Božské svatební dorty 2022: 9 sladkých trendů sezóny

Svatební dorty 2022

Svatební dort je skvělý prostředek, jak vyjádřit svatební téma, a zároveň odpovědět na aktuální svatební trendy. Vyberete si z nejzajímavějších svatebních dortů ten váš!

Svatební dorty 2022
Hitched.co.uk

Spojením vynikající chuti a kouzelného designu je svatební dort zlatým hřebem nejedné svatební hostiny. Hosté nejprve obdivují vzhled, aby si později vychutnali sladký dezert. A mezitím přihlížejí tradičnímu krájení.

Svatební zvyklosti: Traduje se, že kdo z novomanželů drží ruku nahoře, ten bude v manželství velet. Jiná zvyklost naopak tvrdí, že když má muž ruku nahoře, symbolizuje to, že bude své ženě oporou. A konečně, podle jiné tradice se zase říká, že kdo z novomanželů sáhne na nůž jako první, bude šéfem v kuchyni. Jestli lze na tyto tradice spoléhat nebo ne, to si už musíte zodpovědět sami. Okamžik slavnostního nakrojení svatebního dortu však každopádně zůstává hezkou součástí svatby jako první praktická činnost, kterou dělají ti dva společně coby manželé.

Zkrátka a dobře, svatba bez svatebního dortu je jaksi neúplná. I když nechcete klasický dort, jistě budete chtít aspoň nějakou alternativu.

Svatební dorty roku 2022

A jak tedy vypadají letošní top svatební dorty? Tak jako svatby, i dorty jsou velkolepé a dechberoucí, barevné a bohatě zdobené. Sázejí na originalitu, umělecký efekt a netradiční řešení. Určitě by měly vyvolat wow efekt, ale zároveň musí i skvěle chutnat.

Barevné svatební dorty

V módě jsou výrazně barevné svatební dorty. Technicolor, vzpomínáte? Využijte jakýkoliv odstín barevné palety, který pasuje k vašemu svatebnímu barevnému schématu. Obdiv za své znalosti módy samozřejmě sklidíte s barvou roku Very Peri. Dorty mohou být v jenom odstínu i s ombré efektem.

trendy svatební dorty 2022
Brides.com, foto Cat Carty Buswell, dort Cake by Sweet Heather Anne / Greenweddingshoes.com, foto Casi Yost Photography, dort Bee’s Custom Cakes
Barevné svatební dorty
Hitched.co.uk
Barevný svatební dort s květinami
Greenweddingshoes.com, foto Morgan McCanne, dort Elise Cakes

Květinové svatební dorty

Kytky hrají letos na svatbách prim. Bohatá výzdoba svatebních prostor ladí s kyticí i doplňky nevěsty a celé květinové téma můžete skvěle završit právě prostřednictvím dortu a sladkého baru. Klasikou jsou živé květiny na svatebním dortu.

Květinové svatební dorty
Brides.com, foto a dort Ashley Cakes / Brides.com, foto Mademoiselle Fiona, dort Nine Cakes
Svatební dorty zdobené květinami
Weddingjournalonline.com / Greenweddingshoes.com

Naprosto úchvatnou alternativou jsou však dorty s lisovanými květy.

Svatební dort s lisovanými květy
Brides.com, foto Hannah Adams Photography, dort Blushing Cook

Ležící dorty

Hledáte něco úplně jiného, nečekaného a neokoukaného? Co říkáte do dorty položené na bok? Mohou být kulaté, obdélníkové i nepravidelně tvarované. Svým provedením, kdy vypadají, jako by ležely na boku, přinášejí na váš svatební stůl něco inovativního. Rozeberte samotnou podstatu dortu a nechte si vytvořit dílo hodné obdivu.

Svatební dorty 2022
Hitched.co.uk
Položené svatební dorty
Hitched.co.uk

Jednopatrové dorty

Plánujete spíše menší oslavu, nebo pro vaše hosty svatební dort není tak důležitý? Nebojte se jít do jednopatrového dortu. I když letos frčí velkolepost, na opačné misce vah je ohled k životnímu prostředí a udržitelnost. Pokud tedy víte, že velký dort se u vás neuchytí, nevynakládejte zbytečně finance a nečerpejte zdroje. Efekt zajistí i šik jednopatrové záležitosti.

JEdnopatrové svatební dorty
Greenweddingshoes.com, foto Stefanie Keeler Photography, dort Flour Press / Greenweddingshoes, foto Jenny Haas, dort Miam Cake
Jednopatrové svatební dorty
Brides.com, foto Adriana Rivera, dort Ivette’s Nutty Kitchen / Weddingforward.com

Svatební dorty s reliéfem

Trojrozměrné vzory jsou další fantastickou novinkou. Takové dorty mohou vypadat jako potažené nějakým drahým textilním materiálem nebo jako vytesané z mramoru. V čistém geometrickém provedení naplní požadavek minimalismu. Bohatý barokní vzor naopak vyhoví potřebě opulentní výzdoby. Reliéfem dekorovaný dort zkrátka sedne ke každému stylu.

Svatební dorty s 3D efektem
Greenweddingshoes.com, foto Charleton Churchill Photography, dort Paper Heart Patisserie / Greenweddingshoes.com, foto Larissa Cleveland, dort Jasmine Rae Cakes
Boho svatební dort, dort s reliéfem
Greenweddingshoes.com, dort Flor de Harina

Impresionistické dorty

Svatební dorty přímo volají po uměleckém ztvárnění. K architektonickým a geometrickým dortům z minulých let se letos ve velkém přidávají dorty jako vytažené z plátna některého z impresionistických malířů. Ideální jsou na to dorty malované jedlými barvami nebo zdobené máslovým krémem. Typické jsou pro ně zářivé barvy, chvějivé tahy štětce, květinové či abstraktní motivy zachycující světlo v přírodě.

Malované svatební dorty
Greenweddingshoes.com, dort Buttercream Bakery / Greenweddingshoes.com, dort Belsize Cake Shop
Impresionistický svatební dort
Greenweddingshoes.com, foto Cynzcakes

Svatební dorty se zlatem

Zlatá barva je slavnostní a ke svatbě se báječně hodí. Dekorujte proto i svůj svatební dort zlatými plátky, tvary, ozdobami, ornamenty. Nebo ho rovnou potáhněte zlatou hmotou celý. Zlatá barva frčí a dodá i jednoduchém designu kouzlo elegance, stylu a luxusu.

Satenbí dort zdobený zlatem
Weddingjournalonline.com / Weddingforward.com
Zlatý svatební dort
Weddingforward.com

Minidortíky pro každého

Dekonstrukce se hlásí o slovo! Rozeberte svatební dort na jednotlivé malé dortíky – samostatné porce pro každého jednotlivého svatebčana. Ano, to už tu bylo, a letos je to zpět. Pokud ani neuvažujete o krájení dortu, s klidem vynechte i větší krájecí exemplář a udělejte jen samé malé kousky. Jestli si chcete tuto tradici projít, stačí o kousek větší dortík, než jsou ty ostatní. V každém případě nezapomínejte na dokonale provedené a trendy zdobení – odbytá práce letos v žádném případě nikoho neoslní.

Malé svatební dortíky
Brides.com, foto Mandee Johnson, dort Nicole Bakes Cakes / Ruffledblog.com
Samostatné svatební dortíky
Marthastewart.com

Zdroj úvodní fotografie: Weddingjournalonline.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close