Odhalte nejčastější chyby, které nevěsty při plánování svatby dělají, a vyhněte se jim

Chystáte se zorganizovat svatbu? Jistě se velmi těšíte na všechno to krásné vybírání, rozhodování a chystání. Dejte si ale pozor, ať nespadnete do plánovací pasti. Zjistili jsme, jaké chyby nevěsty při chystání svatby nejčastěji dělají, a poradíme vám, jak se jim vyhnout.

Pxhere.com

Klíčovými okamžiky při realizaci každé svatby je rozhodnout se pro místo a datum, vytvořit si harmonogram svatebních příprav a sestavit si smysluplný svatební rozpočet. Jakmile víte, kdy co zajistit a kolik jste schopni a ochotni za svatbu utratit, veškeré plánování půjde snadněji. I když se ale budete držet hranic svého rozpočtu a jednotlivých kroků v rámci harmonogramu, může se stát, že se během organizování ztratíte. Jakých chyb se můžete dopustit a jak se jim vyhnout?

Zapomenete plánovat

Nakupujete a objednáváte věci nahodile jak se vám zalíbí, bez ohledu na celkovou koncepci svatby a harmonogram příprav. Pokud si nejste jistí, kde, kdy a s čím začít, projděte si články na Svatebním blogu nebo se domluvte s koordinátorkou. Mnohé poskytují jednorázové konzultace, kde vás uvedou do problematiky.

Nedržíte se svého stylu

Před zahájením konkrétních příprav si projděte inspirace a vyberte si, co se vám líbí. Rozhodněte se, jestli chcete svatbu ve stylu boho, rustikální nebo třeba elegantní událost na zámku. Poté se už ale svého stylu držte, nenechte se zviklat, ať pak není váš svatební design „každý pes jiná ves“. Nekupujte také např. dekorace jen proto, že se mohou hodit nebo jsou ve slevě, i když se k vašemu vytyčenému stylu vůbec nehodí.

Pixabay.com

Odmítnete pomoc

Plánovat a realizovat vše sama, případně s vaším nastávajícím, může být vyčerpávající. Počítejte s tím, že vám to bude zabírat každou volnou minutu vašich dní. Pomoc se může hodit. Ať už v podobě koordinátorky – můžete si ji najmout třeba jen na poslední měsíc nebo týden před svatebou, kdy budou přípravy vrcholit – nebo nějaké chytré elektronické aplikace.

My můžeme vřele doporučit mobilní aplikaci Bride Advisor, která je ke stažení pro nevěsty zdarma. Je to chytrý svatební organizér a plánovač, který vám připomene, kdy je dobré sepustit do jednotlivých kroků příprav, pomůže krotit svatební rozpočet a zajistí vám přímé kontakty na kvalitní a prověřené svatební dodavatele. Můžete si tam také zapisovat své nápady a poznámky. Na rozdíl od papírového plánovače ho máte vždy po ruce ve svém mobilu. Ke stažení jsou také pracovní listy, které si můžete vytisknout a oužívat doma pro podrobnější plány.

Brideadvisor.cz

Nemyslíte na sebe

Při  plánování nezapomínejte, že svatba je váš den. Místo, nápada, téma, jídlo a pití – to vše by mělo potěšit především vás. Vyberte si šaty, účes i kytici podle toho, co se líbí vám. Nenechte se svést k něčemu, co si neužijete nebo  v čem se nebudete cítit, jen proto, že si to přeje vaše máma nebo vás to oslovilo na Pinterestu.

Nemyslíte na své hosty

Při svatebních přípravách se ale ohlížejte i na své hosty. Chcete přece, aby se na vaší události cítili dobře a rádi na ni vzpomínali. Pokud například milujete určitý vyhraněný styl hudby, zajistěte aspoň k odpolední zábavě něco neutrálnějšího. Zvete na svatbu hodně starších příbuzných? Pak zvažte konání obřadu na sice romantickém, ale nedostupném místě, kam se musí dojít dlouhou cestou pěšky – asi je to nepotěší.

Pokud vám přijíždé hosté z daleka, zajistěte jim ubytování (ať už ho budete platit vy nebo oni), hezké je přivítat je na hotelu nějakou malou pozorností. Přijíždějí o den dřív? Doporučte jim program, poznávací procházku po okolí apod.

