22 trendů, které budou vládnout svatbám v roce 2022

Svatební trendy roku 2022

Jsou stálice, které si se svatbami spojujeme dlouhodobě. A pak jsou trendy, které se každých pár let mění. Pojďte zjistit, co bude hýbat svatebním světem ve dvojkovém roce 2022.

Svatební trendy roku 2022
Unsplash.com

Ve svatebním plánování se odrazí prakticky dvě sezóny nejistoty, odkládání svateb či miniudálostí s omezeným počtem účastníků. Vrátí se tak velké svatby a pofrčí i vícefázové oslavy.

Všeho bude hodně, svatby budou bohaté a nápadité. Bude hodně květin, zářivých barev, osvětlení. Čekat můžeme maximalistické pojetí designu, oslavy dlouho do noci, tematické večírky s nadzemskou nebo fantazijní tematikou. Bude toho hodně a tady je výběr těch nejzajímavějších trendů roku.

1. Velkolepé oslavy

Po dvou letech omezeného slavení v úzkém kruhu rodinném se těšíme na velkolepé svatební události. Pokud situace dovolí, lidé budou chtít pozvat mnoho hostů, do popředí se derou i několikadenní oslavy, svatební víkendy.

Další variantou, která si získala oblibu už v předchozích letech jako nouzové řešení, je rozfázované slavení. Jistotou je malá intimní svatba v kruhu nejbližších a o něco později, v příznivých podmínkách, následuje velká oslava pro všechny přátele.

A množí se také výroční party těch, kdo kvůli covidovým omezením nemohli mít v uplynulých dvou letech takovou svatbu, jakou by si přáli. Chtějí si to vynahradit pořádnou oslavou na první nebo druhé výročí dne, kdy si za velmi nejistých podmínek řekli ano.

2. Tematické svatby

Dva roky omezení v lidech vyvolaly potřebu pořádně se odvázat. Intimní skromné oslavy tak letos vystřídají bujaré večírky, které mohou být ozvláštněny určeným tématem.

Oblibě se těší třeba 70. léta 20. století, svět fantasy nebo inspirace historickými seriály jako Bridgertonovi. Na večírku se však prý můžete setkat i s tematikou drag queens. Jestli a jak moc odvážné téma zvolíte, je jen na vás.

Svatební trendy roku 2022
Vogue.com, foto Jose Villa

TIP: Plánujete-li tematickou svatbu nebo určujete dress code, předejte svým hostům podrobné instrukce na svatebním webu.

3. Výrazné barvy

Protože letošní svatby budou velké a nepřehlédnutelné, objeví se výrazné zářivé, nebo dokonce neonové barvy. Pamatujete si staré filmy ze Zlaté éry Hollywoodu, z 50. let 20. století? Díky technice barvení Technicolor měly výraznou, křiklavou a lehce nepřirozenou barevnost. Tak právě taková bude letos hitem ve světě svateb!

Dokonce i neutrály budou barevné. Šedou či krémovou vystřídají např. zemité tóny, perlově nafialovělá, blush nebo zelená. Právě posledně jmenovaná bude letos „novým neutrálem“ číslo jedna. Jako hlavní barva ustoupí zelená do pozadí, přitom však jako komplementární neutrální odstín bude vlastně všude.

4. Udržitelnost

Navzdory nutkání neomezeně slavit stále roste i zájem o eco friendly svatby. Zaměření na ochranu planety je u mnoha lidí výrazným motivem každodenního života a chtějí ho promítnout i do svého významného životního kroku.

Co vše potřebujete, když chcete uspořádat bezodpadovou svatbu? Psali jsme, v našem článku se dozvíte vše podstatné…

5. Maximalismus ve všem

Hojnost je hlavním slovem charakterizujícím letošní svatby. Oblíbené budou četné a hodně zdobené dekorace, velké vícepatrové a detailně zdobené svatební dorty, svatební šaty s mnoha nápaditými detaily, komplikované účesy. Prostor svatební oslavy bude zaplňovat mnoho drobností a květin. Chystají se pořádné parties.

