Kompletní návod, jak využít textilie na svatbě

Jak využít textilie na svatbě.

Látky jsou vděčnou svatební dekorací. Patří k těm, od nichž získáte za (relativně) málo peněz hodně muziky. Dali jsme dohromady vše potřebné, abyste si vybrali tu pravou textilní výzdobu. Od výběru látky, až po originální inspiraci.

Jak využít textilie na svatbě.
Unsplash.com

Látková svatební výzdoba je stálicí, která se jen tak nevytratí. Přesto i ona má určité trendy a co bylo moderní v předchozích sezónách, už může být letos docela out. Týká se to druhu látek, stejně jako způsobu jejich využití. A protože látky jsou celkem nápadnou dekorací, mají velký dopad. Nemoderní textilie naaranžovaná zastaralým stylem vynuluje veškeré další snahy o design. Když si ale projdete náš manuál, budete se v této oblasti dokonale orientovat. Aby vaše svatba byla moderní a šik.

Proč dekorovat textiliemi?

  • ušetříte za pronájmy stolečků, klícek, svícnů, zrcadel…látka může vyjít velmi výhodně
  • máte nespočet možností, co a jak zdobit, můžete být vždy originální
  • látka umožňuje vrstvení, které násobí efekt
  • vlající vzdušná látka je stále romantická a působí „svatebně“
  • zateplíte chladné prostory stodol, statků i zámků
  • v létě vytvoříte zastíněný prostor pro úlevu od spalujících paprsků
  • v určitých případech ji po svatbě můžete využít v domácnosti nebo třeba pro výzdobu dětského pokojíku

Ale na co si dát pozor:

  • když to přeženete, můžete spadnout za hranici nevkusu a kýče
  • je třeba vybrat vhodnou látku, aby splnila účel, který potřebujete
  • při výzdobě svatební tabule se nenechte unést – musí zůstat místo na nádobí, příbory, jmenovky, ubrousky…

1. Jaké látky pro dekorace využít

Na výzdobu svatby můžete vzít jakékoliv látky, které se používají pro běžné dekorační účely, ale také látky nevšední a originální.

Nejčastěji se využívá:

Organza. Může být hedvábná nebo syntetická, podle toho se liší její vlastnosti. Hedvábná je jemnější a elegantnější, syntetická podstatně levnější. Je to průsvitná, tužší, klouzavá látka s lesklým povrchem. Využijete ji na stoly, auta, slavobrány. Hodí se tam, kde chcete mít nadýchané objemy, které samy drží, je pěkná i při vrstvení, dají se tak vytvořit zajímavé barevné přechody. Ale třepí se, hůře splývá (spíš hrozí, že bude trčet). A pokud vyberete příliš levnou napodobeninu, může vypadat kýčovitě, lacině, nemoderně.

Dekorační látky na svatbu
Latky-eshop.cz

Šifon. Opět je na výběr hedvábný či syntetický. Průsvitná látka s nenápadným leskem se používá také na šaty. Šifon je jemný, vzdušný, lehký, splývavý. Velmi krásně vlaje. Je široce dostupný a patří mezi nejoblíbenější dekorační svatební textilie. Bude se hodit tam, kde potřebujete vlající, prověšenou či měkce splývající výzdobu – využijete ho na stoly, slavobránu i jako baldachýn.

Dekorační látky na svatbu
Marciklatky.cz

Tyl. Má blízko ke svatbám, často se používá na svatební šaty. Je to síťovitá látka, jejíž otvory mají tvar medové plástve. Tyl je lehoučký, vzdušný, éterický, netřepí se, dobře se s ním pracuje. Může být jemný, ten krásně vlaje, ale i pevný, který drží tvar a hodí se tak třeba na slavnostní kokardy. Je vhodný na slavobránu, výzdobu židlí i doplnění květinové výzdoby.

Dekorační látky na svatbu
Stoklasa.cz

Mušelín. Také fáčovina, gázovina. Je lehký, vlající, ale ne tolik jako třeba šifon. Je neokoukaný a zaujme svojí strukturou. Vytvoří pěkný běhoun na stůl, baldachýn nebo výzdobu svatebních židlí. Bude stylový na moderních, boho a moho svatbách, ale i veselkách v rustikálním stylu.

Dekorační látky na svatbu
Batani.cz

Krajka. Je efektní, zdobná, romantická. Má svatební vibes. Hodí se na detaily, dozdobení, například jako běhoun na stůl nebo stahovací stužky, ale neuděláte chybu ani s celoplošným použitím v podobě vrchní vrstvy na ubruse pokrývajícím svatební tabuli. Bude působivá i jako „záclona“ na slavobránu nebo jako pozadí pro fotokoutek. Doladí boho, romantické i cottagecore svatby.

