Sestavit svatební menu je jedním z nejdůležitějších úkolů, které musíte řešit včas. A existuje tolik možností, které je třeba zvážit, od slavnostního oběda, odpoledního rautu, večeře, až po recepci formou bufetu. A i když na formátu vašeho jídla záleží, to, co budete podávat bývá nejdůležitější.
![Letní svatební menu](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2021/06/dylan-nolte-D09rH5sTw4-unsplash.jpg)
Pokud jde o vaše letní svatební menu, nechcete servírovat něco příliš těžkého. A zejména v létě se můžete soustředit na sezónní suroviny a chutě. Zkuste se inspirovat tipy zkušených odborníků na svatební catering:
- Vsaďte na interaktivitu. Využijte třeba jednohubkové lžičky, tak vaši hosté zvládnou ochutnat z každého pokrmu trochu a vytvoříte také bezpečné a hygienické prostředí pro jídlo.
- Vytvářejte tematické bary. Nakombinujte různé suroviny v jednom stylu (sweet bar, sýrový bar, uzeninový bar), ať si každý vybere, co mu chutná.
- Udržujte vše čerstvé. Léto přináší menu s čerstvým sezónním jídlem, které obsahuje více bobulí, melounů a exotického ovoce, spoustu čerstvých bylin nebo ryb. Nebojte se trošku zaexperimentovat.
S ohledem na tyto klíčové tipy jsme sestavili seznam nápadů na svatební menu pro inspiraci.
Neokoukané svatební pohoštění
Sushi bar
Japonské jídlo je stále populárnější, věnujte mu kousek prostoru i na vaší svatbě. Je lehké, snadno stravitelné, chutné i zdravé. A poslouží i jako námět ke konverzaci.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/photo-1553621042-f6e147245754.jpg)
Caprese špízy
Nic nevystihuje letní chuť tak, jako čerstvá rajčata, mozzarella, bazalka a balsamico. Špízy caprese jsou svěžími jednohubkami, které vaše hosty zcela nezasytí, a umožní jim tak ochutnávat dál.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/2-1.png)
Losos vs. čerstvé kuře
Pokud se rozhodnete pro servírovanou večeři, zvažte čerstvé a lehké varianty hlavního jídla, jako je losos nebo grilované kuře. Pro podtržení letních chutí nezapomeňte na citron nebo praženou červenou papriku.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/photo-1577004686904-1a4f118acf61.jpg)
Čerstvý pizza chléb
Přemýšlíte o tom, že nabídnete pizzu, ale obáváte se, že by to mohlo být pro hosty příliš těžké jídlo? Jednoduchý pizza chléb s prosciuttem, olivami, rukolou a citronem je lehčí a stejně skvělou alternativou.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/sjhfkshefs.png)
Čerstvé ovoce
Čerstvé tuzemské a exotické ovoce je dokonalým odrazem léta a ve vašem prázdninovém svatebním menu by tedy nemělo chybět. Rozhodněte se pro čerstvé ovocné poháry se směsí jahod, malin, borůvek a ostružin, které zachytí chuť sezóny.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/dyfmhkdxhgkdhgkd.png)
Bar s mořskými plody
K létu stoprocentně patří čerstvé mořské plody. Připravte si lahodné, lehké variace s řadou omáček pro zábavnou interaktivní stanici, kde se hosté zastaví a pobaví.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/drbfjgrjdgrjseg.png)
Jahodový salát
Udržujte saláty lehké a sezónní. Čerstvá rukola, letní jahody, kozí sýr a mandle vám dobře poslouží. Nic nepokazíte čerstvou zálivkou nebo balsamikem.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/food-1447627_1280-1024x682.jpg)
Humří rohlíčky
Překvapte hosty čerstvou zajímavou specialitou. Ano, mini rohlíčky a humr. Pokud humr není vaší oblíbenou surovinou, požádejte kuchaře o obměnu pomocí kuřete nebo tuňáka.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/hdefjhdjhdrutg.png)
Obložený stůl
Připravte stůl s oblíbenými uzeninami a sýrem, krekry a ovocem. Vaši hosté si zamilují rozmanitost a možnost vytvořit si vlastní talíř s občerstvením dle svých chutí. Opravdu skvělá a krásná volba pro rustikální svatby.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/photo-1575178018553-5b4e17b751be.jpg)
Žlutý meloun a prosciutto
Léto a čerstvé melouny, to patří k sobě. Obalte meloun prosciuttem a získáte lahodnou a kreativní chuťovku plnou letní svěžesti.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/ib.png)
Pečená řepa
Červená řepa je dokonalým zemitým základem pro letní salát nebo samostatně jako příloha. Přidejte ricottu a med nebo oříšky, aby vynikla její nádherná chuť.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/roasted-beet-salad-5546923_1280-1024x658.jpg)
Rybí tacos
Léto je relaxace a zábava na slunci, možná dokonce s margaritou v ruce. Pohodové a zábavné jsou také mini rybí tacos s limetkou. Je to něco jiného, něco, co vaše hosty zaručeně zaujme.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/gjsgfjs.png)
Tatarák z tuňáka
Jak udržet nabídku na svatebním stole lehkou? Přidejte čerstvé ryby, jako je tuňák. Lahodnou a velmi oblíbenou jednohubkou je tuňákový tatarák.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/jwdjgfjs.png)
Mini kornouty se zmrzlinou
Kdo říká, že v nabídce nemůžete mít zmrzlinu? Koneckonců je léto! Podávejte mini zmrzlinové kornoutky v různými příchutěmi zmrzliny. Své příznivce si najde mezi malými i velkými hosty. Nabídněte ji před večeří nebo po ní jako zábavnou letní pochoutku – načasování je jen na vás.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/vffjh.png)
Chřest ve slanině
Udělejte z čerstvé zeleniny hvězdu předkrmů, ale dodejte jí grády chutí uzené slaniny. Jedná se o perfektní spojení surovin pro rustikální venkovní svatbu.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/nbdnsbfbs.png)
Vegetariánské čerstvé rolky
Naservírujte čerstvé plněné rolky vyrobené ze sezónní zeleniny. Nezapomeňte na zajímavou omáčku, která to všechno doplní. Skvělá volba, i pokud se mezi vašimi hosty nacházejí vegetariáni nebo vegani.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/gfjdjndc.png)
Ananasovo vepřové mini hamburgery
Tropické ovoce dodá svatbě letní nádech. Pokud hledáte něco originálního, zkombinujte ananas a skvěle upečené a okořeněné vepřové maso a vložte směs mezi minihoustičky. Tímto pokrmem hosty určitě překvapíte.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/lll.png)
Čokoláda na skořápce
Proč nehodit něco sladkého do prostoru i během koktejlové recepce? Co říkáte třeba na čokoládovou pochoutku podávanou v ústřicové skořápce? Nalaďte své hosty na hravou, plážovou notu!
