7 nejžhavějších svatebních stylů této sezóny. Vyhraje to u vás boho chic, vintage glamour nebo modern minimalistic?

Svatební styly 2024

Svatbu můžete pojmout tisícem různých způsobů. Snadnou cestou, jak vyjádřit své téma, je design. Jaké styly frčí v letošní svatební sezóně? Nabídka je eklektická. Od přirozené rustikální pohody až po neonovou světelnou magii.

Svatební styly 2024
Unsplash.com

Od stylu svatby se odvíjí vlastně vše. Jak honosná vaše veselka bude, kde se odehraje, kolik peněz a úsilí vynaložíte na dekorace, jaké vyberete svatební šaty. Vše by mělo souznít v jednom harmonickém celku. Napomůže to příjemné atmosféře pro vás i svatební hosty.

  • Letošní svatební témata ještě navazují na loňský rok, takže můžeme vidět opulentní květinovou záplavu či bombastickou ohromující výzdobu.
  • Ale opět se po několikaleté pauze vrací mikrosvatby. Souvisí s tématem udržitelnosti. To má na zřeteli víc a víc párů.
  • Oblíbená je také romantická klasika s francouzským šarmem, která nic nikam netlačí a na nic si nehraje.
  • Stále se drží venkovská elegance, svatby ve stodolách, na statcích a starých mlýnech. Inspirujte se designovými tipy a několika zajímavými místy, kde můžete takovou venkovskou svatbu uspořádat.
  • Relativní novinkou je kosmické téma.

Pokud chcete své svatbě dodat tematickou jiskru, tady máte přehled, s jakými dalšími styly zazáříte.

Moderní minimalismus

Toto téma klade důraz na čisté linie, jednoduchost, volný prostor a moderní estetiku. Dosáhnete ho využitím neutrálních barevných palet, elegantních hladkých dekorací, geometrických tvarů a jednoduché květinové výzdoby. Může jít o jeden druh nebo jednu barvu květů nebo jen čistou zeleň. Efektní je také jediný dramatický květ ve váze.

Tip: Při prostírání svatební tabule minimalizujte počet věcí na stolech. Žádné dekorativní vázičky, klícky nebo okvětní plátky. Vše, co není nezbytné, musí pryč.

Tento styl je velmi osvěžující, uklidňující a příjemný. O to více si můžete soustředit sami na sebe, na sovu lásku a na své hosty. Bez rozptylování nejrůznějšími dekoracemi a předměty.

Jak na to: Při přípravě minimalistické svatby vybírejte každý detail s velkou pečlivostí. Minimalismus neznamená, že se vzdáte jakékoli výzdoby. Naopak. Ale každý jednotlivý kus, který použijete, má svůj význam v rámci celku. Dekorace a ozdoby by měly být nápadité a originální. a použité přesně tam a v takovém množství, jak je potřeba.

Svatební styly 2024
Adore-blog.com
Svatební styly 2024
Polkadotwedding.com

Vintage glamour

Vintage glamour styl se ohlíží do minulosti a tu představuje v luxusním, vznešeném balení. Prim hrají dobové detaily jako lustry, svícny a historický nábytek, krajky, perly a brokát. Paletě vládnou metalické tóny a syté barvy, jako burgundská, purpurová, smaragdová nebo safírová. Důraz je kladen na kvalitu a prověřenost časem. Tady výzdobou šetřit nemusíte.

Tip: V dekoracích vy se mělo objevit ušlechtilé dřevo, leštěný kov, zrcadla. Bohatá zeleň a klasické květiny, jako například růže. Mobiliář a dekorace vám zapůjčí například Gregor Event nebo Vestibul Interiér, kde mají k dispozici originální zrekonstruovaný starší nábytek.

Pozor ale, když se inspirujete vintage stylem, vyberte si jen jedno období minulosti, kterému budete vzdávat hold. Nejde samozřejmě o to, do posledního puntíku ho napodobit. Ale dbejte, abyste to nepřekombinovali a vedle barokního svícnu se neskvěly středověkem inspirované sklenice a secesní nádobí. Vznikl by mišmaš, který je vše, jenom ne glamour.

Oblíbená období, která právě teď svatební profesionály nejvíc přitahují, jsou divoká dvacátá léta 20. století, rebelské šedesátky, barevné a sexy devadesátky. Ale také ušlechtilé období antiky, zlatá éra Hollywoodu nebo romantická muchovská secese.

Jak na to: Při vymýšlení designu na takovouto veselku si nastudujte obrázky zachycující danou éru. Vsaďte na drobné detaily, které ukážou, že o období něco víte. Příkladem budiž třeba živá jazzová kapela pro svatbu v Gatsbyho stylu, parádní naleštěné auťáky a krátké sukně z let šedesátých, rytmická hudba a minikabelky z let devadesátých, klasické sochy připomínající Forum romanum a lehátka pro antickou svatbu nebo nařasené drapérie a záplava květin pro secesní stylizaci.

Svatební styly 2024
Glamourandgraceblog.com
Svatební styly 2024
Brides.com

Industrial chic

Pokud je vám blízká městská a industriální architektura, najděte si nějakou starou továrnu a uspořádejte v ní elegantní industriální událost. Estetiku tohoto stylu zastupují odhalené cihlové zdi nebo hrubá omítka, kovové akcenty, účelné konstrukce, osvětlení holými žárovkami nebo zářivkami a mix dekorací spojujících jak dobu průmyslové revoluce, tak i současný moderní design.