Dekorační látky na svatbu
Latky-eshop.cz

TIP: Krajka jako svatební téma? Ale jistě! Máme inspiraci.

Satén. Lesklá, slavnostní, elegantní látka, pevná, neprůhledná, lehce klouzavá. Hodí se např. na ubrusy nebo potahy židlí u elegantní oslavy na zámku či v jiném luxusněji laděném prostoru.

Dekorační látky na svatbu
Larysluxuryfabrics.cz

Netkaná textilie. Na druhém konci žebříčku elegance se nachází netkaná textilie. Její výhodou je cena. Je levná a snadno dostupná i ve velkém množství. Nejčastěji je bílá, může lehce prosvítat. Je spíše tužší, krčí se, moc nevlaje, není až tak estetická. Ale své využití si najde, nejlépe tam, kde ji hosté nebudou zkoumat do detailu, tedy třeba jako baldachýn na vysoké stropy nebo pomůcka na zahalení neestetických trubek.

Dekorační látky na svatbu
Chcipovleceni.cz

Juta. Pytlovina byla jednu dobu největším hitem mezi nevěstami. Těm dobám už odzvonilo, a tak s ní už opět budete originální, pokud ji vhodně zakomponujete – zapomeňte na zavařovačky a lahve, místo nich vytáhněte křišťálové sklenice a zlacené příbory! Hodí se prakticky výhradně k rustikálnímu stylu svatby.

Dekorační látky na svatbu
Olzatex.cz

Alternativy. Na svatební výzdobu se hodí i jiné druhy textilií. Své opodstatnění může najít fleecová deka, vlna, koberce a koberečky, plátno na teepee, ubrusy a ubrousky, klasické závěsy na fotostěnu, podšívkovina a padákovina na baldachýny atd.

2. Kolik toho pořídit

To je velký oříšek, ale dá se rozlousknout. Bude záležet na mnoha faktorech. Od vlastností jednotlivých látek – jinak se aranžuje organza a jinak třeba juta – až po vaši designovou představu.

Obecně platí, že potřebujete vědět, co chcete dekorovat, jakým způsobem a jak velké to bude.

U slavobrány musíte znát její šířku a výšku, do výsledné délky látky je nutno připočítat něco na prověšení, případně na vlající cípy. Záleží na vás, jestli je chcete třeba do poloviny slavobrány nebo až na zem. Pokud budete látku omotávat kolem konstrukce, bude jí potřeba přibližně o třetinu víc, než když ji jen rozvěsíte a necháte splývat.

U svatební tabule potřebujete vědět počet hostů, protože od toho se odvíjí i počet a rozestavení stolů (T, U, E, samostatné stolky, kulaté stoly). Když víte, jak budou stoly uspořádané, můžete je změřit. U hranatých kompozic vás zajímá délka a šířka, u kulatých stolů průměr. K výsledku budete opět připočítávat: Chcete mít ubrus či dekorační látku pod hranu stolu nebo až na zem? Přidejte požadovaný rozměr k délce a šířce. Plánujete řasení? Přidejte si asi 1/3 naměřeného rozměru.

U baldachýnu si změřte rozměry místnosti a zvažte, jak moc bude látka prověšená. S tím vám jistě ochotně poradí či pomůže majitel daného prostoru.

Látku lze využít ale také na auto, drobné stolky, čistě dekorační prvky či židle. Tam je třeba měřit a měřit. U židle počítejte, podle stylu zdobení, asi se 150 cm látky na kus, u drobných dekorací si můžete vystačit i s 1 metrem na kus. Ještě méně látky potřebujete na mašle nebo lemy. U vozu dbejte na dobré upevnění, aby látka při jízdě neodlétla a nebránila řidiči ve výhledu.

3. Jak dekorovat – inspirace

Základem je svatební brána

Je to místo, které si o nějakou tu dekorační látku přímo říká. A díky tomu, že je to jedna z prvních dekorací, kterou vaši svatební hosté uvidí, když se dostaví k obřadu, tak jim pomůžete navodit požadovaný pocit: romantický, elegantní, přírodní atd. Ať už se rozhodnete pro klasickou romantiku, úzké pruhy látky, nadýchaný vodopád či kombinaci s květinami a svícny, nikdy neprohloupíte.

Jak využít textilie na svatbě
Greenweddingshoes.com / Lingsmoment.cz / Mokigray.blogspot.com / Shija12.wordpress.com

Další typy výzdoby k obřadu

Nemusí to ale být jen slavobrána. Místo, kde si řeknete své ano, můžete vyzdobit také textilní stěnou, oponou nebo jen vlajícími pásy látky zavěšenými do větví stromů. Dokonalá romantika při svatbě v přírodě i na zahradě. Nemusíte se bát ani výraznějších barev.