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/kkhdkdgdf.png)
Salát ze špaldy a kadeřávku
Kdo říká, že salát je nudný? Nabídněte nečekanou variantu salátu plnou zdraví a zároveň začleňte letní příchutě. Smíchejte špaldu a kadeřávek a k tomu přidejte zálivku z čerstvých jahod.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/mmmmmm.png)
Mozzarella s kandovanými rajčaty
Vezměte čerstvé chutě ze salátu caprese a trochu je upgradujte. Vytvořte jednohubky z marinované mozzarelly a kandovaných rajčat! Tyto úpravy posunou klasiku o další laťku výše.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/bbbbbb.png)
Ústřicový bar
Máte rádi plody moře? Ústřice budou jedinečným a zábavným zážitkem, který se dá přidat k letní svatbě. Vytvořte svým hostům bar s ústřicemi na rozpůlené skořápce, které si mohou dochutit různými omáčkami.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/mmm.png)
Hrášková bruschetta
Využijte to, co se sklízí během letní sezóny. Hrách je rozhodně na seznamu letní zeleniny. Ozdobte bruschettu hráškovým pestem a měkkým sýrem.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/mmmmmmmmm.png)
Čerstvá ryba se sezónní zeleninou
Léto, to je bez pochyb čerstvá ryba a čerstvá zelenina. Sáhněte po rybě, která je vám nejblíže, a přidejte na gril červenou papriku, chřest a čerstvá rajčata. Nikdo neodolá.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/photo-1575053516499-bf3ab5bf59e4.jpg)
Fíková bruschetta
Speciální párty si žádá speciální suroviny, například čerstvou chuť fíků. Fíky patří na začátek léta a jsou ovocem, které se dokonale hodí ke kozímu sýru. Dejte toto spojení na bruschettu a máte lehkou a jednoduchou, ale efektní pochoutku.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/vsvsvs.png)
Grilované krevety
Čerstvé mořské plody se hodí pro každé roční období, ale v létě jsou obzvláště chutné. Rozhodněte se pro grilované krevety a doplňte je citronovou omáčkou.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/aaa.png)
Salát z černých fazolí a kukuřice
Svěží příchuť sladké kukuřice, spojená s plností černých fazolí, je metaforou pro letní pokrm. Podávejte na jednohubkové lžičce s čerstvým salátem.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/eeeee.png)
Čerstvý salát a burrata
Burrata je lehoučký, čerstvý pařený sýr z kravského mléka, který se opravdu dokonale hodí k čemukoli. Nechte jeho zářivou bělost vyniknout na pozadí domácích rajčat v jednoduchém salátu.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/mrmrmr.png)
Koláče z lilku
Lilek je na vrcholu v letních měsících, ale často je považován spíše za podzimní zeleninu k pečení. Nenechte se tím omezit. Využijte lilek jinak a vytvořte z něj lehké, osvěžující pyré, to podávejte na křehkých košíčcích s čerstvými rajčaty a bazalkou.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/ilek.png)
Italské antipasti
Antipasti je tradiční první chod formálního italského jídla. Nabídněte hostům závan Středomoří s tímto talířem italských pochoutek. Mezi typické součásti patří uzená masa, olivy, papričky peperoncini, nakládané houby, ančovičky, artyčoky, různé italské sýry (například provolone nebo mozzarella), nakládaná masa a zelenina v oleji nebo octě.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/aaaaaa.png)
Nanuky z rosé
Tyto nanuky pro dospělé jsou velmi zábavným nápadem, jak jedinečným způsobem servírovat oblíbený letní alkohol – růžové víno. Smíchjte s ovocnou dření, případně celým ovocem, a nechte zmrznout. Podávejte nanuky během koktejlu nebo ještě později večer po večeři.
![](https://svatebniblog.cz/wp-content/uploads/2020/11/aaaaaa-1.png)