Smoking, žaket, oblek, frak… Poradíme, co si vzít na sebe, když se chystáte oženit

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking

Pokud jde o vzhled, hlavní pozornost svatebních hostů i samotných snoubenců je bezpochyby upřená na nevěstu. Také ženich by ale měl být patřičně slavnostně ustrojen. Vyznejte se v pánské módě a zjistěte, jaké varianty oblečení pro hlavního muže na svatbě existují.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Unsplash.com

Na první pohled to mají pánové jednoduché. Nahodí oblek a jdou. Pokud se podíváme pod povrch, zjistíme, že celá věc je složitější. Nejen, že existují různé druhy obleků pro různé typy dress code, ale dokonce se můžete rozhodnout také oblek vůbec nebrat. Tady je malý přehled pánské slavnostní módy.

Smoking

Častá varianta pro formální svatby ve velmi slavnostním stylu. Skládá se z (obvykle) černého nebo tmavě modrého vlněného saka a kalhot stejné barvy.

Smoking se tradičně využívá pro velmi slavnostní večerní události. Etiketa praví, že by se až na výjimky neměl oblékat před šestou hodinou večerní. Právě svatba je takovou výjimkou, pokud tomu odpovídá i slavnostní prostředí a styl. Smoking se nehodí na svatbu na louce ani v kostele, ale na zámku nebo v superluxusním hotelu budete zářit.

Smokingové sako poznáte podle toho, že má lesklé hedvábné klopy, které mohou být buď špičaté nebo šálové. Má jednořadé nebo dvouřadé zapínání a knoflíky potažené stejným materiálem, který tvoří klopy.

Kalhoty zdobí svislý lampas opět ze stejného materiálu, jako jsou klopy. Podle etikety byste neměli mít opasek.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Rockmywedding.co.uk

Součástí smokingu je buď vesta, nebo smokingový pás z lesklé látky, může být černý nebo barevný, např. červený nebo tmavě modrý. Obě součásti slouží k zakrytí spodní části košile a pasu kalhot. Zapomenout nesmíme na smokingovou košili, která je vždy bílá, má stojací límec na motýlka, kryté zapínání a francouzské dvojité manžety, které se zapínají na manžetové knoflíčky.

K povinným doplňkům patří motýlek. Ideálně vázací. Pro striktní black tie dress code jedině černý, v případě volnějšího creative black tie pak může být barevný – ale opět přiměřeně slavnostnímu charakteru akce, tedy žádná divočina. Volitelný je pak kapesníček do kapsičky saka, který by měl být k černému motýlku bílý, u creative black tie pak barevně sladěný s motýlkem.

A co na nohy? Vyleštěné slavnostní polobotky, nejlépe typu Oxford.

Žaket

Pro velmi slavnostní události se hodí také žaket. Svou povahou je někde mezi smokingem a formálním oblekem. Narozdíl od večerního smokingu je to oblek denní.

Sako vám na první pohled připomene frak tím, že má prodlouženou zadní část. Nemá ale rozdělené šosy a také přední část je jinak střižená. Vpředu ho poznáte podle klasického šikmého zaoblení a širších klop. Má tradičně černou barvu, případně můžete zvolit jemný vzorek rybí kosti.

Kalhoty mají vyšší pas a liší se od saka barvou, nejčastěji mívají černošedé proužky. Košile může být bílá nebo i jemně krémová.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Vogue.com

Pod sakem je světlá vestička, nejčastěji šedá nebo krémová, může být ale i ve výraznější barvě. Vestu doplňuje kravata typu plastron, případně vázací šátek, tzv. askot. Dnes se uznává i klasická kravata. Ozdoba krku byla tradičně ve stejné barvě jako vestička, ale současná – a zejména pak svatební – móda i zde povoluje již větší kreativitu a můžete vybrat i barvu zcela jinou.

Volitelný je kapesníček sladěný s vázankou. Možnými doplňky jsou u žaketu cylindr, rukavice a vycházková hůlka.

A boty? Samozřejmě černé, elegantní, šněrovací.

Žaket pánové původně využívali pro dopolední projížďky na koni, proto ono vykrojení vpředu. A právě proto se hodí na slavnostní události, které se odehrávají přes den.

Oblek

Další rozšířenou variantou – a v našich krajích asi nejrozšířenější – je oblek. Je to méně formální oblečení než smoking a žaket a nabízí mnohem více variant. V závislosti na stupni formálnosti a slavnostního charakteru vaší svatby může být klasický denní, slavnostní večerní i lněný letní. Ve zcela neformálním stylingu obstojí i extravagantní kousek a klidně i na pohodu bez kravaty.

