Jak si udržet lásku po celý život? Následujte pravidla pro šťastné manželství

Pravidla pro šťastné manželství

Krásná nevěsta, elegantní ženich, láska, radost a záplava štěstí. Po svatebním dni ale následují dny všední. Aby vaše manželství obstálo ve zkoušce času, je fajn dodržovat několik pravidel.

Pravidla pro šťastné manželství

O tom, že vztah a vzájemnou lásku je třeba pěstovat, se už napsaly tuny článků. Přesto se pořád velké procento manželství rozvádí. A to přesto, že obvykle uzavíráme sňatek plní lásky a odhodlání, že nám se to nestane.

Abyste se tomuto nechtěnému konci vyhnuli, je třeba si hned ráno při svatební snídani uvědomit jedno: svatbou to nekončí, ale naopak začíná.

Základem je otevřená a upřímná komunikace, vzájemný respekt a úcta. Někteří poradci doporučují pravidla vašeho vztahu sepsat a jednou za rok je vytáhnout, přečíst a společně probrat. Jestli pravidla dodržujete, jak se v manželství cítíte, případně soupis aktualizovat – vymazat to, co se neosvědčilo nebo nepotřebujete, a naopak připsat, co vám v seznamu chybí.

  • Abyste se k soupisu rádi vraceli, vyveďte si ho pěkně. Kaligraficky, barevně, s obrázky, zkrátka jak se vám líbí a jak vám to vyhovuje.
  • K výroční revizi si vyberte jiné datum než výročí svatby. To by mělo být vyhrazeno pro oslavu a radostné chvilky. Můžete si pravidla osvěžit třeba vždy na Nový rok nebo na výročí vašeho seznámení.
  • Pokud je budete sepisovat nebo probírat svoje pocity se seznamu, mějte otevřenou mysl a vzájemně si naslouchejte. Seznam vás má stmelovat, nemá to být záminka se pohádat.

Pravidla si samozřejmě sepisovat vůbec nemusíte, stačí se jimi v životě řídit. Je to ale pěkné a romantické gesto a v pozdějších fázích, kdy rutina, péče o domácnost a děti či náročná práce obrousí hrany vzájemné přitažlivosti a přijde tendence na toho druhého a na vztah tak trochu zapomínat, užitečný pomocník, který vám láskyplné začátky plné naděje připomene.

Pravidla pro šťastné manželství

Desatero pro šťastné manželství

1. Alespoň jednou týdně si dejte rande. Sami, jen vy dva. Zajděte si na oběd, do kina, za sportem nebo se jen tak projít. Mělo by jít o kvalitně strávený partnerský čas, kdy se nenecháte rušit mobily, dětmi ani hromadou neumytého nádobí ve dřezu.

2. Mluvte o sobě navzájem hezky. Před ostatními i mezi sebou. Chovejte se k druhému tak, jak byste chtěli, aby se on choval k vám. Oslovujte se pěknou verzí svého jména, jako před svatbou. Oceňte, když se druhému něco podaří, poděkujte, poproste. Možná se vám to zdá banální, ale hodně to ovlivní, jak se budete navzájem vnímat.

3. Pěstujte intimitu. Nejen v manželské ložnici, i když to je také důležitá stránka. Obzvlášť, když přijdou děti a nastoupí únava a mnohdy i komplikovaná logistika. Ale jsou tu i malá romantická gesta a slůvka, která podpoří emocionální intimitu. Vemte se při procházce za ruku, dejte si po příchodu z práce polibek, sdílejte spolu pěkné zážitky, smějte se společně, bavte se o tom, co vás kde zaujalo.

4. Aktivně si navzájem naslouchejte a mluvte spolu upřímně a otevřeně. Když se kterýkoliv z vás potřebuje podělit o emocionální zážitky nebo si s něčím neví rady, udržujte oční kontakt a věnujte si navzájem plnou pozornost. Ukážete tak, že vám na tom, co partner říká, skutečně záleží. Kdyby došlo na nespokojenost s nějakým aspektem vašeho vztahu, snažte se nad ním doopravdy zamyslet a společně hledat řešení. Pokud se sami cítíte s něčím nespokojení, citlivě a v klidu to partnerovi sdělte. Dusit to v sobě nemá cenu. Je ale také důležité umět takové chvíle svěřování správně načasovat a zvolit vhodný tón.

5. Nevybíjejte si na partnerovi stres. Chovejte se k němu jako ke svému parťákovi a spojenci číslo jedna. Je na vaší straně. A také mu takovým parťákem a spojencem číslo jedna buďte. Stůjte vždy při sobě, kryjte si záda.

6. Stavějte na vzájemné důvěře. Nejde jen o manželskou nevěru – přehnaná a nezdravá žárlivost je emoce hodně ničivá. Věřte ale druhému i v drobnostech. Že odvede dobrou práci s dětmi, že se o vás postará, když vás sklátí chřipka, že zvládne natankovat auto. Jsou to maličkosti, ale neustálá nedůvěra dovede otrávit nejeden vztah.

7. Oslavujte milníky a malá vítězství. Vychutnávejte si chvíle úspěchů společně. Vytvořte si tradice a zvyklosti, které budou jen a jen vaše. Například narozeninová večeře ve dvou, čokoláda na Valentýna a pusa pod rozkvetlou třešní na 1. Máje, drobnost k výročí nebo třeba snídaně do postele každý čtvrtý víkend. Je to na vás, ale je to něco, co vás spojí.

8. Nezapomínejte na gesta lásky. Říká se, že nádrž lásky je potřeba stále plnit, aby z ní bylo možné čerpat. A naplňují ji právě takové drobnosti, jako uvařený oběd, to, že druhého necháte o víkendu vyspat a postaráte se o děti, přinesete jen tak drobný dárek, nabídnete masáž zad nebo nohou, pošlete zamilovanou nebo sexy textovku…

9. Zastávejte svou část domácích povinností. Rozdělte si práce tak, jak vám vyhovuje, ale svůj díl potom dělejte, aniž by vás o to partner musel žádat. Není vás rodič.

10. Dopřejte partnerovi prostor a vybalancujte společný čas a čas pro sebe. To, že jste manželé, neznamená, že se z vás stala siamská dvojčata. Umožněte druhému věnovat se vlastním koníčkům či odpočinku o samotě. Ale ani už nejste dvě oddělené bytosti, svůj čas a čas partnerský se proto snažte vyvážit. Ke spokojenosti obou. Na to, abyste rovnováhu láskyplně našli, máte celý společný život.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close