„Snažím se vždy naladit na člověka, pro kterého kytici vážu,“ odhaluje floristka Gabriela Porubová z květinářství Květiny do puntíku

Tentokrát přinášíme rozhovor s floristkou a majitelkou květinářství Květiny do puntíku ve Frýdku-Místku. Paní Gabriela Porubová je opravdovou specialistkou ve svém oboru a květinová výzdoba od ní je to, co udělá vaši svatbu naprosto výjimečnou.

Vaše kytice jsou nadčasové, na severní Moravě jste jedna z mála “instagramových květinářství”. Jak jste se ke květinám dostala a jaké byly vaše začátky? Komu jste uvázala první kytičku?
Děkuji za poklonu. Ke květinám jsem se dostala „na poslední“ chvíli, původně jsem chtěla být stavař, nesmírně mě bavilo rýsovat, milovala jsem všechny ty druhy a tvrdosti tužek, pravítek, papírů… jen mě neuchvátila střední stavební škola, do které jsem původně chtěla nastoupit. Den otevřených dveří rozhodl. Možnost udělat si na střední zahradnické škole řidičský průkaz na traktor byl poslední kapkou v rozhodnutí. Už v prvním ročníku jsem věděla, že jednou budu mít květinářství ve Frýdku-Místku. Tak začal můj život s květinami. Na svou první kytičku si bohužel nevzpomínám.

Kdy přišla ta chvíle, kdy jste si řekla, že budete květinářkou?
Až na střední zahradnické škole. Tam jsem se začala intenzivně zajímat o floristiku, kupovat odborné časopisy, studovat knihy, jezdila na floristické soutěže a na významné české floristy jsem pohlížela jako na obrovské vzory. Začala jsem každou volnou chvíli navštěvovat květinářství v Příboře (paní Brůžkovou), ta mi dala největší floristické základy, podporovala mě a dala mi možnost vklouznout do běžného provozu. Jenže to mi nestačilo, zajímala jsem se o psychologii prodeje a najednou mě začalo zajímat ohledně květin úplně všechno. Květiny mě celou pohltily. Pokračovala jsem vysokou zahradnickou fakultou v Lednici a ani to mi nestačilo, zjistila jsem, že si můžu dodělat ještě mistrovské floristické zkoušky v Hradci Králové. Tam jsem přičichla k „umělecké floristice“, která je úplně jiná než „komerční floristika“ a běžně se s ní nesetkáte. Umělecká floristika je velmi časově náročná a nedá se příliš uplatnit v běžném obchodním provozu.

Kde čerpáte inspiraci pro vaše originální vazby?
Dříve jsem se inspirovala v odborných časopisech a jezdila na floristické semináře, nyní už využívám své znalosti, zkušenosti a hlavně empatii. Ta je při vázání květin velmi důležitá. Snažím se vždy naladit na člověka, pro kterého kytici vážu. Aby byla „na míru“. Nejvíce toho využívám při přípravě svatebních kytic, neboť s nevěstami trávím nejvíce času při domlouvání květinové výzdoby.

Jsou nějaká pravidla pro kombinování květin do kytic?
Samozřejmě, i v kombinování květin existují pravidla. Jsou to pravidla proporční – zlatého řezu, použití textury, rytmu, struktur, Ittenova barevného kruhu, apod. Jako ve všech uměleckých odvětvích se často pravidla porušují, tak i ve floristice je to možné. Správný florista však pozná, kdy je dobré pravidla dodržet a kdy naopak je porušit. Pravidla nám však pomáhají, udržovat určitou úroveň vazby. Pokud florista nedodržuje základní floristická pravidla, tak to není florista, ale laik, který sice má rád květiny, ale není to odborník.

Jak dlouho taková kytice v průměru vydrží?
Kytice vydrží minimálně týden. Je však nutné alespoň co druhý den stonky zařezávat šikmým řezem pomocí ostrého nože a udržovat dokonale čistou vodu. Při dobré péči může kytice vydržet 10-14 dní. Setkávám se však také se zákazníky, kterým kytice vydrží 3 týdny.

Jaké květiny jsou letos nejpopulárnější?
Letos, ale i v předchozích dvou letech, byl populární luční, rozvolněný styl. Používají se lokálně vypěstované rostliny, to je momentálně obrovský hit a já jsem za něj nesmírně ráda. Před pár lety „letěla“ exotika (exotické rostliny – strelitzie, protea, anturie, helikonie…), o lokální rostliny nebyl absolutně zájem. Lidé nebyli ochotni zaplatit za něco, co roste na zahradě a už vůbec ne na louce. Dnešní doba je jiná. Zákazníci si už více vybírají, kdo a z jakých květin jim kytici uváže. Samozřejmě všichni zákazníci nejsou stejní, někteří do teď inklinují k „ušlechtilejším rostlinám“, není jich však tolik. Eucalyptus se stal jednoznačně květinovou celebritou. Ten chtějí téměř všichni zákazníci. Otázkou je, jak dlouho to bude pro naši planetu udržitelné, neboť eukalyptus se používá na celém světě v obrovském množství.

Jaká květina je vaše nejoblíbenější?
Nemám nejoblíbenější rostlinu, opravdu. Existuje tolik nových odrůd rostlin, že člověku přechází zrak. Příroda je neuvěřitelně kreativní, samozřejmě s přidáním šlechtitelského umu.

Jaký byl váš největší květinový projekt?
Nepatřím mezi floristy, kteří závratně řeší velikost projektů, ale naopak jejich zajímavost. Při práci je pro mě nesmírně důležité cítit radost a naplnění. Pochopila jsem, že pokud se na projekt netěším, raději ho nechci dělat. Také spolupráce s lidmi, kteří mají stejný cíl a nevidí překážku jako problém, ale jako krok k posunu je fantastické. Velkou ctí a radostí je pro mě spolupráce s paní Kleslovou ze Sweet and Chic a také dlouholetá součinnost s Colours of Ostrava.

