Fotograf Jiří Tvaroh dokáže zachytit vše, co je pro vás důležité. Svatební atmosféru, emoce, lásku i štěstí

Dnes už nestačí mít hezké a povedené svatební fotografie. Je moderní mít stylové a zajímavé fotografie, něčím odlišné, prostě „ty naše“. Svatbu bez fotografa si už lze jen těžko představit. Nabízíme vám seznámení s vyhledávaným a úspěšným fotografem Jiřím Tvarohem. Svoje studio má v Jižních Čechách, ale fotit jezdí po celé republice i do zahraničí. Jeho fotografie mají své osobité kouzlo, atmosféru a náboj emocí. 

Může pro vás nafotit nejen klasické album, ale také reportáž, těhotenské fotografie a také stále více oblíbené předsvatební fotografie, které se mohou stát skvělým základem pro svatební výzdobu. Dokáže svým objektivem zachytit emocemi nabité a důležité chvíle vašeho života. Sám říká, že se rád stává rodinným fotografem. Jiří Tvaroh také pořádá již sedmým rokem fotografické kurzy a je lektorem školy Nikon, kde se specializuje právě na svatební fotografii.

Pro svou firemní klientelu tvoří komerční fotografie a reportáže. Rád a dobře fotí portréty a své organizační schopnosti dokazuje i pořádáním „Setkání pro profesionální jihočeské fotografy„. Ve svém nabitém programu si našel chvilku, aby nám o sobě a své práci, něco řekl.

Jak dlouho se zabýváte svatební fotografií?
Svatební fotografií se zabývám od svých devatenácti let. Letos je to tedy již více než 15 let praxe v odvětví fotografování svateb.

Děláte také svatební videa?
Svatební videa nedělám. Dříve jsem experimentoval se svatební slideshow fotografií obohacenou videozáznamem. Nakonec jsem se však rozhodl zůstat pouze u focení. Video má však tu sílu, že emoci vnímáte v pohybu v kontextu zvuku, mluveného slova, hudby. Je to jiný způsob záznamu svatby a stojí určitě za to!

Fotíte také portréty. Nabízíte i snoubencům možnost předsvatebního focení?
Předsvatební focení nabízím, protože mnoho snoubenců nemá příliš společných kvalitních fotografií. V dnešní době jsou tyto snímky využívány třeba i na výzdobu svatby, svatební web, tiskoviny či úvod svatebního alba.

Vracejí se k vám klienti třeba pro těhotenské fotografie, které také máte v galerii na svých webových stránkách?
Vracejí, a to je právě na svatební fotografií skvělé. Svatba může být vstupenkou k tomu, aby se fotograf stal rodinným fotografem. Na těhotenské fotografie může navazovat reportáž křtin, portrétů dětí, oslavy… Musím se však přiznat, že mi na tento druh focení nezbývá v poslední době příliš čas.

Nápad jak fotografovat svatbu přichází po vzájemné diskusi se snoubenci nebo celkové pojetí nechají na vás?
U mne je to průsečík obojího. Myslím, že každý fotograf do své tvorby promítá i svou povahu. Já jsem ten druh fotografa, který rád naslouchá zákazníkovi a snaží se jeho představy, s částí mé invence a pohledu na věc, promítnout do výsledku práce. Tento způsob uvažování je mi blízký a osvědčil se i v komerční fotografii pro firmy, které se také věnuji.

Co vše snoubencům nabízíte a jak probíhá spolupráce s vámi?
Dá se říci, že toho snoubencům „příliš“ nenabízím. Myslím to tak, že má nabídka je jednoduchá a následně bývá pozměněna snoubencům na míru. To vše řešíme na schůzce před svatbou. Ať už se tedy jedná o předsvatební fotografování, samotné fotografování svatby a konzultace hormonogramu svatebního dne, tisky fotografií a fotoknihy či fotokoutek na svatbě.

Nabízíte také focení reportáží. O co přesně se jedná a pro jaké příležitosti jsou reportáže vhodnou formou focení?
Fotografování svatby je z velké části také klasická reportáž. Každý autor k tomu přistupuje po svém. Já reportáže již příliš nefotím, asi i díky vyššímu honoráři, který si za focení říkám. Jsou to pak spíše komerční události – slavnostní otevření, oslavy výročí nebo třeba konference.

Každý fotograf má své oblíbené objekty. Co fotíte nejraději vy?
Mám rád přírodu, krajinu kolem sebe. Na její samotné fotografování nemám příliš čas – tak se ji snažím zakomponovat do kontextu svatebních snímků. Jsou mi blízké automobily, jídlo či bojové sporty.

Vnímáte ve svatební fotografii nějaké trendy?
Samozřejmě. Pokud se ohlédnu těch patnáct let dozadu, fotografovalo se zásadně jinak. Alespoň když jsem já začínal, připadal jsem si jako jeden z průkopníků – vymanit se pouze z oné klasické reportáže. Tenkrát neexistovalo, abyste snoubence třeba položili na záda v jejich šatech na rozkvetlou louku a vyfotili je z nejbližšího stromu v nadhledu. Vše začínalo a končilo klasickou fotkou před radnicí či kašnou. Změna – trendy jsou základem posouvání se vpřed. Snad mne chuť ke změně nikdy neopustí.

Máte svůj vyhraněný styl focení?
V tomto jsem asi trochu nejistý, skromný? Nějaký styl to bude, nedokáži jej pojmenovat – navštivte mé webové stránky.

Je začátek nového roku, co plánujete po profesionální stránce v letošním roce?
Odjakživa jsem na svatby chodil ve dvou – s asistentkou. Někteří kolegové toto neřeší, nebo osloví někoho ze svatebčanů. Já měl snad na 95 % svateb k sobě pomocnici. Jednak mi pomůže s odraznou deskou, blesky, technikou, při organizaci na svatbě a vidí ony dívčí drobnosti, které muž fotograf nevidí. Ale je to také skvělý element pro uvolnění novomanželů při fotografování. Těším se tedy na postupný návrat mé manželky na tuto pozici – po mateřské dovolené.

Chcete si objednat fotografa Jiřího Tvaroha na svou oslavu nebo svatbu? V tom případě máme pro vás  kontaktní informace:

Web: www.jiritvaroh.cz

E-mail: jiri@jiritvaroh.cz

Telefon: +420 777 086 431

Email: 

Zdroj fotografií: Jiří Tvaroh 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close