Jaké budou trendy v účesech na příští rok, ale i čeho se vyvarovat – to vám řekne Michal Koreň, kadeřník s mnoha úspěchy

Výběr správného svatebního účesu může být hotová věda, pokud nevíme, podle čeho bychom měli vybírat. Právě proto jsme se rozhodli vyzpovídat kadeřníka Michala Koreně, který ví, jak s vlasy zacházet tak, aby na svatbě tvořily pomyslnou třešničku na dortu ukrytou na hlavě nevěsty. Protože jak se říká, vlasy jsou korunkou krásy.

Na scéně profesionálních kadeřnických služeb a vlasového stylingu působíte už nějakou dobu – a hlavně svou práci a kreativitu neustále posouváte dál. Účastníte se různých stylingových soutěží, a to vždy s úspěchem. Proto bychom právě skrze vás rádi pomohli a poradili našim čtenářkám, co se vlasového stylingu na svatbu týče.

Mnohé budoucí nevěsty mají již v období plánování svatby nějakou představu o tom, jakou nevěstou by chtěly být – a jak by měl asi vypadat jejich make-up a také účes. Ovšem mnohé například mají naprosto jiné vlasové možnosti a řeší pak vše na poslední chvíli. Proto bychom byli rádi, kdybyste nám odpověděl na několik otázek, které zajímají nejen nás, ale jistě i budoucí nevěsty.

Co byste poradil budoucím nevěstám, co se přípravy střihu a barvy vlasů týče? Kdy začít například s doladěním barev nebo střihu?

Každé budoucí nevěstě bych doporučil, aby vše začala řešit s dostatečným předstihem. A teď nemyslím jen, co se vlasů týče, ale také líčení, fotografa, apod. Obor služeb dnes trpí obecně nedostatkem kvalitních pracovníků a může byt problém najít v krátkém časovém úseku odpovídající služby. Já například přijímám objednávky na svatební účesy výhradně od svých stálých klientek a ty si zamlouvají termíny i rok dopředu. Svatby jsou velmi specifická záležitost, většina z nich se totiž koná v teplých měsících roku, ve kterých má spousta lidí dovolenou, což také komplikuje domluvu termínu.
Je nutné si též uvědomit, že k tomu, aby kadeřník mohl vytvořit perfektní účes, musí mít nevěsta vlasy přiměřené kvality. Kupříkladu v tomto roce jsem přijal novou klientku, která mi na první návštěvě, kdy měla na hlavě většinu vlasů spálených u hlavy, sdělila: „Za tři týdny vedu syna k oltáři, tak ať jsem dokonalá.“ Bývá pravidlem, že obnovení kvality vlasů může trvat i 3-4 návštěvy, tedy zhruba půl roku, a je velmi obtížné vytvořit dobrý účes, pokud kvalita vlasů není perfektní.

 Jakým trendům se v sezoně 2018 žena nevyhne? Například co se barvení a střihu týče?

Základem všech účesů poslední doby je jemnost, ženskost a spontánnost. Účesy obsahují spoustu různých volných vln a pro letošek hlavně velkých copů, které působí rozevlátě a lehce nedbale. Pokud v dnešní době chce být nevěsta trendy, rozhodně by se měla vyvarovat především upnutých, přehnaně dokonalých a uhlazených účesů. Naprostá společenská sebevražda jsou pak různé třpytivé spreje.

Existuje vůbec nějaká typologie účesu, co se barvy a střihu týče? Například podle odstínu pleti? Kde ženy dělají největší chybu?

V dnešní době, kdy šperkařské firmy propagují, aby lidé nosili i několik různých barev kovů, nebo módní domy mají v kampaních modelky s deseti různými vzory a barvami, se asi nedá úplně říct, že by pro účesy byla nějaká pravidla. Ostatně ze zkušenosti mohu říct, že účesy nejlépe obecně vynikají na zrzavých a červených vlasech, dále na blondýnkách a nejméně na tmavovláskách. Je to proto, že tmavé vlasy dost pohlcují světlo, a tak účes plně nevynikne. Navíc tmavých vlasů bych se úplně vyvaroval u nevěst s velmi světlou pletí, bílé šaty, bílá pleť a k tomu černé vlasy není úplně nejšťastnější kombinace. Co se týče účesu ke tvaru obličeje a hlavy, s tím by měl dobrý kadeřník umět poradit. V posledních letech, kdy pomocí konturování dokáže i make-up udělat zázraky, je úloha vlasů v tomto směru méně podstatná.

