„Postupně jsme začali malovat návrhy našich svíček, začali jsme si říkat, co všechno od svíčky očekáváme,“ říkají manželé Balharovi, kteří se starají o ty nejkrásnější svíčky pro vás

Váháte, jaký svatební dar by snoubence potěšil, a nechcete se zařadit do zástupu hostů, kteří pořád dokola kupují nádobí, povlečení nebo další věci do domácnosti, jež se nakupí, ale využití žádné? V tom případě vám rádi doporučíme kvalitní svíčky Maty´s, které se od těch klasických odlišují v mnohém. Ale o tom více v našem rozhovoru s milým manželským párem.

Není skoro žádná žena, kterou by nepotěšila kvalitní svíčka. A co víc – svíčka, která vydrží hořet neskutečně dlouhou dobu, s tím, že ji bude moct po vyhoření nechat doplnit, nebo využít na něco jiného. Proč tedy jednu takovou svíčku nedarovat snoubencům k jejich svatbě?

Dobrý den, jako první bych se vás ráda za naše čtenářky zeptala, kdo stojí za zrodem nápadu na svíčky Maty’s?

Dobrý den, vám i vašim čtenářkám. Ono to není úplně jednoduchá otázka. S mojí ženou jsme romantici a máme rádi mihotavé světlo svíček. Jednou jsme si povídali o tom, jaké svíčky si člověk dneska může koupit, jaké jsou značky, vlastnosti a podobně. Povzdechli jsme si, že skoro všechny, a to i ty dražší, svíčky jsou z parafínu, který není vůbec zdravý, a začali jsme zjišťovat, proč tomu tak je. Nakonec jsme zjistili, že svíčky ze 100% zdravého vosku skoro nikdo nevyrábí, protože všem jde především o zisk a vyrábět zdravé věci je přeci zbytečně drahé, tak proč by to dělali. A tady jsme si řekli, že to uděláme trochu jinak. Nejen se zájmem o zisk, ale i pro důležitější důvody. Postupně jsme začali malovat návrhy našich svíček, začali jsme si říkat co všechno od svíčky samotné, ale i jejího balení a dalšího využití očekáváme, a tak to šlo dále a dále. Stalo se to u nás dennodenním tématem. A když jsme zjistili, že se nám má narodit náš první syn Matyas, tak už to bylo jasné. Založili jsme firmu MATY’S Aromatherapy a začali jsme si plnit své sny.

Kdybyste měl krátce charakterizovat svůj produkt, o co jde?

No, my to cítíme tak, že jde o lásku a harmonii. Ale vážně, jde o opravdu prémiový produkt. Každou součást naší svíčky vyrábíme ručně. Vyrábíme vše z přírodních, ověřených materiálů. Počínaje křišťálovým sklem se zdravým, a přitom praktickým matným lakem, který vydrží až 8.000 cyklů mytí v myčce na nádobí. Nádobu plníme 100% zdravým a přírodním sójovým voskem doplněným knoty ze 100% bavlny. Nakonec vše zabalíme do pevné krabičky uzavíratelné na magnet a přidáme semínka kávovníku arabského, abyste mohla dát své svíčce nový život i po jejím dohoření. Jednoduše, chtěli jsme vyrobit něco se srdcem, něco, z čeho budete mít opravdovou radost a na co se budete těšit pokaždé, když budete přicházet večer domů.

Svíček je na trhu velká spousta. Čím jsou právě ty vaše tak exkluzivní a jedinečné?

Na to už jsme vám víceméně asi odpověděli. Když pomineme vzhled a materiály, ze kterých je svíčka tvořena, tak je třeba asi povědět něco i o budoucí hodnotě naší svíčky. Celý koncept svíček MATY‘S vychází nejen z toho, aby vše na svíčce bylo zdravé a přírodní, ale také z dalšího využití. Proto jsme celou svíčku koncipovali tak, aby i po jejím dohoření zůstala nádhernou součástí vašeho domova, a to ať jako krásná rostlina kávovníku nebo třeba jen jako křišťálová nádoba na arašídy či dekorace v podobě barevných kamínků. Přáli jsme si, a snad se to i povedlo, aby naše svíčka jednoduše nebyla jen svíčka, jejíž život skončí jejím dohořením.

Na webu píšete, že jde i o vhodný dárek na svatbě – pro snoubence, ale třeba i pro rodiče snoubenců. Je na svíčkách něco jedinečného, aby se daly darovat místo jiného dárku?

Naše svíčka je synonymem lásky, harmonie, zdraví a jedinečnosti. Co více byste chtěla dát svým nejbližším? Naše svíčky dostáváte od svých blízkých, kteří vás mají doopravdy rádi a chtějí vám dát něco výjimečného. Jestli se jedná o svatební dar, dárek pro rodiče za to, že vám dali svého milovaného syna či milovanou dceru, dárek k narozeninám nebo vánoční překvapení, je vlastně úplně jedno, vždy to bude jedinečné překvapení, které potěší. Každou takovou příležitost můžete navíc doplnit tou správnou barvou, a to bílou, šedou anebo elegantní černou.

