Svatba ze sekáče? Víme, jestli se vyplatí nakupovat svatební vybavení z druhé ruky

Svatba – i v komorním složení – patří mezi dost nákladné kratochvíle. Pokud máte hlouběji do kapsy nebo se vám jen příčí vyhazovat peníze oknem, asi uvažujete, jak náklady co nejvíce snížit. Jednou z možností je nákup některých položek z druhé ruky. Přinášíme vám proto malého průvodce po svatebních bazarech.

Jak potvrzují nejen svatební koordinátoři, ale i samotné nevěsty, jejichž příběhy jste si mohli ve Svatebním blogu přečíst, klíčovým úkolem při sestavování svatebního rozpočtu je stanovení priorit. Pro někoho je důležitá oslňující hostina, jiná nevěsta klade důraz na svatební šaty a další zase na dokonalé záznamy vzpomínek na fotkách a videu. Na tyto položky pak každý rád vydá více peněz. Naopak jiné věci tak významné nejsou a lze je proto pořídit buď v menší kvalitě nebo se pokusit sehnat už použité věci.

A že je to možnost, kterou nevěsty hojně využívají, dosvědčuje fakt, že svatebních online bazarů a inzertních serverů stále přibývá.

Nakupovat ze sekáče – ano nebo ne?

Výhody nákupu z druhé ruky jsou jasné:

  • ušetříte peníze
  • ušetříte planetu tím, že nebudete podporovat další a další spotřebu
  • užijete si zábavu – pokud jste ten typ, co rád loví skryté poklady
  • můžete opravdový skrytý poklad najít – získáte věci originální, které vás vyčlení z řady stejných nevěst

Tento druh nakupování má ale i svoje úskalí:

  • vyhledávání vás bude stát hodně času
  • můžete narazit na neseriózní prodejce
  • hrozí zklamání – věc bude vypadat jinak nebo bude už v horším stavu, než slibovaly fotky

Abyste se aspoň některým komplikacím vyhnuli, dodržujte následující pravidla:

  • nekupujte zboží, které není dostatečně podrobně popsané – vlastnosti, kvalita, stav a opotřebení
  • nekupujte věc, která není dostatečně dobře nafocená – mrňavé fotky, tmavé fotky, rozmazané fotky, evidentně barevně zkreslené fotky vám o daném předmětu nic nepoví
  • kde chybí popis nebo fotka, chtějte od prodejce doplnění, pak teprve se rozhodujte o koupi
  • u oblečení či bot si napište o přesné rozměry a skutečně se pečlivě změřte
  • žádejte jasně specifikovanou cenu – pokud je v inzerátu nabízeno více věcí, tak se ptejte, zda je cena za jeden kus nebo celou sadu, zajímat vás bude také přesná kupní cena a výše poštovného
  • hledejte raději na seriózních serverech

Přehled svatebních tržišť

Pokud jste se tedy rozhodli, že second hand je v pohodě volba, můžete zkusit:

  • projít kamenné sekáče ve vašem městě
  • hledat jednorázové svatební bazary, které se někdy hlavně ve větších městech objevují, třeba v rámci propagačních svatebních eventů
  • propátrat svatební facebookové skupiny
  • navštívit obecné inzertní servery (Bazoš, Sbazar, Vinted aj.)
  • obrátit se na specializované svatební online bazary a inzertní stránky

My se teď dále zaměříme na některé svatební bazarové servery. Zjistíme, co nabízejí, zda je nutná registrace či jaké další benefity pro návštěvníky mají.

Chci svatbu

www.chci-svatbu.cz

Online tržiště nabízí inzeráty od jednotlivců i firem, pro vložení inzerátu je nutná registrace. Je to pro zájemce i inzerenty zdarma, lze si ale za lidovku (25 Kč na týden) zakoupit topování inzerátů, které pak budou na předních pozicích ve vyhledávání na serveru. Na inzerát může zájemce reagovat prostřednictvím formuláře nebo e-mailu, pokud je v inzerátu zveřejněný – pro kupující není nutná registrace.

Dále zde najdete pár článků se svatební inspirací, katalog firem a profily prodejců. Důvěryhodnost prodejců i kupujících podtrhuje hodnocení od uživatelů.

Nevýhodou je, že není zcela jasné, kdy inzeruje firma a kdy nevěsta. Doporučujeme sledovat, zda na fotkách je modelka nebo skutečná žena, formulace inzerátu a také dobu dodání. Podle těchto znaků se snadněji zorientujete.

Svatební tržiště

svatebnitrziste.cz

Malá stránka, obsahuje menší množství inzerátů rozdělených do mnoha kategorií. Inzerují zde i firmy a dodavatelé služeb. Pro vložení inzerátu je nutná registrace, stejně jako pro odpověď na inzerát. Vše je zdarma, ale můžete si opět zaplatit zvýhodnění inzerátu. Cenu však stránky neuvádí. Zatím je to spíše nevyužitý potenciál, což ale nevylučuje, že právě tady najdete, co jinde marně hledáte.

Bereme se

www.beremese.cz/market

Je to rozsáhlý portál, který obsahuje inzeráty, pro jejichž vložení je nutná registrace. Nevěsty mohou prodávat i nakupovat zdarma, profesionálové za zápis do katalogu a možnost inzerovat ve vyhrazené sekci (Shop) platí. Na webu mají poměrně hlídaná pravidla pro vkládání inzerátů, uživatelé mají možnost nahlásit vadný inzerát. Zájemkyně mohou nakupovat bez registrace nebo se přihlásit, pak mají přehled o své komunikaci s prodejcem a o všech minulých nákupech. Inzerce firem je jednoznačně oddělena od bazárku nevěst. Samozřejmostí jsou profily inzerentů s možností hodnocení.

Kromě bazaru zde najdete fotogalerie a živé diskusní fórum s nekonečným množstvím témat. Server je také propojen se sesterskými projekty pro maminky (Modrý koník) a všechny, kdo řeší bydlení (Modrá střecha), takže po svatbě můžete svůj existující profil pohodlně využívat tam, kam se přesunou vaše zájmy.

Wedme

www.wedme.cz/bazar

Web nabízí aktivní část s inzeráty – pro prodej je stanovena nutnost registrace a založení profilu, naopak zájemkyně mohou nakupovat i bez registrace. Bazar oficiálně vylučuje z prodeje firmy, mohou prodávat jen nevěsty.

Dále zde najdete archivní články, ale jsou již staršího data, některé tedy ne moc aktuální. Jiné asi půjde využít – např. tipy na výrobu dekorací, playlisty atd. Můžete si prohlédnout alba a profily nevěst i dodavatelů.

 

Zdroje fotografií: Pixabay.com, Chci-svatbu.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close