Kdy a jak dlouho má trvat svatební focení? Praktické rady má svatební fotografka Michaela Slatinková

Svatební fotograf je důležitým účastníkem vašeho svatebního dne. Právě on zachycuje vzpomínky, které vám pomohou vyvolávat onu romantickou náladu pokaždé, když se na fotky podíváte. Jak by mělo focení probíhat, jak dlouho trvat a co je důležité při výběru fotografa? Na tyto praktické otázky jsme se zeptali fotografky Michaely Slatinkové.

Chcete, aby vaše fotky ze svatby dělal někdo, komu jde o zachycení emocí a příběhu vašeho svatebního dne? Někdo, kdo se vám bude snažit porozumět a vystihnout na fotkách vaše osobnosti a váš vztah? Michaela Slatinková je pro vás skvělou volbou. Její fotky jsou romantické a plné lásky. Té vaší – ale i její lásky k focení bez kterého si neumí představit život.

Michaela se s vámi nejdříve sejde, aby vás poznala a mohla promítnout do nálady fotek. Domluvíte se také na dalších požadavcích – kromě nafocení vašeho dne a vytvoření online galerie vám také fotky může dodat na USB, v papírové podobě, případně dokonce i ve svatebním albu. Pomůže vám také se svatebními webovými stránkami, což je velmi praktická věc, pokud chcete hosty informovat o aktuálním dění.

Jako profesionální svatební fotografka, ale především člověk, který svatby fotí s nadšením a vášní, Michaela dobře ví, jak to zařídit, abyste na fotkách vypadali skvěle a přirozeně. Zeptali jsme se také, jak dlouho by focení mělo trvat, aby se zvládly udělat hezké fotky, ale současně jste tím nestrávili půl svatebního dne, a jestli vůbec existuje ideální doba na pořizování svatebních fotek.

Šestero tipů pro perfektní svatební fotky

Máte nějaký recept, jak dosáhnout, aby se novomanželé na fotkách tvářili a pózovali přirozeně?

Jednoznačný recept, jak dosáhnout přirozenosti, asi není. Někdo je více a někdo méně stydlivý. Nicméně snažím se uvolnit atmosféru sem tam nějakým vtipem, při přesunu na jiné místo snoubencům ukáži třeba nafocené fotografie a snažím se s nimi co nejvíce komunikovat. Hodně také pomáhají některé pózy samotné, ve kterých se snoubenci sami přirozeně uvolní, třeba různé otočky, nevěsta v náručí ženicha apod.

Kdy je ideální doba pořizovat svatební fotografie?

Záleží, v jakém ročním období se svatba koná, a pokud se jedná o interiér nebo exteriér. Jiné světelné podmínky jsou v zimě a jiné v létě. Jiné světlo je v exteriéru, jiné v interiéru. Podle toho tedy snoubencům doporučuji, kdy je dobré nafotit jejich portrétní fotografie tak, aby světlo bylo lichotivé.

Jak dlouho by takové svatební focení mělo podle vašich zkušeností ideálně trvat?

Tahle otázka má dvě strany mince. Na jednu stranu vím, že novomanželé budou po svatbě nadšení z množství fotografií, které stihneme udělat, na druhou stranu vím, že na ně čekají jejich hosté a nudí se, pokud nemají jiný program během jejich focení. Proto se snažím najít kompromis, myslet na obě strany a focení se snažím držet kolem jedné hodiny.

Jak vaše svatební fotky vznikají – kdo a kdy přichází s nápady a ideálním místem na focení?

Pokud se bavíme o portrétních fotografiích novomanželů, místo, kde se fotí, vybírám já. Pokud je svatba na místě, kde jsem ještě nefotila, jedu se vždy na místo osobně podívat, abych viděla, jak to tam vypadá.

Co je podle vás důležité při výběru svatebního fotografa?

Práce svatebního fotografa hraje určitě velkou a podstatnou roli při výběru. Nicméně, podle mě to není všechno. Důležitá je také jeho osobnost, to jak si vzájemně se snoubenci porozumí. Žádná nevěsta si nepřeje mít na svatbě někoho nepříjemného, a už vůbec ne svého svatebního fotografa. Profesionalita a lidskost jdou v ruku v ruce.

Doporučujete osobní setkání s novomanželi?

Určitě. Osobní setkání je vždy nejlepší a já ho preferuji. Tak jak jsem zmínila v předešlé otázce, vzájemně se poznáme a odneseme si nějaký první dojem. Pokud to nejde, určitě je pak nejlepší online varianta setkání.

Elegance a romantika pro vás

Jak byste charakterizovala svůj fotografický styl?

Mám ráda jednoduchost, eleganci, romanci a živost. Snažím se o maximální vystižení atmosféry a emocí, nejen samotných novomanželů. Myslím si, že v černobílé fotografii je síla.

Kdy je dobré vás oslovit, abyste měla volný termín?

Ne nadarmo se říká, že svatba se plánuje rok dopředu. Fotografie (a prstýnky) jsou opravdu to jediné, co snoubencům ze svatby zůstane jako památka na celý život. Proto bych s rezervací dlouho neváhala. Jakmile víte termín svatby, určitě mě kontaktujte. Rozhodně tím ale nechci říci, že půl roku před svatbou by nebylo možné zarezervovat termín focení. Vše záleží na období a vytíženosti. Nicméně čím dříve, tím budete mít klidnější spaní a o starost méně.

Je nějaká lokalita, kde fotíte?

Žiji v Praze, ale jezdím po celé ČR.

Co vás na svatbách nejvíc baví?

Všechno.

Co z vašeho pohledu fotografky radíte snoubencům vzhledem k aktuální „koronasituaci“?

Tato situace je složitá, ani snoubenci, ani my dodavatelé pořádně nevíme, co se bude dít a jak vlastně celou situaci řešit. Rozhodnutí vlády se mění ze dne na den a je těžké určit nějaký konkrétní směr. Nicméně, stavím se k celé situaci otevřeně a snažím se snoubencům vyjít vstříc s přesunem termínů svatby, případně se domluvit na jiném řešení focení. Pokud to jen trochu jde, prosím snoubence, aby svatby úplně nerušili, ale pouze je přesunuli. Myslím si, že je to v zájmu nás všech, abychom si vzájemně pomohli a hlavně udělali maximum, aby se svatby uskutečnily. Proto všem děkuji za trpělivost a odhodlání se domluvit.

Spojte se s Michaelou

Chcete Michaelu Slatinkovou na své svatbě? Neváhejte, a ozvěte se jí. Kontakty najdete dole, nebo její práci omrkněte na Facebooku či Instagramu. A jestli zatím nemáte termín svatby, aspoň si ji zapište do poznámek v mobilní aplikaci Bride Advisor, kterou můžete stáhnout zdarma a Míšu v ní také najdete mezi prověřenými dodavateli, které rádi doporučujeme.

Kontakty:

 

Autorka fotografií: Michaela Slatinková

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close