Pxhere.com

Pořídíte si svatební šaty jako první

Na zkoušení svatebních šatů se možná těšíte nejvíc ze všeho. Ale pozor, načasujte to správně. Minimálně až po vymyšlení svatebního konceptu a zajištění místa obřadu a hostiny. Protože když si zajistíte šaty skromného boho stylu a pak se vdáváte na zámku, nebude to k sobě úplně ladit a nemusíte se cítit dobře.

Zveřejníte info nejdřív na sociálních sítích

Jistě chcete tuto radostnou novinu šířit do světa. Ale doporučujeme oslovit jako první nejbližší rodinu a přátele, a to osobně, nebo, žijí-li daleko, tak ideálně nějakou formou videohovoru. Potěší je to a vyhnete se nemilým překvapeným reakcím a vysvětlování.

Ničíte se dietami a stresem

Kadá nevěsta chce být ve svůj velký den ta nejkrásnější. Většinou chcete také mít krásnou postavu, která vynikne ve svatebních šatech. Rozhodně ale doporučujeme vyhnout se drastickým dietám nebo zákrokům. Jak svatební den, tak i přípravy si máte užít a také potřebujete dost energie, abyste vše zvládla.

Pokud chcete zhubnout, najeďte spíš na zdravý a vyvážený jídelníček, hodně pijte čistou vodu, cvičte, dostatečně spěte a pečujte o sebe. Výhodou tak bude nejen ztráta kil, ale i vyčištěná pleť a hlavně spokojená a svěží nevěsta.

Unsplash.com

Necháte prostor pro chyby během svatebního dne

A že jich může být hodně. Určitě doporučujeme zajistit si pomocníka, který vám pomůže s denní organizací hostů. Může to být svědek, nějaký pověřený host nebo kamarádka, ale hlavně v případě větší svatby bude neocenitelnou pomocí profesionální svatební koordinátorka, která ví, co a jak, ušetří vám nervy a také nutnost se o všechno starat na úkor svatební zábavy.

Co může hrozit během svatebního dne?

Malá časová rezerva. Nedáte si dost času na ranní přípravy nebo přejezdy a vše se pak odehrává ve spěchu a stresu. Při vytváření časového harmonogramu svatebního dne myslete na neočekávaná zpoždění a zádrhely a započítejte je do rozvrhu!

Organizační zmatky. Znovu musíme zdůraznit přínos koordinátorky nebo pověřeného spoluorganizátora. Není nic horšího, než když jako nevěsta musíte vše obíhat a řídit. Den si pak neužijete.

Truffleco.com

Velká prodleva mezi obřadem a obědem. I když plánujete časovou rezervu, neumisťujte ji sem. Hosté budou mít hlad a budou se nudit. Pokud přejíždíte na místo hostiny a nějaký čas navíc musíte započítat, připravte pro hosty drobné občerstvení. A zajistěte nějakou klidnou zábavu, např. svatební noviny nebo rozvěšené fotky vašeho příběhu lásky, které si zatím mohou prohlížet.

Zapomenete zajistit oběd svým dodavatelům. Koordinátorka, DJ, kapela, fotograf, kameraman a jejich asistenti chtějí také jíst a pít. Počítejte s nimi při objednávání hostiny. Nemusí sedět s vámi u čestného stolu, ale místo by se pro ně mělo najít. Chcete od nich přece skvělou profesionální práci a na tu potřebují dost sil.

Nepozdravíte se se všemi hosty. Ano, je toho během dne hodně, ale jako nevěsta a ženich musíte pozdravit všechny svatebčany a s každým prohodit pár slov. Přijeli přece jen kvůli vám a těšili se na vás.

Pxhere.com

Přeženete to s dekorováním. Nadbytek dekorací může působit roztříštěně a také odradit hosty od spontánní zábavy. Nechcete, aby se báli pohnout, že někde něco shodí, že ne?

Zahltíte hosty aktivitami nebo je necháte napospas nudě. Zábavu pro hosty mějte v záloze, kdyby se nerozjela samovolně, ale pokud vidíte, že se skvěle baví, nač je nutit do svatebních her, když si zrovna chtějí povídat. Buďte empatičtí hostitelé a zachovejte se podle situace. Naplánované hry, které se nezrealizují, můžete potom doporučit třeba kamarádce, která se bude vdávat po vás.

Pxhere.com

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close