Elegance, nadčasovost a stabilita. To je klasická modrá, barva roku 2020 podle institutu Pantone

Elegance a uhlazenost. To bude jeden z oblíbených svatebních stylů tohoto roku. Elegantně a klasicky působí také barva roku 2020 vyhlášená již tradičně institutem Pantone: tmavě modrá, Classic Blue. Přes kontroverze, které vyvolala, na poli svatebních dekorací nabízí klasická modrá velké možnosti. Podívejte.

Odstín Classic Blue, Pantone 19-4052, je klasická tmavá modrá, barva večerní oblohy po západu slunce, těsně předtím, než se změní na ještě temnější půlnoční modř. Tajemná, sebevědomá a silná, uklidňující. Ale – podle kritiků – také konzervativní, smutná, přízemní, svázaná. Najde s těmito vlastnostmi své místo ve svatebním světě?

Hluboký význam modré

Modrá barva vyjadřuje tradičně klid, pevné základy a hodnoty. Jistotu, důvěryhodnost, solidnost. Ne nadarmo se doporučuje na pracovní pohovory chodit v tmavě modré. Je to barva pro elegantní a vznešený styl a symbolicky nás váže k minulosti, byť s kapkou melancholie a nostalgie.

Ale také značí přemýšlivost, někdy až snění a vizionářství. Je také barvou naděje. Najdeme ji hlavně na obloze a vodních hladinách, známe pojem „modravé dálky“. Tato její stránka vyjadřuje tedy touhu jít dál, k něčemu novému a neznámému. A tím manželství vždy je, bez ohledu na to, kolikáté vlastně.

Volbou tohoto odstínu tak Pantone vyjádřil propojení starého s novým, což se na svatbu hodí přímo ideálně.

Nekonečné okouzlující kombinace

Modrá je základní barva a je podkladem pro tvorbu barev nových. Jako taková se výborně nejen míchá do nových odstínů, ale také se skvěle kombinuje. A to je dobře, protože sama o sobě může ve svatebním veselí opravdu působit malinko usedle. Ale vedle jiné barvy se rozsvítí a dodá svatebnímu ladění na eleganci.

Pokud vás zaujala, máte celé spektrum možností, jak ji zkombinovat. Bude krásná se sněhově bílou či slonovinovou.

Vynikne se stříbrnou, zlatou a jinými metalickými odstíny.

Jemné vibrace získá v sousedství pastelových barev: levandulové a pudrově růžové…

…a hezky se vedle ní bude vyjímat i mátová a bledě modrá.

Nekonvenční bude například s fuchsiovou, meruňkovou, vínovou a podobnými sytými tóny.

Vidíte tedy, že podle zvolené kombinace můžete dodat své svatbě právě takový styl, jaký je blízký vaší osobnosti. K výše uvedeným vlastnostem teď tedy jednoznačně můžeme dodat, že klasická modrá je, co se kombinování týče, také velmi flexibilní.

Modré svatební detaily

Chcete-li svatbu ladit do tónů Classic Blue, začněte s pozvánkami, které doplní stylové jmenovky, vítací cedule a další tiskoviny.

Dekorace svatebního místa jsou samozřejmostí. Ať už za využití květin, nebo třeba textilií. Temně modrá se bude krásně vyjímat na průsvitných voálech i bohatém sametu.

Stejně tak bude dokonalá svatební tabule s výzdobou, ubrusy a ubrousky, či dokonce nádobím v této barvě. Nemají-li takové v restauraci, poptejte se cateringových firem nebo zkuste půjčovnu svatebního vybavení.

Vyřádit se můžete i na sladkostech a svatebním dortu.

Působivá bude relaxační zóna s křesílky a sofátky v odstínu Classic Blue. Modrou náladu pak skvěle dotvoří například vázy, květináče, svícny nebo záplava polštářků.

TIP: Chcete být 100% doladění? Můžete si i půjčit svatební vozy v tmavě modrých odstínech. V četných autopůjčovnách vám jistě vyjdou vstříc.

A pro dokonalou atmosféru můžete využít také disco s barevným osvětlením – samozřejmě v tónech modré. Na fotkách budou zajímavě vypadat barevné dýmovnice.

Účastníci svatby v modrém

Jako nevěsta máte s touto barvou jednu výhodu: poučku, že byste měla mít u sebe něco modrého, máte splněnu. Může to být podvazek, střevíčky nebo náušnice či jiné šperky. Mezi tmavě modré drahokamy patří safíry, které jsou odstínově asi nejblíž. Odvážné dámy vybarví do modra i nehty nebo líčení očí.

Hodně udělá také svatební kytice. Na výběr máte podle vašeho stylu z modrých růží, nejrůznějších kombinací lučních květů (chrpa, zvonek, hadinec, violka), tak zahradních květin, jako jsou hortenzie, hyacinty, kosatce, jícnovky a další.

Tmavá modrá asi potěší ženicha. Tmavě modrý oblek je přece jenom klasický a mnohý muž se v něm bude cítit poholně a uvolněně. Doplní ho stejně barevná kravata nebo motýlek a samozřejmě do klopy vývazek s květem s vaší modré kytice.

TIP: Aby z ženicha nebyla jednobarevná zeď, bude vhodná bílá košile a chcete-li, můžete zvolit i takovouto kravatu. Ta může ovšem být také v komplementární barvě, podle vaší svatební barevné kombinace. Záleží jen, co ženich unese. A s tmavě modrou jako základem by toho mohlo být docela hodně.

Spokojené s barevnou volbou mohou být také družičky, svědkyně, maminky, svědkové. Tato barva se dobře nosí, ještě lépe kombinuje, většině lidí relativně sluší a dost často se v šatnících nachází, takže hlavně pánové nebudou nuceni ke koupi nového oblečení, za což vám jistě poděkují.

Zdroj: Unsplash.com, Pinterest.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close