Pánský oblek obsahuje sako, které může být jednořadé či dvouřadé, a kalhoty ve stejné barvě a ze stejného materiálu. Do oblekových kalhot se doporučuje vždy nosit opasek.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Stylemepretty.com

Třídílný oblek má i vestičku, v tom případě také ta by měla být stejné barvy. Výjimkou jsou svatební vesty, které mohou být v jiné barvě sladěné s kravatou a kapesníčkem. Svatební vesta je slavnostnější než běžná, může mít jemný vzorek tón v tónu a být i z jiného materiálu než oblek, například z lesklého hedvábí či hladkého polyesteru.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Chicvintagebrides.com

Oblek umožňuje podstatně větší volnost než smoking, pokud jde o barvy a doplňky. Černá, půlnoční modř, tmavě šedá, antracitová – to jsou velmi elegantní i slavnostní barvy, s nimiž určitě neuděláte jako ženich chybu. Na letní a plážovou svatbu se hodí oblek bílý, krémový, bledě modrý či světlounce šedý. Hledáte-li bohémský styling, nemusíte se bát žádné barvy, od vínové, přes lesní zeleň, hnědou, královskou modrou, až po lososovou nebo vyzkoušet vzorovaný design.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Greenweddingshoes.com

Do obleku se hodí kvalitní košile s dlouhým rukávem, může mít klasický límec i zapínání a chcete-li jít bez kravaty, klidně i stojáček. Volitelné – ale velmi elegantní a stylové – jsou manžety s manžetovými knoflíčky. Barvy košile opět závisí na celkovém stylu. Bílou nezkazíte nikdy nic, eleganci zajistí také stejná barva, jakou má oblek.

Pokud jde o doplňky, tradičním prvkem je kravata, vzít si však můžete i motýlka. Jestli sáhnete po jednobarevné elegantní variantě nebo se odvážete se vzory, to je na celkovém ladění vašeho outfitu i povahy svatby.

Pokud chcete podtrhnout slavnostní ráz, zvažte, jestli se nebude hodit regata, tedy speciální druh kravaty s předvázaným ozdobným uzlem.

Kravatu může doplnit spona, ozdobný špendlík nebo kroužek, celkový styl doladí kapesníček odpovídající vaší kravatě nebo vašemu motýlku. Vesta není povinná, obleku však dodá opět slavnostnější charakter.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Etsy.com

A jak se obujete? I tady hodně záleží na celkovém stylingu. Ke slavnostnímu obleku se hodí slavnostní vyleštěné šněrovací polobotky, k méně formálnímu pak klidně i více zdobené a nemusí být nutně černé. Je možné jít i do polobotek s atraktivní sponou typu Monk nebo obout mokasíny. A pokud potřebujete zvýraznit rebelskou nebo neformální notu, klidně si nazujte plátěné tenisky typu Converse. Musí ale být vždy čisté!

Sako a kalhoty

Ještě méně formální je kombinace kalhot s elegantním sakem. Je to varianta, která povoluje odlišnou barvu či materiál saka a kalhot.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Theknot.com

Hodí se na letní svatby pod širým nebem, kdy budete určitě rádi za světlé a veselé barvy, lehké lněné sako a plátěné kalhoty. V chladnějších dnech zase zazáříte originalitou v károvaném nebo tvídovém saku.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Weddingforward.com

Přípustná je v tomto případě i kombinace bez kravaty/motýlka, nebo naopak výrazné doplňky, třeba i s květinovým nebo kašmírovým vzorem.

Neformální vzhled

Máte nekonvenční nebo boho svatbu v přírodě, ve stodole, v industriálním prostoru, na zahradě nebo třeba ve zřícenině? Pak bez ostychu nechte sako doma a oblékněte jen kalhoty s košilí. Stylové je použít místo opasku šle, na krk uvázat motýlka, šátek nebo nic a na hlavu nasadit elegantní fedoru.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Weddingforward.com

Košili i v tomto případě doporučujeme kvalitní a zásadně s dlouhým rukávem, který je přece jen slavnostnější a můžete ho pak stylově ohrnout a upoutat pozornost na svá předloktí.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Theweddingplaybook.com

Pokud takto překračujete zažité standardy, doporučujeme:

  • Sladit pohodový a neformální styl také s nevěstou. Neměla by mít honosné šaty, abyste vedle ní nevypadal jako chudý příbuzný.
  • Vybrat vhodné místo na svatbu, které s neformálním stylem souzní. Zámek nebo kostel nebudou to pravé ořechové.
  • Zachovejte i v neformálním stylu určitou úroveň. Roztrhané rifle prosíme ne.
  • Oblečení musí být čisté a vyžehlené!
  • Upozorněte svatebčany, že budete mít neformální oblečení, aby nebyli více vystrojení než vy dva.
Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Inspiredbythis.com

Frak

Chcete svou svatbu pojmout ve stylu britské aristokracie? Pro vás je tu white tie, nejslavnostnější a nejhonosnější, ale také nejvíce pravidly svázaný dress code. V tomto případě se pán neobejde bez fraku.

Frak je pánské sako, které má lesklé špičaté klopy, vpředu je krátké a zakončené typickým vykrojením, vzadu ho zdobí dlouhé šosy. Nosí se zásadně rozepnutý a pod ním je vždy vesta s charakteristickým vykrojením do U nebo V. Kalhoty k fraku mají vyšší pas a po stranách dva lesklé lampasy.

Pánská svatební móda, oblek, žaket nebo smoking
Heilemann.hu

Frak i kalhoty se nosí v černé barvě, vesta a košile v bílé. Košile musí mít tvrdý límec s ohnutými špičkami a samozřejmě manžety s manžetovými knoflíčky. Ideálem jsou knoflíky bílé, manžetové případně perleťové. Nutný je bílý motýlek. Pokud chcete svůj outfit doladit do posledního detailu, vezměte si bílý kapesníček a bílé rukavičky, cylindr, případně vycházkovou hůlku. A na nohy zásadně černé šněrovací lakované polobotky.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close