Co všechno si u vás mohou nevěsty kromě kytice vybrat?
Já vždycky říkám, že pokud je to technicky možné, tak se dá vyrobit vše. Takže co si nevěsta přeje, to se snažím vyplnit. Kromě svatebních kytic vyrábím květiny pro maminky, družičky, svědkyně, korsáže, náramky, věnečky, hřebínky, čelenky, přizdobuji krabičky na prstýnky, květiny na auto, populární házecí kytici, výzdobu obřadního místa, sálu, sladkého baru, květinového obojku pro pejska, zkrátka vše, co je technicky možné.

V dnešní době jsou velmi oblíbené jedlé květy do sušenek, koláčů a jiných dezertů, dají se u vás sehnat a jaké druhy nabízíte?
Já se s jedlými květy bohužel nesetkávám. Dodavatelé je běžně nenabízejí, spíše se jedná o úzkoprofilové zboží. Existují speciální farmy, které se touto činností zabývají. V květinářství o jedlé květy zájem není, využívají je cukráři a cukrářské provozy a ti mají většinou své dodavatele nebo v lepším případě farmáře, kteří pěstují rostliny v bio kvalitě.

Hlavní květinová sezóna je hádám v létě, jak to u vás chodí přes zimu? Jaké květiny lze koupit kdykoliv a jaké se dají naopak objednat (třeba jen v zimě)?
Máte pravdu, hlavní svatební sezóna je v létě. Čím dál více se však rozšiřuje. Je prakticky od jara do podzimu. Letos jsme měli svatby intenzivně od dubna a končíme v listopadu. Zimní svatby se pomalu objevují, není jich však zatím mnoho.
Zahradníci jsou schopni vypěstovat během celého téměř každou květinu. Liší se však nesmírně cena a kvalita. Já doporučuji využívat sezonní nabídky květin. Rostliny jsou v nejlepší kvalitě za skvělou cenu. Největší starost nám dělají pivoňky. Jsou velmi oblíbené a diametrálně u nich skáče cena. Ty se bohužel nedají sehnat během celého roku. Prozatím.

Máte nějakou radu, kterou byste dala nevěstám ohledně kytice, hřebínku do vlasů…?
Nevěstám doporučuji, aby si vybíraly floristy podle kvality, ne podle nejnižší ceny. Dobrý florista jim rád poradí, doporučí, nasměruje a často ušetří i peníze. Rozpočet si nevěsty určují samy, dle svých finančních možností. Od toho se odvíjí množství a druhy květů, které se ve výzdobě použijí. Kalkulace předem je nezbytná, aby nedocházelo k pozdějšímu nedorozumění. Dalším doporučením je, aby spolupracovaly s odborníky se zkušenostmi (catering, kadeřníci, vizážisté, cukráři a pod.), protože ti jim ve svém oboru nejlépe poradí.

Jak dlouho dopředu by měly nevěsty přijít květiny vybrat a objednat?
Mně se nejvíce osvědčilo brzké zarezervování termínu svatby a následné dvě osobní schůzky. První schůzka cca 2-3 měsíce předem a druhá cca 2-3 týdny předem. Zarezervování termínu co nejvíce dopředu je důležité, protože se svatbám věnuji hodně a letos jsem byla nucena z kapacitních důvodů svatby odmítat. Nevěsty si často myslí, že stačí přijít domlouvat květiny 2 měsíce před svatbou, což je částečně pravda, ale jen v případě, pokud si zarezervovaly termín již mnohem dříve.

Máte kamenný obchod na náměstí v Místku, lze si květiny objednat i jinak? Třeba
poslat poštou?
Květiny si zákazníci u nás mohou objednat jak telefonicky, tak e-mailem. Mně je nejpříjemnější osobní kontakt, tak nejlépe zjistím, co si zákazník přeje. Mohu mu konkrétně nabídnout barevnou či druhovou kombinaci, což při telefonování není až tak možné. Posíláním květin (rozvozem) se nezabývám, je to pro mě příliš časově náročné. Pokud mě však o to zákazník požádá, tak se snažím vyhovět.

Květiny do puntíku můžete kontaktovat těmito způsoby:

Adresa: Štursova 12, Frýdek-Místek

Telefon: prodejna 734 113 703, majitelka Gabriela Porubová 734 327 687

E-mail: kvetinyall@seznam.cz

Webové stránky: https://www.kvetinyall.cz/uvodni-stranka/

Podívejte se také na jejich Instagram.

 

Zdroj fotografií: Gabriela Porubová

foto: Tereza Heinich

modelka: Nikol Kamasova

  1. Zdravím a díky za velmi pěkný rozhovor.
    Z fotek paní Gabriely jsem nadšená a přiznám se, že jsem již jejich nadstandardních služeb využila. Hodně času trávíme v zahraničí a pokud doma v Česku narazim na stejnou kvalitu produktů a sluzeb (a mnohdy i vyssi) mé srdce jásá. Paní Gabriela je nejen fundovany specialista ve svém oboru, ale především velmi milý člověk, se kterým by nejraději zákazník dal i kafe.
    Přeju ji hodně sil a kreativity v tak náročném oboru.
    Když jsem ve Frýdku Místku, me kroky vedou opravdu nejdříve k ní do krámku. A má dcera Ottilie její obchůdek a úsměv zbožňuje. Zvazila bych dětský koutek s workshopem ?

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close