Tip: Tady se hodí kovový lesk v kombinaci s tlumenými matnými barevnými paletami. Skvěle zahraje kontrast neopracovaných materiálů na pozadí s elegantními a vkusnými dekoracemi. Sametové závěsy naaranžované v sousedství neomítnuté stěny, průzračné skleničky na pracovním stole z dřevěných prken a kovových nohou, křišťálové lustry v prostoru starého skladiště.

Toto prostředí bude výborně ladit také s bohatou květinovou výzdobou a světelnými řetězy. Použít můžete i DIY dekorace, jako jsou obarvené lahve od vína, kovové kbelíky nebo přepravky.

Jak na to: Základem je dobrý prostor. Vybírejte ze starých továren, loftů, skladišť. V Praze zavítejte do Města Moře, v Ostravě do Brickhouse v Dolní oblasti Vítkovice, v Plzni zkuste Papírnu.

Svatební styly 2024
Arastasiaphotography.com
Svatební styly 2024
Thewhimevents.com

Boho chic

Svobodně založení snoubenci milující volnou, nespoutanou přírodu zajásají nad informací, že boho styly jsou stále v kurzu. Tentokrát v podání boho chic. Vše musí být nenucené, svobodné a přírodní, ale zároveň elegantní a pohodlné. Tématem vaší svatby je oslava lásky v sepětí s přírodou a květinami, v obklopení přírodními a ručně vyráběnými dekoracemi, pod baldachýnem hvězd.

Tip: Mezi výzdobou rozhodně nesmí chybět přírodniny, rostliny, traviny a kvítí, ale také drobné umělecké předměty, luxusní macramé krajky, vyšívané detaily, polštáře nebo tkané koberce. Hezké jsou také korálkové či světelné řetězy. Rustikálně laděné dekorace pořídíte například v e-shopu Svatba, dřevěný nábytek půjčíte v Rustiku.

Leitomotivem tohoto stylu je svoboda, pohodlí, příroda a kreativita. Využívejte přírodní a zemité barvy v kontrastu například s červenou, modrou, zelenou či žlutou, které najdeme v přírodě. Z kovů se hodí tlumené bronzy a měděná barva.

Jak na to: Uspořádejte obřad na louce pod širým nebem. Oslava pak může být pod party stanem.

Svatební styly 2024
Greenweddingshoes.com
Svatební styly 2024
Greenweddingshoes.com

Jednobarevnost v hlavní roli

Možná, že nechcete vymýšlet nějaký konkrétní styl, ale přesto byste rádi svou svatební výzdobu nějak sjednotili. Pak vsaďte na barvy, textury či vzory. Ty umí vytvořit požadovanou atmosféru stejně dobře, jako určitý typ dekorací. Koneckonců, ne nadarmo jsou barvy známé svým psychologickým efektem.

Tip: Klasické řešení je jedna dominantní barva na pozadí neutrálu. Letos se ale pozornost všech obrací také k stylizaci tón v tónu. Rozhodněte se, která barva je vašemu srdci blízká, a tu použijte v mnoha různých odstínech.

Mezi oblíbené barvy letos patří zelená, žlutá, růžová, modrá nebo jemná broskvová. Téma se dá spojit ale také za pomoci vzorů. Oblíbené jsou květiny, ale i kostky nebo pruhy. Zvolit můžete i dominantní texturu, například pořídit dekorace ze sametu nebo krajky.

Jak na to: Pokud vytváříte jednobarevnou svatbu, sestavte si monochromatickou paletku a vybírejte výzdobu a květiny v těchto tónech. Barvy by měly být lehké a kombinovat světlejší a tmavší odstíny téže barvy, abyste se vyhnuli nudě a únavě z monotónnosti. Podobně postupujte i v případě vzorů nebo textur.

Svatební styly 2024
Marthastewart.com
Svatební styly 2024
Instagram.com/mayaandlove

Světelná show

Pokud chcete svatbu doslova z jiného světa, doporučujeme vytvoření podmanivé světelné atmosféry jako z říše fantazie. Je to absolutně moderní, unikátní pojetí, kterým své hosty ohromíte a naprosto pohltíte. Nic pro příznivce přírodní romantiky, ale jestli vás baví technologie, tohle by mohla být cesta pro vás. Rozhodně je to styl, s kterým v řadě svateb i po letech ve vzpomínkách vyniknete.

Tip: Cool luminiscenční prostředí vyžaduje velké obrazovky nebo videostěny s projekcí, barevná LED světla, světelné řetězy a UV zóny. Vytvořte promyšlenou světelnou choreografii, podle které budou nastávat změny barev pro vytváření různých nálad v průběhu dne

Takový styl se hodí do designově čistých uzavřených prostor s velkými volnými plochami. Nábytek stačí jednoduchý, aby se s osvětlením nebil. Stejně tak budete potřebovat jen minimum dalších dekorací. Světla budou zkrátka tak ohromující, že nic jiného už nebude nutné.

Jak na to: Zajistěte si vhodné osvětlení, např. barevné světelné řetězy, UV lampy, disco koule, programovatelné LED lampy. Pronajměte si VJe, videomapping, laser show nebo dronovou světelnou show. Tyto služby nabízí například Lasershow.cz, Magic Drones, Pyoterra nebo Belcandor.

Svatební styly 2024
Unsplash.com
Svatební styly 2024
Partyslate.com

Tropický ráj

Oblíbeným tématem se podle statistik vyhledávání stává letos také tropický ráj. Ponořte se do světa šťavnaté zeleně, zářivě barevných rostlin a exotických tvarů. O tom, jak si vystrojit tropickou svatbu, jsme podrobně psali v jednom z dřívějších tutorialů.

Svatební styly 2024
Constancezahn.com
Svatební styly 2024
Pinterest.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close