Květina do klopy ženicha má ladit s kyticí nevěsty, symbolizuje tak jednotu a harmonii páru

Svatební kytice je nejvýraznějším doplňkem nevěsty, často právě ona zajišťuje v bílém, champagne nebo jiném světlém tónu oblečení barevný akcent. O krásu květin ale nejsou ochuzeni ani ženichové. Pro ně se vážou malé kytičky do klopy, zvané korsáže. Pojďme si o nich něco povědět a inspirovat se v galerii.

Korsáž je menší kytička, která zdobí ženicha, popřípadě svědky či tatínky snoubenců, někdy i dědečky. Připevňuje se na levou klopu ženichova saka. Pozor, nepatří do kapsičky, ta je na kapesník. Když ženichovo sako klopy nemá, připne se korsáž na levou horní část saka. Upevní se buď spínacím špendlíkem nebo floristickou pomůckou držákem k tomu určeným. Podle tradice připíná korsáž ženichovi nevěsta, když si pro ni přijde a předává jí svatební kytici.

Účelem korsáže je odlišit ženicha od ostatních pánů na svatbě, aby bylo na první pohled jasné, kdo je tím nejdůležitějším mužem dne. Korsáž má také ukázat jednotu mezi ženichem a nevěstou, naznačit, že k sobě patří. To je zajištěno tím, že kytička do klopy se váže ze stejných kytek, jaké jsou ve svatební kytici.

Ženich i nevěsta ve vzájemné harmonii

Pro vazbu korsáže se použijí kytky ze svatební kytice. Když je svatební kytice tvořena jen jedním druhem květin, je to jednoduché. Použije se dotyčný květ, většinou jeden, a dozdobí se zelení nebo jinými vhodnými dekoracemi. Má-li nevěsta kytici kombinovanou, vybere se květ, který kytici dominuje, ať už barvou nebo velikostí. Pokud se tento květ na korsáž nehodí (např. je příliš velký), použije se druhý vhodný květ z kytice.

Korsáž by měla kytici odpovídat i tvarově a stylově. U kulaté kytice se vytvoří kompaktnější korsáž, když má nevěsta kytici převislou, hodí se i pro ženicha ozdoba protáhlá. U kytice ve stylu „natrháno na louce“ se podobně uváže i korsáž, můžou se k ní přidat i různé přírodní materiály a nezvyklé dekorace. Naopak klasická kytice si žádá klasickou korsáž.

Vemte v úvahu i postavu ženicha. Je-li spíš menší, příliš velká korsáž bude působit jako pěst na oko, má-li statnou postavu, drobná vonička se na něm ztratí.

Květinová ozdoba ženicha by měla také barevně ladit s jeho kravatou, či košilí. To jsou většinou prvky, kterými je ženich sjednocen i s nevěstou. Právě květinové doplňky obou snoubenců, kravata, případně košile ženicha a šperky nevěsty se vybírají v jednom tónu a ten pak tvoří barevné ladění svatby, jež lze přenést i na další dekorace.

Ozdobte i svatebčany

Stejně jako ženich se může odlišit svědek, který má také důležité úkoly a pro svatebčany je styčným důstojníkem, když něco potřebují. Proto se hodí, když je výrazněji označen. Korsáž pro svědka by měla odpovídat korsáži ženicha, ale bývá menší a méně zdobná, zkrátka aby spolu ladili, ale přitom bylo jasné, kdo je kdo. Je obvyklé, že svědek má korsáž tehdy, když svědkyni dáváte kytičku. Pokud ale ctíte minimalismus, oba můžou být ozdobeni jen myrtovým vývazkem, stejně jako ostatní svatebčané, a chybu neuděláte.

Korsáž pro tatínky a dědečky je také nepovinná. Pokud se pro ni rozhodnete, platí obdobná pravidla, jako pro svědka, případně může být zase ještě o něco menší a méně výrazná.

A co ženy? Svědkyně a družičky mohou dostat menší kytičky, květinové košíčky, koule nebo náramky. Obvyklá je také kytice pro maminky. Vychází se opět z kytice nevěsty, aby všechny dámy spolu ladily, kytičky jsou jen menší, než má nevěsta.

Ostatní svatebčané bývají ozdobeni myrtou (symbol nevinnosti, štěstí a trvalé lásky), popř. jiným vývazkem. Ten má odlišit účastníky svatby od náhodných kolemjdoucích. Můžete ho dozdobit například odznáčkem, knoflíkem nebo jinou milou drobností, která svatebčanům po akci zůstane na památku. Podle tradice se svobodným dává na levou stranu hrudi a ženatým či vdaným na pravou.

Kde si korsáž pořídit

Květiny do klopy pořídíte v každém květinářství, objednávají se spolu se svatební kyticí. Někdy je korsáž pro ženicha započítána už v ceně kytice, někdy se kalkuluje samostatně. Cena se odvíjí od druhu použitých květů, dalších přízdob i náročnosti zpracování. Průměrně se pohybuje od 100 do 250 Kč.

La Vital – korsáž pro ženicha je nedílnou součástí nabídky tohoto floristického studia, květinovou kompozici vám připraví na míru s ohledem na vaše šaty a oblečení ženicha, individuálně také vypočítají cenu. Sledují trendy a není pro ně problém připravit neobvyklou kombinaci. Vyberte si je, pokud chcete něco neokoukaného, kreativního a šik.

Květiny po Brně – kromě toho, že vám květinovou výzdobu připraví, také vám ji zdarma přivezou kamkoliv po Brně. Což se hodí, protože ve svatební den nebývá času nazbyt a vyzvednout květiny, často na druhém konci města, může být zbytečný stres navíc. Klopa pro ženicha u nich stojí 120 Kč, klopa pro svědka a tatínka 100 Kč.

Atelier de Fleur – máte-li rádi bohatý francouzský styl, tento květinový ateliér bude pro vás to pravé. Abyste ušetřily čas a částečně i peníze, mají pro vás připraveny různě rozsáhlé svatební balíčky, jejichž součástí jsou vždy také ozdoby klopy pro ženicha a svědky, stejně jako kytice pro maminky. Balíček Standard pořídíte za 5000 Kč.

Korsáž si můžete také sami vyrobit, návodů je plný internet. Tíhnete-li k ruční tvorbě, směle do toho.

Inspirace

Podle stylu

Korsáže můžeme dělit podle stylu a materiálu, který v nich převažuje. Klasické jsou rozhodně květinové, ale pěkně vypadají i korsáže jen ze zeleně nebo přírodnin. Odvážné a nekonvenční typy osloví korsáže z jiných materiálů, třeba z textilu, nebo ozdobené nezvyklými dekoracemi.

Korsáže květinové

 

Korsáže z přírodnin a zeleně

 

Korsáže neobvyklé

Podle barev

Důležitým kritériem je také barva, popřípadě kombinace barev. Oblíbené jsou růžové a fialové tóny, žlutá, bílá nebo červená, najdete ale i příklady jiných barev.

Žlutá

 

Oranžová

 

Červená

 

Bílá

 

Fialová a růžová

 

Modrá

 

Jak sami vidíte, nabídka je pestrá. Nebojte se jít proti proudu a vybrat něco opravdu originálního. Ale pokud vaše srdce touží po klasice, nenechte se odradit současným trendem být za každou cenu jiný a sáhněte po růži nebo jiné časem prověřené květině. Důležité je, aby styl květinových ozdob ladil s vaší povahou a stylem. Jen tak se budete o svém velkém dni cítit dobře.

 

Zdroj fotografií: Unsplash.com, Svatebnikytice.cz, Pinterest.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close