8 zásadních kroků, které nesmíte vynechat v harmonogramu svatebního dne

Svatební den je pro každou nevěstu náročný. Bez ohledu na to, jestli si vše organizuje sama, s pomocí svědků nebo profesionální agentury. V každém případě je přítomno velké rozechvění a hlava je dost často v oblacích. Pro hladký průběh dne jsme pro vás, s pomocí Aničky Gajdičiarové z agentury KV-Production, sestavili přehled osmi nejdůležitějších kroků, které ve vašem svatebním harmonogramu nesmí chybět, a pokusili se nastínit přibližné časové rozvržení celého dne.

1. Ranní přípravy: dobře si je rozvrhněte

Zatímco ženich vstane, posnídá a oholí se (ten stylovější si zajde k holiči), nahodí oblek a jede pro kytky, nevěsta má od rána práce mnohem, mnohem víc. Počítejte, že strávíte asi 1-1,5 hodiny v rukou kadeřníka, asi hodinu zabere líčení a kolem půl hodiny se budete strojit do šatů. Pokud vám kadeřnice a vizážistka nepřijdou domů, nezapomeňte započíst i čas, nutný k dopravě za nimi a zase zpět! Další minuty zabere setkání s rodiči a ženichem, vyzvedávání nevěsty, popř. poděkování rodičům či naopak požehnání snoubencům od rodičů. Podle toho, jakou tradici dodržujete, počítejte na tyto úkony před odjezdem z domu s minimálně půl hodinou až hodinou.

Dohromady to může být až 5 hodin příprav, než se vůbec vydáte k oltáři!

2. Samotný obřad: romantický i právní úkon

Konečně se tedy dostanete k obřadu. Bez souhlasného prohlášení obou snoubenců, že vstupují spolu do manželství, samozřejmě před svědky a k tomu určenou úřední osobou, manželství nevznikne. Takže toto je nejdůležitější chvíle dne. Svatební obřady u nás probíhají obvykle v rozmezí 11-14 h, ale můžete si zvolit i obřad odpolední. Ty jsou běžnější v případě církevních sňatků, ale dnes už lze odpolední termín domluvit i s leckterou matrikou. Civilní obřad vám zabere kolem 20 minut, církevní trvá až hodinu, někdy i více.

Důležitou součástí obřadu je hudba. Zvolte si tu pravou.

3. Svatební oběd: hlavně rychle, hosté mají hlad

Svatební oběd (nebo večeře, v případě odpoledních svateb) následuje bezprostředně po obřadu. Jeho přesné načasování je hodně závislé na tom, kde se koná obřad a hostina – v případě, že máte vše na jednom místě, můžete usedat ke stolu hned, jak opadne vlna gratulací a skupinového focení. Musíte-li se přesouvat, vše se protáhne o dobu nutnou k cestě.

Jídlo ale každopádně načasujte tak, aby bylo co nejdříve, lidé mívají hlavně kolem poledne často hlad a dlouhé čekání na oběd může mírně pokazit náladu.

4. Focení: zabavte hosty

V programové prodlevě po obědě je ideální čas se na chvíli vytratit na novomanželské focení. To může trvat až hodinu. Nezapomeňte proto hostům nabídnout nějakou zábavu: svatební noviny, promítání, tipy na vycházku apod. O zábavu se může postarat svědek nebo pracovníci svatební agentury.

Pokud nechcete hosty nechávat samotné, je také možnost pořídit fotky už před obřadem. Úplně se to nabízí, když máte obřad odpoledne.

5. Krájení svatebního dortu: na co se každý těší

Po návratu z focení je na řadě dort. Na okamžik, kdy společně s novomanželem zakrojíte do (obvykle) nádherného výtvoru v čele svatební tabule, se hosté hodně těší. Mají totiž před sebou příslib slaďoučkého pochutnání. Krájení dortu trvá kolem 15 minut. Někdy novomanželé krájí všechny porce, ale častější variantou je, že zakrojí jen jednou a zbytek rozkrájí obsluha restaurace, která také roznáší porce svatebčanům.

Alespoň jedno sousto svatebního dortu by podle tradice měl ochutnat každý host, aby měli novomanželé štěstí.

6. První novomanželský tanec: už se můžete jen bavit

A je to tady, oficiality končí a chystá se už jen nevázaná zábava. Na první tanec novomanželů dojde většinou kolem 17.-19. hodiny. Jak na výběr správné hudby už víte a kde se naučíte choreografii, také.

A nebo se můžete jen tak do rytmu houpat jeden druhému v náručí.

7. Volná zábava: něco pro každého

Můžete připravit svatební hry a kvízy, fotobudku nebo jen zajistit hudbu k volnému tanci a poslechu. To záleží na tom, jaký typ hostů máte a jak moc se znají, což nejlíp odhadnete vy sami. Volnou zábavu mohou zpestřit také různé sladké a nápojové bary, pánské koutky apod.

Pokud zvete na svatbu děti, doporučujeme pro ně také zajistit odpovídající program.

8. Konec dobrý, všechno dobré

Vše hezké jednou končí. Svatební oslavy, podle zkušeností DJ’s z agentury KV-Production, nejčastěji mezi 1.-3. hodinou po půlnoci. „Ale náš DJ končí až tehdy, dokud neřeknete „STOP!“….a to může být i v 5,“ směje se Anička Gajdičiarová. Hodně ale záleží na místě, kde slavíte.

Někdy musíte minimálně vypnout hudbu mnohem dřív, než je vám milé, proto se na tyto věci zeptejte předem při sjednávání oslavy, abyste pak nuceně neskončili už ve 22 hodin kvůli nočnímu klidu…

 

Podklady: Anička Gajdičiarová, KV-Production

Zdroj fotografií: Unsplash.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close