Folklórní svatba. Tipy, jak vzdát hold krásnému stylu našich předků

Folklorní svatba

Líbí se vám myšlenka vystrojit si svatbu v duchu středoevropského folklóru? Ať je vašemu srdci blízký český, moravský nebo třeba slovenský, přinášíme pár tipů, jak ho zakomponovat do vašeho svatebního designu.

Jak uspořádat folklorní svatbu
Lamusdworski.wordpress.com

Lidové zvyky provázely svatby od pradávna. Některé z nich se stále drží, bez ohledu na to, jestli máme zrovna veselku na zámku nebo na louce. I naši předkové u příležitosti svatby rádi slavnostně vyzdobili sebe a prostředí a zanechali nám spoustu krásných motivů, které můžete ve svatební den využít.

TIP: S lidovou notou velmi dobře ladí například Velikonoce. Pokud tedy vaše svatba spadá do období začátku jara, využijte i lidové velikonoční prvky. Ozdobte stromy na zahradě obarvenými vajíčky, rozmístěte kraslice s lidovými motivy, přijdete snítky zeleně a kočičky. Servírujte jehněčí pečínku a vaječnou nádivku s kopřivami… Inspirujte se, jak vytvořit velikonoční svatbu, v našich dřívějších článcích.

Lidová a velikonoční svatba
Pinterest.com / Thekitchn.com / Freshideen.com

Pokud je vám folklór blízký, pohybujete se ve společenství, kde je stále živý, nebo jste třeba členy lidových souborů, zvažte, jestli se rovnou vzít v lidových krojích. Nebo můžete zapojit jen některé prvky jako hold kráse, kterou dřívější generace dokázaly vymyslet a vytvořit.

Lokace pro lidovou veselku

Hledáte místo, kam se bude vaše folklórní svatba hodit? Samozřejmě se nabízí jižní Morava. Místu vaší moravské veselky by neměl chybět vinný sklep. Takových lokací zde najdete celou řadu.

Folklór je stále součástí života lidí na Valašsku. Kouzelnou výzdobu nabízí například horský hotel Čarták, ideální pro menší rodinnou sešlost. Svatební obřad zde můžete mít na louce u lidových vyřezávaných soch či v tradiční zvoničce. Nedaleký hotel Soláň zase poskytuje luxusnější zázemí i s wellness službami.

V západních Čechách má krásné chodské lidové interiéry například Chodská chalupa. A v Praze pak nelze nezmínit Hlubočepský zámeček Folklore Garden, kde vám mohou vystrojit veselku i s folklórní show.

Folklorní tance na svatbě
Folkloregarden.cz

Autentické prostředí pro lidovou svatbu zajistí různé skanzeny a lidová muzea. Většinou umožňují právě i konání svatebních obřadů ve svých kulisách, stačí se podívat na stránky vašeho nejbližšího.

Ta pravá výzdoba pro perfektní atmosféru

Ať už se však nakonec rozhodnete pro jakékoliv místo, správnou atmosféru dodá výzdoba. Nesmí chybět jasné barvy a spousta květin. A samozřejmě lidové umění.

Detaily pro svatební obřad – vyšívaný polštářek na prstýnky a květiny zdobící slavobránu.

Folklorní dekorace na svatbě
Bloomsdesignhouse.com
Lidové detaily na svatbě
Pinterest.com

Slavnostní hostina je pak ideálním místem, kde můžete popustit uzdu vašemu smyslu pro dekorace. Uplatníte lidovými motivy zdobené ubrousky, ubrusy i příbory, stejně jako nádobí inspirované lidovou malovanou keramikou. Na přípitek se budou hodit malované nebo gravírované sklenice a místa hostům ukážou malované jmenovky.

Folklórní svatba - výzdoba tabule
Pinterest.com
Malované sklenice na svatební přípitek
Fler.cz
Jmenovky na svatbu
Brides.com

Ženich a nevěsta na lidovou notičku

Svatební šaty jsou tím, co z běžné ženy stvoří jedinečnou nevěstu. Můžete se naplno inspirovat lidovými motivy, nebo jen letmo naznačit, například květinovou výšivkou.

Lidové detaily na svatebních šatech
Pinterest.com / Sashe.sk
Svatební šaty s lidovými detaily
Slubnaglowie.pl / Pinterest.com

Pro milovníky detailů jsou tu pak stylové doplňky jako květinový věneček a čelenka do vlasů či malované boty. Velmi jemným náznakem pro všímavé budou malované nehty.

Malované svatební boty
Tanago.cz / Fler.cz
Nehty na svatbu
Pinterest.com
Folklórní svatební podvazek
Fler.cz / Simira.cz

Svatební kytice může být uvitá z klasických růží, ale také ze zahradního a lučního kvítí. Rozhodně by měla zářit! Jestli se vdáváte na jaře, můžete do ní zakomponovat třeba i kočičky.

Lidová svatební kytice, venkovská svatební kytice
Whimsicalwonderlandweddings.com / Weddingforward..com / Noivaansiosa.com.br

A co ženich? Pro toho se hodí také stylové doplňky. Vyšívaný motýlek a kapesníček, vesta, šle či dokonce klobouk pomohou vyjádřit váš styl.

Folklórní motivy na doplňky pro ženicha
Sashe.sk

Sladkosti podle našich babiček

Lidové motivy krásně vyniknou i na svatebním dortu. A pokud hledáte nějakou neobvyklou variaci, zkuste je nanést na tmavé, nejlépe černé pozadí.

Lidová výzdoba na svatební dort
Cakesdecor.com / Pinterest.com / Pocarovna.tumblr.com
Svatební dort s květinami, černý svatební dort
Pinterest.com

Babičky nad vaší myšlenkou lidových motivů na svatbě jistě zajásají, protože se na ni nejlépe hodí tradiční cukroví. Své neodmyslitelné místo tady mají svatební koláče i minikoláčky. A také překrásně zdobené perníčky.

Malované perníčky na svatbu
Sikovnilide.cz / Cookieconnection.juliausher.com

Detaily, které doladí do posledního puntíku každou folklórní svatbu

Nezapomeňte navnadit své hosty dopředu a pošlete jim lidovým uměním inspirované svatební pozvánky a oznámení.

Svatební oznámení, folklórní svatební oznámení
Decarte.com.pl / Etsy.com

TIP: Určitě vám nemusíme radit, abyste si jako hudební doprovod objednali cimbálovou muziku!

Cimbálka
Cimbalovamuzikaslovacko.cz

Třešničkou na závěr se stanou výslužky a dárečky pro hosty. Přidejte do balíčku třeba zdobenou svíčku, perník nebo mýdlo. Na Valašsku vyrábějí efektní mýdla i další výrobky z ovčí vlny, hodit by se mohla i lahvinka moravského vína nebo slivovice.

Zdroj úvodní fotografie: Kyonoandre.com.br

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close