A nejen snoubenci se budou chtít ukázat – předpokládá se, že i oblečení svatebních hostů bude letos honosnější, protože všichni se někdy rádi převlékneme z tepláků, v nichž trávíme home office.

Svatební trendy 2022
Lucycuneo.com

6. Barevné svatební šaty

Bílá samozřejmě bude in vždy. Pro naši kulturu je to symbol nevěsty. Nicméně do popředí se stále významnějí dostávají i barevné svatební šaty.

Oblíbené jsou ombré efekty, stejně jako celobarevné modely i ve výraznějších odstínech. Kdo preferuje bílé svatební šaty, zvolí alespoň barevné akcenty v podobě doplňků nebo výšivky. Top barvami by se podle prvních signálů mohly stát fialová a královská modrá.

7. Dvoudílné svatební šaty

Projev praktického myšlení přináší na výsluní dvoudílné svatební šaty a další variabilní kreace, v nichž strávíte celý den a jste pokaždé jiná.

TIP: Inspirujte se v našem článku a vyberte si styl dvoudílných svatebních šatů, který se nejvíce líbí právě vám.

8. Kosmické téma

Tématem svatebního roku 2022 bude vesmír. Ať už je to tím, že máme dost pozemských starostí a chceme se na chvíli odpoutat od Země, nebo je za tím inspirace novými kosmickými lety, dekorace s motivem hvězd, měsíce a mlhoviny budou v kurzu. Doplní je metalické odstíny, bílá a temně modrá barva.

Téma se objeví na sladkostech, dekoracích, barevném schématu a dokonce i na svatebních šatech.

Trendy svateb 2022
Weddingwire.com

9. Perly

Oblíbeným šperkem se stávají perly. Můžete mít perlami pošité svatební šaty či závoj, perlové šperky, svatební dort s cukrovými perličkami nebo dokonce celou perlovou svatbu.

Bojíte se pověry, která perly na svatbě zapovídá? Tak ta prý platí jen pro perly mořské. Říční nebo umělé (třeba ty z cukru!) by tedy měly být úplně v pohodě.

10. Návrat klasického svatebního dortu

Pryč s donutovými stěnami a pyramidami z cupcaků, zpět je klasický velký dort, který je dominantou svatební tabule! A to výrazný, velkolepý, bohatě zdobený. Může mít několik pater a podstavců a mnoho zdobných detailů na polevě, zkrátka okouzlující dílo cukrářského umění.

11. Šachovnice

Vzorem, který si letos bude volit mnoho snoubenců, je šachovnice. Spojení černé a bílé je klasika, místo bílé můžete vzít i perlovou nebo slonovinovou, místo černé zase tmavě šedou nebo modrou. Šachovnici využijte na podlaze tanečního parketu, na tiskovinách, ubrouscích a dekoracích…

Svatební trendy 2022
Weddingsinhouston.com

12. Stříbro

Z kovových odstínů, které nemohou v žádné svatební sezóně chybět, protože dekoru dodávají slavnostní nádech, letos vede stříbro. Je zářivé a chladivé, souzní i s vládnoucím kosmickým tématem.

13. Tapetové pozadí

Zvykli jste si při online hovorech používat tapety jako pozadí? Překvapivě se tento prvek výrazně přenáší i do oblasti svateb. Roste zájem o dekorační stěny s tapetami pro fotokoutky, jako dekorace pro samotný svatební obřad a pro focení novomanželů.

14. Elektronické pozvánky

Nejistota uplynulých dvou let a překlopení skoro všeho v životě do onlinu přinesly jeden výrazný fenomén, a tím jsou elektronické svatební pozvánky. E-mail nebo zpráva s odkazem na svatební web jsou stále častější. Výhodou bezesporu je, že v případě změny nemusíte oznámení tisknout znovu. Ušetříte finance a v neposlední řadě také planetu.

TIP: Kdy jsou elektronické pozvánky ok a kdy je lepší sáhnout po osvědčené klasice? Zjistěte z našeho článku.

15. Venkovní svatby

Tento trendy není tak úplně nový, ale s pandemií získal další rozměr. Venkovní obřady doplňuje i následná oslava pod širým nebem, případně v party stanu, který samozřejmě musí být náležitě vyzdoben mnoha dekoracemi a působivým venkovním osvětlením. Světelné řetězy, svíčky či pochodně můžete rozmístit po celém pozemku a dokreslit tak sváteční a romantickou atmosféru.

