Svatební zvyky našich sousedů: zábavné i překvapivé

Svatební zvyky v Evropě

Chystáte se na svatbu v zahraničí? Pak vřele doporučujeme poznat svatební zvyky v dané zemi, abyste věděli, čeho můžete být svědkem. Některé jsou prakticky stejné jako ty naše, ale jiné vás pořádně překvapí.

Svatební zvyky v Evropě. Krájení svatebního dortu.
Pixabay.com

Svatební zvyky jsou milým a zábavným zpestřením svatebního dne. Bývají nedílnou součástí svatby, vyjadřují naši sounáležitost s komunitou a návaznost na to, jak zde žili a v co věřili naši předkové.

Pokud neplánujete jen obřad bez oslavy nebo ultramoderní událost, pak jistě alespoň jednu tradici na své svatbě budete mít i vy. Ať před vámi v restauraci rozbijí talíř, budete jíst polévku jendou (děravou) lžící nebo nakrojíte svatební dort… A v jiných zemích na tom jsou podobně, i tam svatbu doporovázejí různé zvyklosti.

Z doby svého vzniku nesou obvykle hlubší význam v podobě ochrany před zlými duchy, zaručení hojnosti a štěstí v manželství či množství potomků. V tomto článku se zaměříme na to, jaké akce se dají očekávat na svatbách napříč Evropou.

Tip: Zajímá vás, jaké svatební zvyky mají jinde ve světě? Přečtěte si o tom.

Svatební zvyklosti v zemích Evropy

Německo

Novomanželé u našich západních sousedů mají pořádný zápřah od první chvíle. Poté, co si řeknou ano, totiž musí pilou rozříznout dřevěnou kládu. Prokážou tak, že umí fungovat jako tým a společnými silami překonají všechny překážky.

Podobnou funkci má i zametání střepů, tzv. Polterabend. Střepy jsou pozůstatkem po rozbíjení nádobí, které má odehnat zlé duchy. Podobnou tradici s rozbíjením vázy mají i v Itálii, kde potom dokonce počítají střepy. Kolik jich je, tolik šťastných společných let prý novomanžele čeká.

Střepy a štěstí, rozbíjení talířů a společné zametání, to dobře známe i od nás. Přečtěte si detaily také o dalších českých svatebních tradicích.

Bulharsko

Bulharští novomanželé se záhy dozvědí, kdo bude mít v rodině hlavní slovo – dojde totiž doslova a do písmene na lámání chleba. Během svatební hostiny se postaví zády k sobě, nad hlavou drží velký bochník chleba, který bývá často krásně nazdobený. Na signál se ho snaží rozlomit a kdo získá větší kus, bude v manželství šéfem.

Svatební tradice v Evropě. Lámání chleba v Bulharsku.
Foreigner.bg

Soutěživost je asi Bulharům vlastní, protože jiná tradice říká, že kdo těsně po skončení obřadu jako první šlápne tomu druhému na nohu, bude mít v manželství navrch.

Dánsko

Krásné a romantické tradice mají v Dánsku – jejich svatby jsou totiž plné polibků. Například po rozkrojení dortu začnou hosté dupat, což je pro novomanžele signál, aby se schovali pod stůl a dali si hubičku. S postupujícím večerem se Dánové odvážou, a tak další polibek, vyvolaný tentokrát cinkáním příborů o sklenice, si mají dát ve stoje na židlích.

Kouzelný zvyk je, že se novomanželé ráno po svatbě vzájemně obdarují nějakou drobností.

Naopak trochu zvláštní je stříhání ponožek. To si po novomanželském valčíku (který musí, jak jinak, skončit polibkem) svědek ženichovi svlékne ponožky a rozstřihne je. Má mu to zabránit zajímat se o jiné ženy.

Slovensko

Hezkou tradicí je tzv. odebírání (odobierka). Ženich buď před obřadem prosí rodiče nevěsty o její ruku, nebo před rodiče předstupují oba snoubenci, prosí je o požehnání a děkují za vše, co pro ně rodiče udělali. Náš tip – připravte si kapesníky, bývá to velmi dojemná chvíle.

Svatební tradice v Evropě. Odobierka na Slovensku.
Pixabay.com

Výhodný pro novomanžele může být další zvyk – popůlnoční tanec, kdy si s ženichem a nevěstou může zatančit každý, ale za taneček si musí zaplatit. Peníze pak zůstávají novomanželům. Za půjčení nevěsty na tanec platí také svatebčané v Maďarsku, ale i v dalších zemích.

