Styl padesátých let minulého století slaví velký návrat. Inspirujte se tehdejšími šaty, doplňky, účesy a líčením

Retro styl patří mezi žhavé svatební trendy tohoto i následujícího roku. Velmi oblíbená stále jsou 50. léta 20. století, s jejich ženskostí, elegancí a rafinovaností. Pokud se vám tento styl zamlouvá a chtěly byste se do 50. let ve svůj svatební den stylizovat, podívejte se s námi, jak na to. 

V padesátých letech zažíval módní průmysl skutečný rozkvět. Otvíraly se nové módní salony, vznikaly světoznámé značky a také to byly začátky dnes proslulých a uznávaných návrhářů. Vše se soustředilo na ženskou krásu a ladnost. Ženy byly většinou v domácnosti a pečovaly o sebe. Chodily stále dokonale upravené a módě věnovaly mnoho času.

Všemu vládla ženskost, absolutním hitem byla figura přesýpacích hodin. Šaty měly sukni buď obepínající tělo nebo širokou s délkou pod kolena. K tomu lodičky na vysokém podpatku, aby vynikly dlouhé a štíhlé nohy.

Výrazně převládala ženskost. Dodnes je tento styl šatů velmi oblíbený. Převládaly pastelové barvy a na doplňcích se nešetřilo fantazií ani materiálem.

Typické účesy

Vlasy mohly být krátké nebo dlouhé, hlavně zvlněné, natupírované nebo vyčesané do drdolu nebo culíku. Vždy působily uhlazeným a dokonale upraveným dojmem. Do vlasů se dávala čelenka, často v barvě šatů. Vlny a vlnky všech velikostí umocňovaly celkový dojem ženskosti.

Líčení

Klasické líčení v padesátých letech byly výrazné černé linky, umělé řasy a červené rty. Ženy si také s oblibou upravovaly nehty a stejně jako u rtů na celé čáře vítězila červená barva.  Druhou variantou bylo líčení s použitím méně výrazné oční linky a rtěnky.

Svatební móda

O ikonických svatebních šatech z roku 1954 jsme už psali v souvislosti se svatbou Audrey Hepburn.

Modely svatebních šatů korespondovaly s duchem doby. Často měly vypasované dlouhé sukně, doplněné krásnou krajkou zdobenými živůtky. Nebo to byly nabírané sukně v délce pod kolena s jednoduchými živůtky. Častými doplňky byly květinové čelenky a dlouhé závoje. Barvy zůstávaly klasické: bílá, smetanová, béžová. Také klobouček a krátký závoj zakrývající asi dvě třetiny obličeje byl velmi oblíbený.

Kde se obléknout

Příznivci vintage stylu najdou na stránce retro-stage.com mnoho modelů šatů z padesátých let, které jsou zcela neodolatelné. Kromě šatů zde pořídíte třeba i paruky nebo kloboučky.

Do stylu 50. let se tady hodí nejen nevěsty, ale i družičky, maminky a svědkyně. Mají i plus-size velikosti. Skvělé outfity tady vyladíte i pro svatbu v duchu rock’n’rollu.

Určitě si vyberete a nemusíte se obávat částky za poštovné, zasílání je zdarma. Podívejte se, co třeba v tomto e-shopu najdete:

 

Zdroje fotografií: pinterest.com, vintagemakeupguide.com, chicvintagebrides.com, retro-stage.com

 

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close