Nejnovější trendy ve svatebním pohoštění: unikátní a nezapomenutelný zážitek

Svatební pohoštění 2024

Dopřát svým svatebním hostům nezapomenutelný kulinářský zážitek, to je přáním mnoha snoubenců. Nakonec, jídlo je pro spoustu lidí na prvním místě a podle něj budou vaši svatbu hodnotit. Co letí ve světě svatební gastronomie v roce 2024?

Svatební pohoštění 2024
Unsplash.com

Tak jako v loňském roce, i letos pokračuje snaha o to, aby svatební občerstvení bylo skutečně zážitkem v nejhlubším významu toho slova. Ideálně při zapojení všech smyslů, kreativity a zábavy. Aby propojil hosty a ponoukl je ke vzájemné komunikaci.

Loni bylo v oblibě vysoké stolování s látkovými ubrousky, kvalitním porcelánem a naleštěnými příbory. Letos je důležitější to, aby se hosté u jídla a mezi sebou bavili, prožívali ho jako součást svatebního programu. Hodně věcí směřuje k aktivnímu zapojení svatebčanů do jejich vlastního nasycení.

Dále zůstává snaha o udržitelnost a začlenění a jako v ostatních svatebních oblastech je kladen důraz na personalizaci, význam a emoce.

Z jedné mísy

Co jde, servírujte na společné mísy a tácy, z nichž si hosté u stolu sami nabírají na talíř. Tradičně se tak u nás podává polévka v míse, ale můžete stejný způsob uplatnit i na přílohy, výběr mas nebo omáčky. Dobrou volbou je i pestrá nabídka antipasti, mezedes nebo tapas v jižanském stylu. Jedlíky u stolu to stmelí a pobaví.

Jen pozor, aby kousky byly přibližně stejné a jídla bylo dost pro každého.

Svatební pohoštění 2024
Facebook.com/congustocateringcz

Švédské stoly

Odpoledne asi vsadíte na raut. Moderní ale budete také tehdy, když rautově pojmete i hlavní jídlo. Ať si každý nabere podle svého gusta. Tento styl se lépe hodí pro odpolední či netradiční svatby, kdy se nečeká klasický oběd s nudlovou polévkou a svíčkovou, nebo pro originální prostory bez vlastní kuchyně, kam si musíte zajistit vlastní catering.

Výborné občerstvení vám připraví třeba Food Factory nebo, pokud toužíte po orientálním stylu, Tamarind Tree.

Svatební pohoštění 2024
Tamarindtree.cz

Švédský stůl jako takový samozřejmě žádnou novinkou není, letos si ale dejte záležet na jeho provedení. Nabídka by měla být elegantně a promyšleně naaranžovaná, například podle tematických a chuťových skupin, nesmí chybět teplá část. Využijte i podstavce a aranžujte prostorově. A to vše proložte tematickými dekoracemi.

Dochuť si sám

U samoobsluhy ještě zůstaneme. Své místo na výsluní si pořád drží interaktivní bary, kde si každý z hostů sám vybere a dochutí jídlo podle svého gusta. Skvěle se pro tento způsob hodí těstoviny, saláty, zmrzlinové poháry nebo burgery. Můžete mít také suši stoly nebo grilovací stanice, kde si zájemci udělají nebo nechají udělat maso nebo kus ryby tak, jak právě jim nejvíc chutná.

Svatební pohoštění 2024
Alekasgettogether.com

Pro ty, kdo nemají s přípravou žádné zkušenosti, nebo pro složitější úpravy, bude jistě poblíž ochotná obsluha. A na nějakou chvíli můžete tuto funkci dokonce převzít i vy, novomanželé! Kdo by nechtěl pizzu naservírovanou od nevěsty nebo ženicha!

Sladké bary

Další možnost, jak se stylově a umělecky vyřádit a nabídnout hostům místo, kde se mohou setkávat a povídat si, jsou sladké bary. Důležitý je tady nejen obsah, ale také design, proto si dejte záležet s výběrem dodavatele.

Krásné umí například Nordencakes, Úžasné dorty nebo Výzdoba na klíč.