Ráda bych se vás zeptala na to, jak vypadá proces vaší tvorby? Jak svíčky vznikají? Máte nějaké své „metody“?

Pokud dovolíte, alespoň tady bychom si ponechali malé tajemství. Můžeme vám ale říct, že naše svíčky vznikají s opravdovým nadšením a láskou.

Je nějaká svíčka, kterou byste rád doporučil právě pro nevěstu? Která z nich je u nevěst nejoblíbenější?

To nejde jednoznačně říct. Nejvíce záleží na tom, jaká nevěsta a vůbec oba dva snoubenci doopravdy jsou. Pro svatby se prodávají nejvíce svíčky v matně bílém křišťálu, ale mnohem důležitější je podle nás vůně, která charakterizuje manželský pár. Jedná se o něžný, klidný pár, který má rád klid a pohodu? Potom je zaručené potěší Levandule z Provence. Anebo naopak jsou snoubenci opravdu akční? Darujte jim vůni alpských vrchů, která jim navodí atmosféru dalších společných výzev a milníků, které společně pokoří. Nebo je nevěsta temperamentní? Takový ten anděl s ďáblem v těle? Potom bude na místě Divoká brusinka, která ještě více podpoří romantickou atmosféru.

Každého jistě zajímá i cena. V jaké cenové relaci se vaše svíčky prodávají? 

Cena našich svíček se pohybuje okolo 1.500 Kč. Na první pohled se to může zdát, že je celkem vysoká, ale když se na to podíváte trochu pod lupou, tak uvidíte, že tomu tak opravdu není. Naše svíčky váží 1200 g a při porovnání ceny na 1 g zjistíte, že svíčky MATYS jsou mnohdy ještě levnější, než ty škodlivé, parafínové, bez dalšího využití. Vidíte, úplně bychom zapomněli na to nejdůležitější, na to co svíčkám dodává přidanou hodnotu, jakou u jiných svíček nenajdete. Mluvíme o dalším naplnění svíčky. Díky kvalitě materiálu a ruční výrobě víme, že naše svíčka s vámi bude opravdu dlouho. Kdysi nám napsala jedná zákaznice (shodou okolností také nevěsta), že jí svíčka dohořela a že se jako zahradník necítí. Posteskla si, že by byla nejraději, kdyby svíčka nikdy nedohořela. V tu chvíli jsme si řekli: „A musí svíčka opravdu jednou dohořet?“  Proč nedávat radost klidně až do nekonečna. A díky této myšlence jsme spustili službu „Doplnění svíček“, což znamená, že až vám svíčka dohoří a vy se s ní nebudete chtít rozloučit, jednoduše ji umyjete v myčce na nádobí a pošlete nám prázdnou křišťálovou nádobu. My vám nádobu znovu naplníme zdravým sójovým voskem s vůní, kterou si sama vyberete. Už jste to u nějaké svíčky viděla?

Kromě vašeho e-shopu, je i nějaké jiné místo, kde lze vaše svíčky koupit? Například kamenná prodejna, apod.?

V současnosti je největším dodavatelem našich svíček právě e-shop www.svickymatys.eu. Sami nemáme v plánu otevírat kamenné prodejny, ale každý den nás kontaktují prodejci, kteří chtějí naše svíčky zařadit do svého sortimentu. Víte, my si ale opravdu vybíráme, ve kterých obchodech naše svíčky vystavíme k prodeji. Nepřejeme si, aby se ze svíček MATYS stala tuctová záležitost.

Je nějaký cíl, kterého chcete při své práci dosáhnout? Máte nějaké plány do budoucna, které by vaše práci ještě vylepšily?

Ano, určitě máme. A máme jich opravdu mnoho. Jen ten čas nám trochu chybí. Ale nejde všechno hned a musíme pracovat postupně. Pokud vás zajímají cíle v podobě samotného konceptu svíček MATYS, tak již brzy rozšíříme sortiment o zdravé čajové svíčky, které budou taktéž ve skleněných dózách v dárkovém balení. Zároveň přidáme do našeho sortimentu zdravý sójový vosk do aromalamp. Poslední novinkou budou ručně vyráběné aromalampy z křišťálového skla a keramiky v designu pro každou domácnost. Aromalampy budou jako všechny naše výrobky v dárkovém balení, aby mohly udělat radost Vašim milovaným. No a pokud se ptáte i na plány týkajících se rozšíření našeho podnikání, tak už v roce 2019 vstoupí svíčky MATYS také do Německa, Rakouska, Maďarska, Polska a Velké Británie.

Co byste vzkázal všem budoucím nevěstám?

Hlavně, ať jsou šťastné. Ať se nenechají pohltit stresem, který u plánování svatby často vzniká. Uvědomte si, že se jedná o chvíli, která má být jen a jen vaše. A má to být jedna z těch nejkrásnějších chvil ve vašem životě. A kdybyste náhodou cítily, že začínáte trochu panikařit a pomalinku tomuto stresu propadat, zastavte se, vydechněte a chvíli relaxujte. Třeba vám u relaxace pomůže i mihotavý plamínek svíčky MATYS.

Zdroj: Svíčky Maty´s

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close