Jaké trendy čekají rok 2018 a 2019 u svatebních účesů?

Vzhledem k tomu, že se různé obměny jemných, ženských a rozevlátých účesů točí dokola již několik let, předpokládám, že se udrží i v příštím roce, ale uvidíme, necháme se překvapit.

Je nutné u účesu brát v potaz závoj? A pokud ano, z čeho pak vycházet?

Ano, to je u účesu dost zásadní faktor, a nejde jen o závoje, ale i o různé ozdoby, živé květiny, věnce nebo letos velmi oblíbené „svatozáře“, které nevěsta ve vlasech chce. Nevěsta by na toto měla kadeřníka vždy předem upozornit. Závoj ani věnec by neměl být příliš těžký, aby účes v průběhu dne moc nenarušil. U ozdob bych se vyhnul perlám a velmi třpytivým věcem, k trendům poslední doby se moc nehodí.

Spousta nevěst také řeší jak udržet účes po celou dobu svatby ve stejném stavu, třeba i přes nepříznivé počasí nebo venkovní focení, co byste jim poradil?

Styl poslední doby naštěstí svou přirozeností a rozevlátostí dává účesům docela volnost, a tak nevadí, když sem tam nějaký ten pramínek uvolní, nebo když například drdol sjede níže, než byl původně. Účes by se však neměl rozpadnout úplně, tomu se nedá nikdy zabránit na sto procent, ale výběrem dobrého kadeřníka se to dá dost ovlivnit. Co se týče nepříznivého počasí, tak pokud kadeřník pracuje s kvalitní vlasovou kosmetikou, existují různé beztížné zmrazovače, které jsou hydrofobní a účes vydrží i lehčí déšť nebo vítr. Ale ani tyto přípravky nejsou všemocné. Dále bych se zmínil o rozpuštěných účesech, že je nutno si uvědomit, že každému drží vlny jinak. Zákaznice by si sama měla odzkoušet, jak jí vlny drží a pokud má vlasy za hodinu rovné, pak raději zvolit nějaký drdol. Neméně problematické u rozpuštěných účesů je pocení. Mnoho nevěst podcení počasí, a pokud je ve svatební den horko, tak chodit celý den s vlasy na zádech taky není žádná hitparáda.

Jaký by měl být harmonogram ohledně zkoušky svatebního účesu a pak jeho realizace ve svatební den?

S každou nevěstou dělám vždy zkoušku svatebního účesu, kdy většinou vyzkoušíme i 2-3 varianty a z nich si nevěsta vybere. V den svatby záleží čistě na domluvě, pokud účes hodně zasahuje do obličeje, je lepší nejdřív líčit, pak česat. Pokud se jedná o výčes, který by líčení nevadil, pak na pořadí nezáleží a je to čistě na domluvě. Nedoporučuju ale dělat líčení a účes hodně dlouho před obřadem, jak líčení, tak účes už by na obřadu a následně fotkách nebyly tak čerstvé.

Máte nějaké tipy pro dlouhovlasé / krátkovlasé nevěsty? Mnohé nechtějí mít rutinu, kterou nosí denně, ovšem například u těch krátkovlasých jsou velice omezené možnosti…

U dlouhovlasých nevěst je ta škála opravdu obrovská, hodně záleží také na hustotě vlasů. Já se třeba vyhýbám příčeskům a raději svým zákaznicím nechávám před svatbou vlasy přirozeně dorůstat. A u krátkovlasých nevěst není úplně pravda, že by měly možnosti velice omezené. Kreativní kadeřník si dokáže poradit i s tímto. Záleží, jak moc jsou vlasy krátké, některé drdoly jdou i na kratších vlasech, další věc je, že třeba u krátkých vlasů se dají použít různé stužky, čelenky, věnce, které účes velmi příjemně ozvláštní.

 Je u výběru účesu důležitý typ střihu svatebních šatů?

Jak jsem již řekl, v dnešní době jsou pravidla velmi ráda porušována. A i v tomto záleží na osobním vkusu každého. Někdo má šaty odhalující záda a chce je zakrýt rozpuštěným účesem, někdo zase naopak záda a krk bude chtít ukázat vysokým výčesem.

Univerzální rada pro každou nastávající nevěstu?

Obecná rada? Nenechávat nic náhodě na poslední chvíli, u svateb celkově, ale především u vlasů by se to mohlo šeredně vymstít.

 

Zdroj: Michal Koreň

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close