevinnost, čistotu a panenskost nevěsty.
  • Bílý svatební dort je příjemně minimalistický a univerzální. Vhodně doplní okolní výzdobu tak, že se s ní nebude tlouci. Přitom i nerušivý bílý dort bude pěkně impozantní, záleží jen, jaký zvolíte design.

A kdy se svatebnímu dortu v čistě bílé barvě raději vyhnout?

  • Máte-li jasné barevné schéma, je škoda ho nepoužít i na svatební dort.
  • Máte-li konkrétní téma, které stylový svatební dort podtrhne a doplní.
  • Chcete-li se vymezit vůči tradici.
  • Nesnášíte bílou.

A na co ještě si při výběru dortu dát pozor? Uvědomte si, v jakém ročním období se budete brát. Pokud chcete na zdobení použít bílý máslový nebo šlehačkový krém, udržujte svůj dort v chladu, aby se neroztekl. Venkovní svatba na vrcholu srpna není pro tento typ dortu tím pravým. V takovém případě se lépe hodí bílý fondán, nebo zvolte jiné řešení, než je sněhobílý cukrářský zázrak.

Víte, že? Bílý svatební dort není jen znamení čistoty. V 19. století také vypovídal o rodinném bohatství, protože rafinovaný bílý cukr byl velmi drahý. Bílý svatební dort byl tedy takovým symbolem statusu, jako je dnes třeba pravé šampaňské nebo limuzína. A jak je zvykem, jakmile si to finančně mohli dovolit i méně majetní lidí, móda bílých svatebních dortů se bleskově rozšířila po Anglii a následně i za hranice.

Sněhobílá inspirace pro svatební cukráře

Jako na plátně: Na bílém podkladu sladké 2D květy z krému skvěle vyniknou, dort bude jemný a romantický. Rostlinný motiv může být realistický i symbolicky pojatý. Působivá bude nejen čistě bílá kombinace, ale také jemně tónovaný krém, slonovina a ecru. Různé odstíny bílé lze také zkombinovat.

Bílé svatební dorty
Autumncakedesign.com
Bílé svatební dorty
Brides.com
Bílý svatební dort
Weddingchicks.com

Perličky na dortu: Velice elegantní je zdobení bílého dortu perličkami. Téma perel je navíc stále prudce aktuální.

Bílý svatební dort
Bellethemagazine.com
Bílý svatební dort
Fabmood.com

Netradiční 3D detaily: Ve sněhobílém provedení budou mimořádně efektní trojrozměrné prvky, které vytvoří dynamický dojem pohybu a přesáhnou do prostoru. Můžete mít design jako z nastříhaného papíru, navrstvené textilie, okvětních plátků nebo origami.

Bílý svatební dort
Crummb.com
Bílý svatební dort
Fabmood.com
Bílý svatební dort
Lea-annbelter.com

Geometrie: Minimalistické zdobení v podobě linií a geometrických tvarů vnese na váš sladký bar moderní vibes. S geometrií můžete spojit kontrastní plochy a strohé tvary zjemní květiny, které se k tomuto druhu dekorace překvapivě hodí.

Bílý svatební dort
Pinterest.com
Bílé svatební dorty
Pinterest.com
Bílý svatební dort
Pinterest.com

Vrstvy a volány: Čistá elegance dortu rozvíjejícího se jako květ růže složený z jemných plátků i maximalistická záplava drobných volánů. Tato práce s vrstvením si žádá jednobarevné pojetí a v bílém to vypadá téměř étericky.

Bílý svatební dort
Loveincmag.com
Bílé svatební dorty
Pinterest.com
Bílé svatební dorty
Sweetstirrings.com

Textury: Líbí se vám betonový svatební dort? Oslovují vás sladké imitace minerálů, široké tahy malířského štětce nebo jiné vzorované povrchy? Nejrůznější textury na jednobarevném povrchu získají zvláštní působivost. Vyniknou tvary a kontrasty, protože nic nebude odvádět pozornost od tohoto efektu.

Bílé svatební dorty
Weddingsparrow.com
Bílé svatební dorty
Tspcake.com
Bílý svatební dort
Fabmood.com

Baroko: Představte si bohatě zdobené barokní vázy, sošky a další ozdobné předměty či umně vyšívané látky. Tak právě takový může být i váš svatební dort. Bílá mu dodá uměřenost a klasický styl, luxus dále podtrhne využití třpytivého efektu. Inspirujte se i barokními dorty v barvách.

Bílý svatební dort
Aprincessinspired.com
Bílé svatební dorty
Thelittlevintagebakingcompany.com
Bílý svatební dort
Theprettysugarcakecompany.co.uk

Mašle: Doopravdy neobvyklý je svatební dort s velkou mašlí. Může být skutečná či vymodelovaná, v každém případě bude váš dort perfektně ladit s posledním trendem v oblasti svatebních šatů, kterým jsou právě mašle. Jsou navíc překvapivě variabilní. Nadýchaná šifonová nebo tylová krása vyvolá dojem elegance, třepící se plátýnko zase perfektně doplní rustikální a shabby chic styl.

Bílý svatební dort
Weddingforward.com
Bílé svatební dorty
Stylemepretty.com
Bílý svatební dort
Marthastewart.com

Boho styl: Peří, pampová tráva, macramé nebo folklórní výšivka. To jsou motivy jako stvořené pro bohémsky laděný svatební dort. A celobílé provedení jen podtrhne nenucenost a uvolněnost celého konceptu!

Bílé svatební dorty
Fabmood.com
Bílý svatební dort
Marthastewart.com

Živé i cukrové květy: Květiny jsou nerozlučným spojencem svateb jako takových a na svatebním dortu se vyjímají naprosto přirozeně. V celobílé kompozici se můžete nechat okouzlit sněhobílými kvítky z cukrářské modelovací hmoty, ale nemusíte se bát ani živých květin v bílé nebo krémové barvě. Právě naopak!

Bílý svatební dort
Heyweddinglady.com
Bílé svatební dorty
Weddings.flowersbyfudgie.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close