Svatby 2022
Hitched.co.uk, foto Sarah Longworth

16. Tematické bary

Jednotlivé „stanice“ a bary – na sladkosti, pánský, s drinky atd. – jsou zpět! Neomezujte se na jeden rautový stůl, ale vytvořte tematické občerstvovací koutky. Zvýšíte tím atraktivitu prostoru a také bezpečnost, hosté se rozptýlí a nebudou se shlukovat všichni na jednom místě.

Hodně se budou objevovat i nealko bary. Pryč jsou doby, kdy jedinou podmínkou dobré zábavy bylo aspoň lehce se opít. Dnes stále více lidí upřednostňuje zábavu bez alkoholu a snoubenci to vědí. Nabídněte zajímavé kombinace příchutí v domácích limonádách a nealkoholické drinky. Ocení to nejen dospělí, ale i malí svatební hosté.

17. Zavěšené květinové aranže

Květiny a snítky zeleně visící ze stropu válcovaly svatby v roce 2019 a vypadalo to, že mají nakročeno stát se velkým „must have“. Pak přišel rok 2020 s jeho odklady a rušením oslav a u mikrosvateb toto náročné aranžmá jaksi postrádalo smysl. Teď se zavěšené záplavy flóry zase vracejí!

Zkombinujte dva trendy naráz a vyzdobte okolí visícími květinami v jásavých barvách!

Svatby v roce 2022
Vogue.com

18. Umělecké detaily

Maximalismus vyžaduje zaplnit každý volný prostor, dodat objem a texturu, proto se objevují uměním inspirované nebo rovnou umělecké kousky jako dekorace, určené výhradně pro potěšení oka.

19. Dětské koutky

Z rostoucí poptávky po dětských a těhotenských šatech na svatbu a hlídání dětí je vidět, že přibude malých hostů, takže bude nutné pro ně vytvořit prostředí. Stále pravděpodobněji tak na svatbách narazíte na hlídací chůvy, speciálně vybavená zábavná stanoviště, kojicí a přebalovací koutky. S tím jde ruku v ruce i nealko styl svateb, který jsme už zmínili.

20. Zážitkové svatby

Tradiční svatební zábava jako je čtení blahopřání či hra svatební kočár určitě najdou své zastánce. Víc a víc snoubenců ale hledá něco dalšího, a protože letos bude vše ve velkém stylu, čekejte doslova zážitkové svatby.

Objeví se méně obvyklý program, stejně jako 3D a interaktivní prožitky. Připravte se na jídlo, které nejen voní, dobře vypadá a skvěle chutná, ale má i např. zajímavou texturu, neobvyklé ingredience. Vystoupení, která byste na svatbě nečekali, s možností zapojení hostů. Umělecké předměty, vůně, živá hudba, interaktivní zábava.

S tím souvisí tematické svatby, ale i veselky na speciálních stylových místech nebo třeba během plavby na lodi.

Svatební trendy 2022
Fdellitdesigns.com

21. Veganské a vegetariánské občerstvení

S tématem udržitelnosti, pestrosti a začlenění souvisí rostoucí zájem o veganské či vegetariánské občerstvení. Informace o stravovacích preferencích můžete získat z online dotazníku RSVP, který bude součástí svatebních pozvánek, informaci o plánovaném menu zase zveřejněte na svatebním webu.

22. Jednodušší a elegantní floristika

Velkolepé svatby plné ozdobných prvků možná vyvolávají pocit, že i floristika bude neohraničená. V případě svatebních kytic však roste i opačný trend, a to menší a uhlazenější kytice než dřív. Kytice budou zkrátka letos vyzařovat eleganci a styl.

Více nevěst žádá monochromatické vazby, originálně vypadají velké sólo květy doplněné už jen zelení. Vůbec bude letos více zeleně oproti květům. V barevném jásavém prostředí taková kytice jednoznačně vynikne.

Svatební trendy 2022
Stylemepretty.com

Úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close