Svatební šaty Audrey Hepburn: Jak ikonické modely celebrit ovlivňují současnou módu

Svatby celebrit jsou vždy sledovanou záležitostí. Není bez zajímavosti, že kopie šatů, bot a kabelek, které na veřejnosti nosí významná osobnost, se rychle vyprodají ve všech obchodech po světě.

Francouzský návrhář Pierre Balmain otevřel svůj módní salon Balmain v Paříži hned po válce v roce 1945. Jeho styl začal mít rychle velký úspěch. Navrhoval pro celebrity ze světa filmu i pro královské rodiny. Byl označován za architekta pohybu, jeho šaty nesly punc kvality, osobitosti a nadčasovosti.

Svatební šaty, které Balmain navrhl v roce 1954 pro Audrey Hepburn, se ve své době staly novým symbolem křehké ženskosti a elegance.

Byla 50. léta, módě vládla silueta „přesýpacích hodin“, hluboké výstřihy a útlý pas.
Svatební šaty pro Audrey naopak zdůraznily její křehkou, štíhlou a téměř chlapeckou postavu. Romantické šaty se staly ikonickým vyjádřením nového trendu své doby.

Jak to Balmain udělal?

Navrhl nabírané rukávy, které daly vyniknout štíhlému zápěstí. Délka šatů zdůraznila dlouhé nohy a krásné kotníky a skutečnou nadčasovou elegantní tečkou je vysoký límeček a žádný výstřih. To umocnilo celkový intelektuální a oduševnělý dojem, kterého Audrey chtěla docílit.

Nabíraná sukně zdůrazňuje ženskost a velká mašle v pase uvázaná vzadu nejen zdobí šaty, ale ukazuje celkovou krásu štíhlé postavy.
Jako doplněk jsou tu jednoduché lodičky a kabelka. Vše v bílé barvě.

Růže vetknuté do vlasů v podobě koruny působí neskutečně jemně a nevinně. V tehdejší době taková úprava vlasů byla naprostá novinka.

Celkový dojem byl pro Audrey typický, taková byla noblesní a šarmantní, její svatební šaty ji zcela vystihly.
Ženich byl herec Mel Ferrer. Jeho oblek plně korespondoval s nevěstiným stylem a vytvořili krásný pár.

Můžeme podobné prvky vidět i dnes?

Rozhodně ano, zejména koktejlová délka svatebních šatů zaznamenala velký návrat. Hold jí skládají návrháři jako Elie Saab, Naeem Khan a Inbal Dror a mnozí další.

Vysokému límečku dává ve svých kolekcích roku 2018 prostor i návrhář Justin Alexander, jak můžete vidět zde. Límeček se vrací v různých podobách a tvarech, vždy tu musí být alternativa k převládajícímu trendu – odhalených ramen a výstřihů. Každá žena je jiná a potřebuje zdůraznit to, co je na její postavě krásné a originální.

Kdy jindy by žena měla být víc výjimečná než na svatbě? Je to její den, a to doslova. Je tou nejkrásnější a nejzajímavější osobou nejen pro svého partnera, ale také pro všechny hosty. Svatební šaty při tom hrají velkou roli. Najít svatební salon, který dokáže vaši vizi a také vaši osobnost převést do perfektně padnoucích šatů, není jednoduché.

Vyplatí se věnovat čas hledání a zkoušení a předělávání. Na svůj svatební den budete vzpomínat celý život, váš styl a osobnost mohou být inspirací i pro další nevěsty. Nadčasový styl nikdy nezklame.


Zdroje fotografií: etsy.com, unsplash.com.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close