Svatební kostýmek, oblek nebo overal. Stylový průvodce pro nevěstu, která hledá změnu

Svatební šaty jsou snem každé dívky od malinka… Nebo snad ne? Skutečně, ne každá nevěsta se touží vdávat v dlouhých šatech. Možností alternativního řešení je více – od kostýmku po sexy overal. Podívejte se, jak vybírat kalhoty, saka či kostýmky na svatbu.

Theknot.com

Kostým nebo jinou alternativu svatebních šatů může zvolit nevěsta z mnoha důvodů. Některé se drží tradice, že střízlivé oblečení je vhodné pro svatbu ve vyšším věku nebo vstup do dalšího manželství. Jindy je to otázka osobních perefrencí. Ne každá se zkrátka v douhých šatech cítí. Než abyste svůj den protrpěla, vezměte si klidně kalhoty.

Barva bude převážně bílá, champagne, ivory a další odstíny, které se používají na svatební šaty. Využít ale můžete v podstatě jakoukoliv barvu, s ohledem na převažující barvu svatby, kytice a samozřejmě outfit partnera.

Z materiálů se hodí krajka, brokát, satén, samet i plátno, můžete zdobit výšivkami, kamínky i nášivkami. Vždy podle míry formálnosti i střihu daného oblečení.

A co k tomu jako doplněk? Klidně si můžete vzít dlouhý něžný závoj, klasičtější pak bude klobouček se závojíčkem nebo fascinátor. Čelenka, květina ve vlasech nebo dominantní klobouk budou také vypadat báječně.

Huffpost.com

Pokud si s výběrem nevíte rady, obraťte se na dobrý svatební salon, kde sledují módní trendy a budou umět odhadnout, co vám sluší. Svatební kostým si také můžete nechat ušít. Spolehlivé dodavatele najdete v mobilní aplikaci Bride Advisor.

Nevěsta v saku

Kalhotový nebo sukňový kostým je klasickou a velmi elegantní volbou. Jaké jsou možnosti?

Sako dvouřadé. Výrazné zapínání bude vhodné pro vysoké a štíhlé nevěsty. Ideální k dandy stylu, který si bere inspiraci v pánské módě.

Brides.com

Jednořadé zapínání. Jemné, nenápadné zapínání je skvělé pro klasický styl. Rovný střih jednořadého saka je vhodný pro každou nevěstu. Pokud končí v oblasti boků, hodí se pro postavy typu jablko nebo obdélník, kterým pomůže potlačit nevýrazný pas. Jednořadé útlejší zapínání s vypasovaným střihem je vhodné také pro dámy s vyvinutějším hrudníkem. Hodí se také pro nevěsty s nějakým tím kilem navíc.

Brides.com

Krátké sako. Působí mladistvě a vesele, na méně formální svatbu. Prodlužuje postavu, využije ho tedy drobnější nevěsta. Pozor, pokud jste postava typu jablko. Kratší střih saka by mohl upoutat pozornost k bříšku. Pokud potřebujete přitáhnout pozornost do horních partií, můžete přidat i zdobené klopy nebo nárameníky.

Idotaketwo.com

Vypasované sako. Propracovaný střih zúžený v pase oceníte, když potřebujete zeštíhlit, vytvořit efekt přesýpacích hodin nebo podtrhnout svoji postavu a doladit ženskost. Ideální pro chlapecké postavy, kterým pomůže vymodelovat křivky. S vypasovaným sakem sázíte na jistotu pro každý svatební styl.

Brides.com

Zavinovací sako. Varianta zdůrazňující ženskost. Zaboduje při elegantním, uvolněném či boho stylu. Hodí se prakticky pro každou postavu. Hodně záleží, kde má zavazování. Když je v úrovni boků, zamaskuje větší bříško, pozor jen na velké mašle. Když ho přepásáte v pase zdobeným opaskem, můžete naopak zdůraznit svou postavu přesýpacích hodin.

Scanlantheodore.com

Rovné sako bez klop. Vytvoří klasický dojem, je velmi ženské a elegantní. Hodí se pro postavu, která potřebuje zamaskovat širší pas nebo pro obrácený trojúhelník, kterému potlačí široká ramena.

Brides.com

Originální design. Můžete zkusit frak, asymetrie nebo jiné originální řešení saka.

Macys.com, Lyst.com

Pod sako oblékněte jednoduchý hladký top, vezměte sako jen tak na kvalitní spodní prádlo nebo přes výrazně zdobený, klidně i korzetový vršek.

Etsy.com

Kalhoty

K saku můžete vzít kalhoty mnoha střihů a stylů.