Finsko

Finové podobně jako my znají únos nevěsty. Je to ale mnohem romantičtější než u nás, protože ženich svou čerstvou manželku od svých kamarádů nevykupuje, ale musí si ji vysloužit splněním nějakých zábavných a vtipných úkolů coby důkazů lásky.

Francie

Skutečně neobvyklou svatební tradici mají ve Francii. Ke konci oslavy nebo někdy dokonce až poté, co ulehnou na lůžko, dostanou novomanželé od svých přátel zdobený keramický nočník naplněný zbytky dobrot z hostiny, často mezi nimi figuruje šampaňské nebo horká čokoláda. Obsah nočníku musí společně zkonzumovat, aby měli sílu na svatební noc.

No, na pochutiny z nočníku si necháme zajít chuť, raději bychom vzali zavděk francouzskou obdobou svatebního dortu croquembouche nebo pyramidou ze sklenic se šampaňským, které nesmí na francouzských veselkách chybět.

Svatební tradice v Evropě. Francouzská svatba.
Etvoila-weddings.com

Španělsko

Recyklace a využívání svatebního vybavení na běžné nošení je sice ekologické, a proto mu tleskáme, ale španělští ženichové mají rozhodně smůlu, pokud by chtěli do práce vynosit svou svatební kravatu. Je tam totiž rozšířený zvyk, že ženichovi kamarádi mu jeho kravatu rozstříhají. Její kousky se potom draží a výtěžek připadně novomanželům. Stejný osud může postihnout také nevěstin podvazek.

Víte, že? Španělé mají dvě příjmení – první po otci a druhé po matce – a po svatbě svá příjmení zpravidla nemění, manželé se tedy nejmenují stejně. Pokud vy plánujete své příjmení změnit, přečtěte si, jaké úřady musíte po této změně oběhnout.

Řecko

Ráno před řeckou svatbou začíná u ženicha. Sejdou se tam přátelé a rodina, pomáhají mu s oblékáním a veselí se. Svědek ženicha by ho měl oholit, a to pěkně postaru břitvou. Značí to přátelství a důvěru.

Do kapsy by si ženich měl vložit kousek železa, odežene to zlé duchy během svatebního dne. Kousek cukru v rukavičce nevěsty zase zaručí sladké manželství a zlatá mince v botě dobrou finanční situaci.

Norsko

Norské nevěsty tradičně nosily na hlavě korunku s přívěsky, které při pohybu cinkají a odhánějí tak zlé duchy.

Norové také mají svou specifickou obdobu svatebního dortu, tzv. kransekake. Je to jakási pyramida z kroužků z mandlového těsta. Kromě toho, že uvnitř ní může být schovaná láhev vína, tak také pomáhá odhalit budoucnost. Během svatební oslavy se novomanželé pokusí zvednout první kroužek. Kolik k němu zůstane přilepených dalších kroužků, tolik budou mít dětí.

Svatební tradice v Evropě. Svatební dort v Norsku, kransekake.
Mywedding.com

Skotsko

Opravdu nečekanou zvyklostí je černění nevěsty/snoubenců ve Skotsku. Pár dní před svatbou přátelé ušpiní budoucí nevěstu nebo oba snoubence vším možným, ideálně hodně lepkavým, nepříjemným a nechutným: zkyslým mlékem, zkaženými rybami, pivem, sirupem, peřím, moukou, medem, popelem… Takto ušpiněné je někdy symbolicky přivážou ke stromu, vždy však s nimi putují přes celou vesnici tak, aby je vidělo co nejvíce lidí. Poté obvykle následuje party. Má to značit, že novomanželé překonají všechny překážky.

Rakousko

Poměrně živě začínají svatby v Rakousku. Přátelé a příbuzní se sejdou velmi brzy dáno před domem nevěsty, kterou budí hlukem, nechybí dokonce ani petardy. Má to nejen zaručit, že nevěsta na svatbu nezaspí, ale opět odehnat zlé duchy.

Duchové v Rakousku to vůbec mají těžké, nevěsta je také zmate tím, že alespoň jednu část svého spodního prádla si oblékne naruby. Jak to na duchy působí, to nevíme, ale svatební hosté pak mají o zábavu postaráno, když mezi sebou probírají, jestli nevěsta tradici dodržela a s jakou částí oblečení.

Svatební tradice v Evropě. Rakouská svatba.
Somethingturquoise.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close