Léto nebo zima, sobota nebo středa? Víme, jak vybrat ten pravý termín pro vaši svatbu

On poklekl, ona řekla ano. Poté, co se trochu vzpamatujete z přívalu štěstí, nastupuje předsvatební realita, kdy prvním krokem je stanovit si datum svatby. My jsme se tomuto tématu podívali na zoubek a už víme, co vzít při plánování svatebního termínu v úvahu.

V prvé řadě se musíte rozhodnout, v jakém ročním období se chcete vzít. Někdo ví odmala, že chce svatbu uprostřed léta, jiný zase sní o zasněžené romanci. Někdy se stane, že se dva lidé chtějí vzít nejlépe hned a je jim úplně jedno, jaké roční období zrovna je.

A ostatní se musí rozhodnout podle toho, co je pro ně důležité.

Jaro-léto-podzim-zima: výhody a nevýhody ročních období

Svatba v létě. Nejpopulárnější a velmi pohodlná. Je teplo, můžete slavit venku klidně celou noc. Máte velkou volnost ve výběru střihů šatů a střevíčků, využijete holá ramena či záda. Na trhu je pestrá nabídka květin. Nevýhodou je vrcholná sezóna, takže místa i dodavatele musíte rezervovat hodně dopředu. Někomu může vadit velké horko. Nejoblíbenější letní měsíce pro svatbu jsou červen a červenec, staří Římané považovali za nejlepší červen, protože byl zasvěcen bohyni manželství Juno.

Svatba na jaře. Hlavně pozdní jaro je vhodnou alternativou léta. Pokud nesnášíte vedro, ale chcete pěkné počasí, vsaďte na květen, pěkná bude také velikonoční tematika. Jaro je ideální doba na svatbu pro milovníky konvalinek, pryskyřníků a pivoněk, svěžích barev a mláďátek. Další výhodou je větší volnost v termínech a dostupnost dodavatelů. Vše může zkomplikovat aprílové počasí.

Svatba na podzim. Září patří mezi nejoblíbenější svatební měsíce vůbec. Babí léto nabízí pořád ještě docela teplé počasí, které už ale nespaluje, takže vám vydrží účes i dort. Ke slovu přijdou nádherné jiřiny a další podzimní květiny v sytých barvách, k dekoraci se hodí i podzimní plody. Můžete mít šaty s populárními dlouhými rukávy. Nevýhodou je končící sezóna, některé zámky pomalu zavírají na zimu, pozdější měsíce provází deště a plískanice.

Svatba v zimě. Mimo hlavní sezónu snadněji seženete všechny dodavatele. Může být však problémem lokace – některé zámky mají v zimě zavřeno. Je méně květin, ale využijete různé přírodniny. Zasněžená svatební scenérie je kouzelná, dojem může zkazit blátivá zima. Plánujete-li veselku na horách, pozor na dopravu – může to klouzat. Uplatníte kožešiny a plédy a horké nápoje. Lze také vystrojit tématickou veselku – vánoční, novoroční či třeba valentýnskou.

Znáte svatební pověry?

Výběr svatebního termínu mohou ovlivnit také svatební pověry. Snad je každému měsíci se váže nějaké rčení. Podle nich je ideálním termínem pro svatbu Nový rok nebo září:

Svatba na Nový rok, k věrnosti a lásce skok.

Když se v září vdáš, bohatství a štěstí zaručeno máš.

Docela ujde říjen, pokud jste romantické duše, kterým nevadí materiální nepohodlí: Svatba v říjnu, láska kvete, ale blahobyt uteče.

Listopad ale raději nebrat, věští nešťastné manželství: V listopadu za ohradu.

A co proslulý květen? Rčení Svatba v máji, do roka máry je asi nejznámější. Vychází z dob, kdy nebyla tak snadno dostupná zdravotní péče ani dostatek potravin. Květnové nevěsty, které často dospěly k termínu porodu uprostřed zimy, tak bohužel často nepřežily. Dnes už toto naštěstí neplatí a květen se jako svatební měsíc pomalu začíná prosazovat.

Má význam den svatby a hezké datum?

Když už jste se rozhodli pro roční období, jde se na konkrétní datum.

Vybíráte očima? Pak se vám jistě bude líbit nějaké pěkné datum, kde se opakují stejné číslice, jako třeba 10. 10. 2020. Vypadá to hezky na pozvánkách a symbolizuje štěstí v manželství. Podobně, když jsou v datu sedmičky, takže 7. 7. je ideální. Zajímavé může být také datum v podobě palindromu. To vypadá stejně, když ho čteme popředu i pozpátku, v roce 2019 to bylo 9. 10. 2019. Ovšem zásadní nevýhodou tehoto druhu termínů je velký zájem. Musíte být zkrátka ve střehu a zabukovat si ho hned, jak matrika zveřejní svatební dny.

Podle hebrejské tradice je šťastným dnem každého měsíce 18. den. Skvělé je nějaké vaše soukromé výročí. A výběr data můžete také svěřit numerologii, na internetu najdete řadu kalkulátorů svatebního termínu.

Napadlo vás, že význam může mít i den v týdnu? Obecně u nás nejvíc svateb probíhá v sobotu, popř. v pátek. Ale třeba Židé mají nejraději úterý a Irové zase středu, protože je považují za šťastné.

Pozor na úskalí

Při volbě svatebního dne vemte v úvahu také státní a náboženské svátky, kdy se jednak svatba moc nehodí a navíc se většinou ani neoodává. Pozor, máte-li mezinárodní obsazení hostů – zjistěte si termíny i svátků i z jiných států či jiných náboženství než křesťanství.

Letní svatby oznamujte hodně dopředu, aby si tam lidé nenaplánovali dovolené, stejně tak sledujte termíny jarních prázdnin a Velikonoc. A pozor i na různá rodinná výročí, narozeniny (zejména kulatiny nebo první narozeniny dětí) a oslavy.

 

Zdroj: Pixabay.com, Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close