Úzké kalhoty. Slim a skinny střihy obepínají nohu. Pro slavnostní dojem mohou být ozvláštněny puky. Hodí se pro štíhlé nohy, podpoří mladistvý a dynamický dojem. K úzkým kalhotám je lepší kvůli vyvážení proporcí zvolit volnější sako.

Bridalguide.com

Rovný střih. Kalhoty, které kopírují stehno a od kolen míří rovně dolů, jsou klasikou všech klasik a hodí se pro každý styl a většinu postav. Také mohou mít puky. Bezvadně je nakombinujete s jakýmkoliv sakem.

Bridalguide.com

Zužující se. Kalhoty rozšířené a nabírané kolem boků a směrem dolů užší ocení štíhlé postavy, naopak hruškám je nedoporučujeme. S úzkým sakem vypadají elegantně, ale současně uvolněně a ležérně. Variantou jsou kalhoty ze zvýšeným pasem.

Palazzo. Široké kalhoty, někdy připomínající kalhotovou sukni, jsou velmi ženské, elegantní a vzdušné. Sluší skoro každé postavě, jen drobné ženy by si měly dát pozor na příliš široký střih – zachovávejte vždy proporce. K nim sako úzké, kratší či vypasované.

Bridalguide.com

Zvonové. Pro bohémskou či retro svatbu se hodí i zvony, které se pomalu opět objevují na scéně. Pomohou postavám typu hruška, u nichž vyváží poměr mězi kotníky a boky. Vezměte si k nim kratší sáčko, abyste zbytečně nenarušili linii postavy.

Bridalguide.com

Zkrácené. Elegance docílíte s úzkými kalhotami těsně nad kotníky. Zkráceným širokým a volným kalhotám se říká culottes (kulotky). Celkově subtilnější dojem podtrhne vypasované jednořadé sáčko.

Marthastewartweddings.com

Sukně

Sako a sukně, to je klasický dámský kostýmek. Může se hodit do neformálních prostor radnic, často ho volí starší nebo vícenásobné nevěsty. V kostýmku nebudete za princeznu, ale za dámu.

Pouzdrová. Kostýmová klasika vám dodá vysoce elegantní vzhled. Hodí se pro většinu postav, mimořádně v ní vyniknou přesýpací hodiny. Pro svatební den zvolte takovou míru přiléhavosti, abyste se mohla volně pohybovat po celý den, nezapomeňte na rozparek.

Lesposedigio.com

Áčková. Sukně ke kolenům, která obepíná boky a od nich dolů se mírně rozšiřuje, bude slušet typům jablko a hruška, u nichž odvede pozornost od kritických partií. Hodí se k ní sáčko mírně kopírující postavu a končící v úrovni boků. Chlapecké typy mohou tuto sukni obohatit plisováním, aplikacemi nebo jiným zdobením, zvětší tak svůj objem. Působí upraveně a optimisticky, je vhodná pro semiformální styl.

Couturecandy.com

Nabíraná či tulipánová sukně. Není častou variantou u kostýmku, ale pokud se pro ni rozhodnete, přidá vám objem boků, hodí se tedy pro chlapecké hubené postavy, k ní je odeální krátké vypasované sako.

Dlouhá. Slavnostní a elegantní vzhled zaručí dlouhá úzká sukně.

Weddingwire.com

Pouzdrové šaty. Úzké šaty ke kolenům a k nim stejně dlouhý rovný kabátek podtrhnou eleganci a ženskost.

Moniquelhuillier.com

Kalhotový komplet

Pokud nechcete kostým, vaším žhavým tipem mohou být kalhoty a designová halenka. Zde se návrhářské fantazii meze nekladou, ale vždy dbejte na zásady oblékání podle stylu postavy.

Drobné ženy se vyhnou velkým hábitům, které by je pohltily. Odpusťte si ozdoby nebo jiné výrazné prvky na těch místech, která chcete zamaskovat (boky, bříško, ramena…). Zvýší vás svislé linie, objem přidají ozdoby a aplikace.

Cutestreetwear.com

Overal

Štíhlé a vyšší ženy mohou zvolit super model oblíbený i u celebrit – overal. Může být obepínající nebo střihově tvarovaný a přepásaný v pase.

Bridalguide.com

Pro dojem nevěsty můžete k overalu i kalhotovému modelu přidat odepínací vlečku od pasu nebo plášť. Je to aktuální hit a podtrhne mimořádný vzhled pro mimořádnou příležitost.

Marthastewartweddings.com, Bridalguide.com, Tietheknot.com

Malá inspirace na závěr

Originální a zajímavou možností jsou šaty přes úzké kalhoty. Slavnostní dojem zvýší výšivky, zajímavé materiály a hra se střihy.

Marthastewartweddings.com
Townandcountrymag.com, Intimateweddings.com, Perfectsuits.tumblr.com

 

Zdroj úvodní fotografie: Fashionjackson.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close