„Položte si otázku, co vás udělá ve svatební den šťastnou,“ radí koordinátorka Zuzka z agentury F&H Wedding

Možná už jste v plném proudu svatebních příprav a narážíte na drobnosti, s nimiž byste potřebovali pomoct. Možná jste se zasnoubili teprve nedávno a nevíte, odkud začít. V každém případě se mohou hodit rady od zkušené svatební koordinátorky. Vyzpovídali jsme proto Zuzku Pithardovou ze svatební agentury F&H Wedding. Podělila se s námi o něco ze svého know how a také poradila, kdy se koordinátorka hodí.

F&H Wedding je nejen klasickou svatební agenturou, která vaši veselku jako mávnutím kouzelné hůlky zařídí. Nabízí také např. výrobu a zajištění svatebních dekorací nebo pro vás zorganizuje nezapomenutelnou rozlučku se svobodou. A co je jedinečné – pořádají svatební semináře, které nevěsty seznámí se vším okolo plánování svatby.

Máte nějaké nevšední a neobvyklé požadavky? Sem s nimi, v F&H Wedding se už na ně těší.

Agentura sídlí v Plzni, a protože si nadevše cení osobního přístupu a kontaktu s nevěstami i kvalitními a prověřenými svatebními dodavateli, budou se kontaktní informace hodit hlavně pro plzeňské nevěsty – najdete je na konci článku. Ale ty ostatní mohou využít cenné rady a tipy, jak si svatbu připravit a užít s úsměvem na rtech.

Nejdřív si ujasněte, co chcete

Jaké by měly být první tři otázky, které si každá nevěsta musí před plánováním svatby zodpovědět?

Těch otázek se ženám honí v hlavě moc a pak neví, kde začít, takže ano, skvělá otázka.

Kdy se chci vdávat? Roční období, magické datum, to jsou významné věci, které ovlivní “tvář svatby”.

Kde se chci vdávat? Zámek, statek, louka, les, luxusní resort, Čechy či zahraničí – zkrátka jaký styl bude mít můj den D.

A poslední velmi důležitá otázka: Kolik chci a jsem ochotná (můžu si dovolit) za svatbu zaplatit?

A na to už pak logicky navazují otázky další. Za mě je totiž nejdůležitější utvořit si na začátku vizualizaci, pocit, jaké to bude na mojí svatbě, jak se budu cítit a jaké detaily tam určitě chci. Co mě udělá ten den šťastnou? A to jsou pak nejdůležitější věci, kolem kterých by se mělo plánování točit. Pro někoho nepodstatné, pro nevěstu tak důležité.

Je nějaká rada, jak mít 100% jistotu, že svatba bude přesně ta vysněná?

Jediná jistota v životě je to, že jednou zemřeme. Tedy, vždy říkám nevěstám, že mít jasnou představu vysněné svatby je super, ale zároveň je to den, ve kterém se odehrává tolik věcí v součinnosti s tolika lidmi, že je velmi pravděpodobné, že něco prostě bude jinak, než je v plánu. To je taková první věc, která, myslím, pomůže tomu, že nevěsta pak není v celodenním presu, jestli jede vše podle hodinek.

Každý člověk má jiné schopnosti, jiné možnosti, a tak je určitě dobré začít přemýšlet včas, projít nějaký plánovač, diář, či rady, které se dají snadno dohledat – typu „kdy co řešit“. A podle toho se může rozhodnout, zda na vše vystačí, nebo využijí pomoc profesionála. My například během února až dubna děláme svatební semináře pro nevěsty, kde s nimi v průběhu dne projdeme plánování svatby, kde jim zodpovíme jejich doplňující a konkrétní dotazy.

Další možnost, jak se rozhodnout, zda to zvládnu sama či ne, je v F&H Wedding konzultace. Na jakékoliv téma pro jakoukoliv potřebu nevěsty. Nejsem zastánce balíčků a škatulek, protože každý z nás je originál, a tak je potřeba ke každému se speciální péčí přistupovat.

Jaká jsou největší úskalí plánování svatby a čemu se vyhnout?

