Valentýnská inspirace: co může být větší oslavou lásky? Podívejte se, jak taky můžete pojmout únorovou svatbu

Možná jste dnes od svého milého dostala prstýnek s otázkou… Pokud jste řekla ano, veselka se dá uspořádat třeba přesně za rok. Únorová svatba se pak může odehrát v duchu svatého Valentýna. I když to není ryze český svátek, každý důvod, jak si projevit lásku, je dobrý. A co jiného je svatba, než oslava lásky? Pojďte se s námi inspirovat.

Symboly, které se spojují s Valentýnem, jsou známé. Srdíčka, balónky, růže, Amorovy šípy, polibky. Rudá, bílá, růžová, ale třeba i zlatá, to jsou zase hlavní barvy tohoto svátku. A ve stejném stylu si můžete zařídit i svatební den.

V prvé řadě je nutné se rozhodnout, jakým směrem se vydáte. Budou to jednoduché linie, čistý styl, střídmá elegance a bílorudá barevnost? Nebo třeba odvážná, ale i okouzlující kombinace zlaté, rudé a růžové, se spoustou květin, ozdobných dekorací a symbolů lásky? Či snad pastelová něžná romantika? Záleží jen na vás.

Oznámení a další tiskoviny

Začít byste měli už u svatebních oznámení a save-the-date kartiček. Ty nejen, že vašim hostům oznámí, kdy a proč s nimi počítáte, ale také napoví, v jakém stylu to celé bude. V souladu s nimi pak dolaďte všechny ostatní tiskoviny, od jmenovek, přes vítací cedulky, dekorace do fotokoutku, svatební noviny, až po děkovné kartičky nebo krabičky na výslužky.

Tip: Jestliže chcete uctít Valentýna, ale rádi byste se vyhnuli klišé a stokrát omletým vzorům, nechte si tiskoviny navrhnout na míru. Máme pro vás celou řadu tipů na kreativní osobnosti, kteří vám splní každé grafické přání: Creative Touch, Holka na svatbu, Svatební nezbytnosti, Malebnosti.

Místo obřadu

Pro valentýnský obřad se hodí romantická místa, která dýchají láskou. Ideální bude nějaký zámek nebo hrad, ale pokud jste otužilí, tak klidně i vaše oblíbené zákoutí u horské chaty, jen pozor, ať nezapadnete do sněhu (nebo bláta). Podle toho, co je vám bližší, zkuste třeba Chateau Mcely, zámek Blatná, Benešův mlýn nebo penzion Na Stodolci.

Samotná výzdoba pak musí nutně nést také zamilované stopy. Sázkou na jistotu jsou balónky ve tvaru srdcí, balónkové nafukovací dekorace a záplava květin.

Obřad s velkou pravděpodobností asi uspořádáte uvnitř, ale i tak se dá vytvořit cestička k oltáři lemovaná srdíčky nebo vysypaná okvětními plátky. A nebo se raději necháte na místo dovést romantickými svíčkami?

A jako drobný detail tematická krabička na prstýnky a na přípitek s oddávajícím šampaňské s jahodou? Rozhodně ano!

TIP: Když už je vše zpečetěno, můžete se projít špalírem svých hostů, kteří na vás budou foukat bubliny ze srdíčkových bublifuků, nebo vás zasypou okvětními plátky. Pro dokonalost je můžete rozdávat v kornoutech, vyrobených ze stránek vašeho oblíbeného zamilovaného románu (jestli nechcete trhat listy z knih, pořiďte si kvalitní kopie).

Svatební oslava a záplava drobností

A pak už to můžete rozjet naplno. Svatební tabule a zákoutí sálu, kde se hostina odehrává, si přímo říkají o bohatou láskyplnou výzdobu. Květinová aranžmá, okvětní plátky a svíčky, menu ve tvaru srdce, zdobené příbory, zlacené sklenice. Pokud se nebojíte anglické inspirace, srdíčka můžete prostřídat se symboly pro polibky a objetí (xo). I když to třeba babičkám nic neřekne, vy budete vědět.

Tip: Použijte ubrousky nebo vzkazy s vašimi oblíbenými citáty ze zamilovaných románů nebo filmů. O jejich výrobu můžete požádat grafika, který vám tvoří ostatní tiskoviny, vzkazy ale můžete napsat i ručně, bude to krásně osobní. Písmo nacvičíte v některém z kurzů kaligrafie.

Nezapomeňte na stylový přípitek. Růžové nápoje jsou obzvlášť vítány.

Něžný, svůdný nebo romantický by měl být také svatební dort, sweet bar a nápojový koutek.

Stejně jako zákoutí pro oddech. Co takhle posadit hosty na nadýchaná plyšová křesla a sofátka v odpovídajících barvách? Seženete je třeba u Noble and Mayer nebo NFCP rental equipment.

Střelba z luku nebo házení šipek do terče jako zábava na svatbě? Proč ne, když jsou Amorovy šípy patřičně nazdobené. Terč se šípy se hodí i jako symbolická, ale přitom ne-kýčovitá dekorace.

Zkuste líbací fotostánek – lidé si odnesou pěknou vzpomínku a za drobný poplatek může být v nabídce i pusa od nevěsty a ženicha! A místo knihy na vzkazy zřiďte poštovní schránku se stylovými dopisními papíry a obálkami.

Květiny

Co by to bylo za Valentýna bez květin? Klasikou je samozřejmě růže, ale můžete zkusit, jestli neseženete také třeba pivoňky nebo karafiáty, krásně se budou vyjímat i anemonky. Poproste floristku, ať vám kytici uváže do tvaru srdce! V květinové výzdobě se hodí i mnoho zeleně nebo doplňkové dekorace.

Jak se obléknout

Nevěsta samozřejmě zvolí šaty podle svého vkusu, ale i tak existuje spousta detailů, které navodí valentýnskou náladu. Zkuste do svého outfitu propašovat kousek barvy – červenou nebo růžovou, podle ladění vaší oslavy, například v podobě šněrování, ozdoby do vlasů nebo bot.

Můžete zkusit také tematickou dočasnou tetovačku. Je to zajímavý doplněk, kterým se můžete sladit s ženichem i svědky nebo družičkami. Odvážné ženy pak mohou sáhnout i po barevných šatech – když už ne na obřad, pak aspoň na převlečení. Buďte zamilovaně cool!

Ženich sjednotí s nevěstou kravatu nebo motýlka a nesmí chybět ladící korsáž. Motiv srdce nebo Amorova šípu se vřele doporučuje.

Družičky oblečte do podobného odstínu, v jakém se ponese celá svatba. Pokud sama nevěsta využije barevný akcent, tak bude dokonalé, když odstíny sjednotíte.

Tipy na focení

Při focení se můžete valentýnsky vyřádit. Jako doplňky se hodí srdcové balónky, nafukovací nebo svítící písmena, srdíčka, šípy. Srdce z dlaní je prověřená klasika, kterou v tomto případě nic nezkazíte.

Ať už to nakonec vymyslíte jakkoliv, důležité je vystihnout hranici kýče. Hleďte na kvalitu, protože lacinost v této výrazné stylizaci až příliš snadno vynikne. A pokud si nevíte rady, vždycky se můžete obrátit na profesionální dekoratéry, kteří vám rádi pomohou.

 

Zdroj: pinterest.com, marthastewartweddings.com, trendybride.net

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close