Centrálním bodem sladkého baru bude jistě svatební dort, k němu vkusně rozmístěte další cukroví. Opět se nabízí aktivní zapojení hostů. Ocení třeba čokoládové fondue s ovocem, wafle k dozdobení a tak dále.

Svatební pohoštění 2024
Nordencakes.cz

Tip: Jídla na rautovém stole, interaktivních stanicích nebo sladkém baru označte cedulkou, případně nabídněte i návod k použití, aby každý věděl, co má dělat.

Originální pití

Dbejte na pitný režim svých hostů, ale bez špetky nudy. Oblibě se těší vlajkové koktejly typické jen a jen pro vás a vaši veselku. Nebo zkuste vsadit na originální přípitek. Šampáňo nechte na později na champagne bar nebo prosecco van a raději pozvedněte panáčka tradiční slivovice nebo vašeho oblíbeného likéru.

Svatební pohoštění 2024
Weddedwonderland.com

Myslete ale i na ty, kdo alkohol nemůžou nebo nechtějí. Hitem roku jsou nealko verze známých koktejlů a pro žíznivé pak domácí limonády a citronády.

Jezte zdravě i na svatbě

Snoubenci, kteří mají na srdci blaho svých hostů, přimíchají mezi klasiku i nějaké ty zdravější chody. Odlehčené verze obyčejných jídel, zeleninové a ovocné mísy, vegetariánské nebo veganské pokrmy, či nabídku pro různé skupiny lidí se stravovacím omezením.

Skvělý vegetariánský raut připraví třeba a-catering.

Svatební pohoštění 2024
Theknot. com

Pokud víte, že má někdo alergii, nemůže lepek či laktózu, tuto variantu jídel budete asi zajišťovat tak jako tak, je ale milé přidat je na raut i pro ostatní.

Lokální a sezónní potraviny

Snaha o udržitelnost nám velí používat takové suroviny, které pocházejí z blízkosti místa svatby a mají právě svoji sezónu. Nezatěžujeme tak planetu energeticky náročným vytápěním skleníků ani převážením potravin přes půl světa. Styl „z vedlejší farmy rovnou na talíř“ má navíc punc originality, poctivosti a vzbuzuje chuť se do těch skvělých, neošizených dobrot zakousnout.

Svatební pohoštění 2024
Angusfarm.cz

Nostalgická jídla

Ve světě frčí také jídla, která známe z dětství. S tím souzní taková ta naše česká klasika, jako je nudlová polévka s knedlíčky, bramborová kaše, řízek, kachnička nebo už zmíněná svíčková s knedlíky.

Svatební pohoštění 2024
Nacatering.cz

Pokud jste se tedy báli, že s touto tradiční nabídkou zapůsobíte staromódně a budete muset vymýšlet nějaké fancy menu, opak je pravdou. Babiččina kuchyně je letos přesně to pravé!

Personalizace

Svatba je velmi osobní záležitost a poslední sezóny velí využít toho na maximum. Připravují se personalizované tematické tiskoviny, pečetě, svatební noviny, zábava i detaily ke svatebnímu outfitu snoubenců. Tak proč by se tento trend měl vyhnout svatebnímu jídlu?

Svatební pohoštění 2024
Etsy.com

Možností je celá řada:

  • Sestavte menu, které vás nějak vystihuje, například servírujte to, co si vždycky a všude dáváte, nebo to, co jste jedli na prvním rande.
  • Poproste barmana, ať pro vás vymyslí vaše vlastní drinky.
  • Dejte monogramy na sladkosti, dort nebo nápoje. Poslouží jedlý papír (je spousta firem, které vám udělají potisk i velikost na míru, například Žravý papír) nebo třeba čokoláda.

Půlnoční svačinka

Nasyťte i ty hosty, kteří mají výdrž. V pozdní hodině přijde vhod občerstvení, které je lehké, malé, ale výživné. Třeba popcorn, jednohubky, hranolky, minipolévky do skleničky, miniporce na lžičku nebo na vidličku, milkshaky.

Svatební pohoštění 2024
Arthurscatering.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close