Jako největší bych jistě považovala neshody a dohady v rodinách. Tam emoce tryskají a udržet vše na uzdě je často oříšek. Takže je ideální jít od začátku do toho se svou vlastní představou a nenechat si do ničeho mluvit. Že, maminky.

Dalším úskalím může být termín a oddávající. Ne vždy jsou matrikářky ochotny jezdit po kraji, a tak je někdy těžké sladit termín, místo a oddávajícího. To bych tedy řešila úplně jako číslo 1. I přesto ale existují možnosti, jak i nepřítomného oddávajícího nahradit.

A pak je tu výběr dodavatelů v poměru cena/kvalita. Někdy může být odpovídající, ale z pohledu byznysu jsou svatby možnost, jak utrhnout co nejvíc, a tak podle toho vypadají i některé nabídky dodavatelů (zvlášť těch, co jednu sezonu jsou a tu další už ne), takže tady bych se určitě nebála zavolat si k nám o radu. Dobrý koordinátor by měl mít své portfolio dodavatelů, které má prověřené, s kým se mu dobře pracuje, samozřejmě ve svém dosahu. To je taky věc, proč si myslím, že koordinátor z druhé strany republiky vám nemůže poskytnout takový servis a takové tipy jako někdo v bližším dosahu.

Nebojte se vzít si pomoc

Kdy je vhodné domluvit si koordinátorku?

Pokud chcete zařídit s koordinátorkou komplet svatbu, myslím, že je ideální se poohlížet v září, dřív na vás totiž, vzhledem ke svatební sezoně, asi nebude mít čas. Ale dáte o sobě vědět a ona si zamluví termín. Naštěstí pro nás trend jde dopředu a naše služby jsou více a více žádané, a tak už třeba s koncem roku předešlého může mít plný diář, je to opravdu různé. Ale neotálela bych. Může vám totiž už od začátku značně ušetřit čas a starosti. Ona ví, co kdy má dělat, na koho se obrátit.

Jaké služby nabízí vaše agentura?

Mnoho z věcí tu už zaznělo, takže pro shrnutí: Pořádáme svatební semináře, poskytujeme konzultace, realizujeme svatby na klíč. Nabízíme samozřejmě koordinace obřadu, organizujeme Svatební dny a plzeňský Veletrh svatební inspirace.

Co vás na svatbách nejvíc baví?

Mě osobně nejvíc baví emoce, asi jen jednou jsem při rozhodném “ano” neplakala, jinak pokaždé. Baví mě taky to, že můžu být ta, která svatebčanům a hlavně snoubencům pomůže projít a ulehčit jak přípravy, tak starosti v den svatby. A samozřejmě mě nejvíc baví, když dostanu upřímné poděkování a vidím ty šťastné lidi, kteří si užívají výjimečný den.

Co je aktuálně mezi nevěstami podle vašich zkušeností největším hitem?

Myslím, že ještě letos budeme trávit hodně času ve stodolách, na farmách a zdobit dřevem a jutou. Je to vlastně moc fajn, že se vracíme do takové jakoby skromnosti a k přírodě, na ty naše vesnice a ven. Jídlo bude asi také spíše v jednoduchosti, ale v kvalitě, podstatnější bude si den užít a smát se, než vymýšlet krkolomné soutěže, u kterých se prolívá tělo alkoholem. Je to fajn, vnímám, že možná díky mobilům a online světu si lidé chtějí v takové dny povídat, družit se a prostě jen být.

A na co se těšíte v sezóně 2020 vy?

Těším se na každou z našich letošních svateb, každá bude jedinečná a skvělá, z každé vzejde manžel a manželka, dva lidé, kteří se milují natolik, že svoje životy spojí i formálně. Jsou to pro mě hrdinové, vkládají si vzájemně důvěru do rukou.

Těším se i na tu svíčkovou – i když jsem v říjnu 2019 měla pocit, že už ji jíst nikdy nebudu. Těším se na sluníčko a na nová místa, nové lidi a nové příležitosti. A na lásku.

Kontakty

Chcete do F&H Wedding zajít na seminář, poradit se, nebo si rovnou nechat zařídit svatbu na klíč – pěkně bez starostí? Tady jsou kontakty, a vám už stačí jen některý z nich využít a domluvit si schůzku.
Zdroj: F&H Wedding a Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close