Jak využít látku jako svatební dekoraci
Greenweddingshoes.com / Whimsicalwonderlandweddings.com / Greenweddingshoes.com / Ruffledblog.com, foto Katie Stoop

Baldachýny

Chcete se cítit jako skutečný královský pár a hvězdy dne? Využijte baldachýn nad vašimi hlavami, nad místem určeným pro novomanžele. Nebo tento pocit dopřejte i svým hostům a instalujte baldachýn také nad jejich stoly. Textilní stříška může vyznačovat a chránit také jednotlivé stánky, jako je alko či sladký bar, taneční parket, ale také lounge pro relaxaci. Pomůže členit prostor, budete chráněni před horkým sluncem a jeho paprsky procházející textilem vytvoří zajímavé světelné efekty.

Baldachýny, textilie na svatbě
Brides.com, foto Jose Villa / Ruffledblog.com, foto Aaron & Jullian / Ruffledblog.com, foto Forged in the North

Vyzdobte strop

Proč? Abyste doladili téma svatby. Abyste skryli nevzhlednou konstrukci. Abyste snížili hrozivě vysoké klenby a alespoň opticky proteplili místnost. Nebo prostě jen proto, že se vám to líbí. Pro efekt můžete látku nakombinovat se zelení, květinami a světýlky.

Výzdoba stropu na svatbě
Brides.com, foto Meredith Teasley Photography / Womangettingmarried.com, foto One Love Photography / Whimsicalwonderlandweddings.com

Unikátním řešením je použít starý padák!

Výzdoba stropu na svatbě
Womangettingmarried.com

Svatební tabule si říká o nápady

Na výzdobu svatebního stolu využijete textilie zcela přirozeně. Od klasických ubrusů a ubrousků ale můžete postoupit na vyšší level, když na neutrální hladký základ položíte ještě druhou vrstvu a ozdobné běhouny či přehozy zajímavě naaranžujete, nakrabatíte a nařasíte.

Jak ozdobit svatební tabuli
Pinterest.com / Ruffledblog.com, foto Sweetbella Decorations / Lingsmoment.com / Whimsicalwonderlandweddings.com

Velmi hezky budou ale vypadat také jednoduché ubrusy s nápaditým potiskem nebo výšivkou.

Výzdoba stolu na svatbě
Marthastewart.com

Efektní je vrstvení.

Využití látky jako svatební dekorace
Oncewed.com

Využijte neobvyklé povrchy, jako jsou pajetky nebo 3D prvky a světýlka.

Nápadité ubrusy na svatební stoly
Stylemepretty.com / Nashvillebrideguide.com

Ke stolu je nutná židle

Ozdobit látkou se dají také židle. Klasický styl podtrhnou saténové a jiné látkové návleky. Romantiku zase šifonové stuhy. Do rustikálního stylu se přenesete s jutovými dekoracemi a bohémský duch vyjádří nejlépe macramé závěsy.

Jak vyzdobit svatební židle
Bridalguide.com

Další zajímavé nápady

Krajka je něžná i elegantní, romantická i slavnostní. Promění každé prostředí a pro svatební výzdobu je tak doslova jako stvořená.

Krajková výzdoba svatby
Greenweddingshoes.com / Stylemepretty.com / Pinterest.com / Bridalguide.com

Využijte látku jako plátno a napište na ni své milostné vyznání.

Nápisy na látce
Ruffledblog.com, foto Lauren Fair

Nastříhejte nebo natrhejte látku na úzké pruhy, použijte fáborky, praporky, stuhy.

Svatební výzdoba - stuhy
Whimsicalwonderlandweddings.com

Nečekaně efektní bude vlna. Omotejte jí vázičky, vytvořte vlněné bambulky nebo nachystejte jiné pletené drobnosti.

Vlna jako svatební dekorace
Whimsicalwonderlandweddings com / Marycostaweddings.com

Do textilu se počítají také koberce. Orientální, chlupaté i hladké. Nebo se jako ty největší hvězdy projděte po ikonickém červeném běhounu. Uvidíte, že se vám bude k oltáři kráčet jako na obláčku.

Koberce na svatbě
Whimsicalwonderlandweddings.com

V chladných dnech přijdou vhod deky. A překvapivě se hodí jak k eleganci, tak k venkovské pohodě.

Využití textilií na svatbě
Ruffledblog.com, foto Julia Dags / Whimsicalwonderlandweddings.com

A na závěr jeden opravdu nečekaný tip. Nařasenou cukrovou drapérií můžete ozdobvit dokonce i svatební dort.

Dort s motivem nařasené látky
Ruffledblog. com, foto Whiteparrot Photography

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close