Svatební moderátor. K čemu vám na svatbě bude a jak ho vybírat

Svatební moderátor ano či ne

Pokud plánujete větší svatební událost, možná jste narazili na otázku, jestli se vám vyplatí svatební moderátor. S rozhodnutím, jestli si najmout specialistu nebo svatební dění zvládnete řídit sami, vám poradíme v tomto článku.

Svatební moderátor
Bostonbestband.com

Spousta svateb se jistě bez moderátora objede. Jsou ale situace, kdy jeho přítomnost může výrazně usnadnit organizaci svatebního dne, zlepšit zábavu a celkově vám vytrhnout pořádný trn z paty.

K čemu slouží svatební moderátor

Úkolem každého moderátora je svým hlasem řídit dění ve svatební den. Má informovat svatební hosty, co je na programu, kam se mají vrtnout a co je čeká.

Svatební moderátor by měl:

  • přivítat hosty na obřadu nebo hostině a pomoci jim se usadit na správných místech
  • být hlasem novomanželů během dne – prezentovat veškerá veřejná sdělení a informace svatebčanům
  • uvádět důležité milníky svatebního dne, jako je oběd, přípitek, krájení dortu, první tanec, může také číst svatební blahopřání místo svědků, pokud k této tradici přistoupíte
  • udržovat a řídit zábavu – moderovat svatební hry, ohlásit tanec či přestávku, informovat hosty o možnostech, kde a jak se zabavit

Může také pomáhat při organizování svatebního dne a hlídat, aby jednotlivé kroky následovaly ve správném pořadí a čase, popř. aby byli na místě všichni potřební účastníci.

Věděli jste? Moderátor není na českých a moravských svatbách žádnou novinkou. Je to jen současný název pro svatební profesi, která má u nás dlouhou tradici! Dříve se jim totiž říkalo říkalo starosvati a byli důležitými funkcionáři během svatebního dne.

Protože moderátor je tak trochu vaším reprezentantem, měl by umět náležitě vystupovat. Zkrátka, jeho projev má být kultivovaný a profesionální. Nezapomeňte s ním probrat vaše požadavky na dress code, měl by být ochoten se mu svým oblečením přizpůsobit.

Správný svatební moderátor zná různé svatební zvyky, hry a tradice. Dobrý moderátor dokáže přečíst náladu svého publika a naladit svůj projev tak, aby jí odpovídal. Stejně tak by měl umět pružně reagovat na různé změny a komplikace ve svatební den. Protože, viděl už někdy někdo svatbu, na které by vše klaplo na 100 % bez jediného prostoje?

Moderátor na svatbu
Amweddings.com.au

Svatebního moderátora proto vybírejte:

  • podle jeho způsobu prezentace – měl by umět mluvit správně a srozumitelně, bez řečových vad, přiměřeně nahlas
  • podle jeho stylu moderace – chcete někoho vtipného, nebo spíše romanticky založeného?
  • podle toho, jak vám sedne jeho osobnost – přece jen spolu strávíte hodně času ve váš nejdůležitější den
  • podle jeho flexibility a schopnosti improvizace – aby uměl zareagovat v případě změny nebo nějaké nečekané události
  • jestli to potřebujete, zvažte také, jak je na tom moderátor s cizími jazyky – pokud máte mezinárodní svatbu, mohl by rovnou komentovat česky i například anglicky

Kdy se hodí a kdy se bez něj obejdete

Teď už víte, jakou je roli má moderátor na svatbě a podle jakých kritérií ho vybírat. To je všechno hezké, ale pořád jsme se nedostali k otázce, jestli ho skutečně potřebujete.

Pokud si na ni chcete odpovědět, zamyslete se nad několika věcmi:

  • Jak velká je naše svatba? Máme jen pár hostů, které v pohodě ukočírujeme sami, nebo budeme potřebovat pomoc? V druhém případě se moderátor určitě hodí.
  • Jak velký je areál, kde se oslava koná? Jestli budou hosté na jednom místě, snadno je oslovíte sami, jestli se ale rozptýlí do různých koutů, možná se vám pomoc profíka šikne.
  • Máme pestrý program, který vyžaduje sdělovat hostům časté nebo podrobné informace? Pak bude odborné komentování vhodné.
  • Je naše svatba spíš formální, kdy se vyplatí mít prezentaci na jisté úrovni, nebo je to volné posezení, kdy je jedno, že hosty na první tanec shání družička?
  • Co nám na další osobu na place říká náš svatební rozpočet?
  • A hlavně – jaký pocit ohledně moderátora máte vy sami?
Svatební moderátor nebo DJ
Huffingtonpost.ca

Moderátor, DJ nebo koordinátorka?

Už jsme naťukli důležité kritérium, které rozhoduje, kdo nám bude se svatbou pomáhat: svatební rozpočet. Pokud je velký a nemusíte se moc omezovat, klidně si najměte všechny tři profíky najednou.

Jestli ale potřebujete někde šetřit, promyslete si, zda vám bude víc sedět moderátor, DJ nebo koordinátorka.

Služby DJ a moderátorů na svatby nabízí v Česku spousta profesionálů. Své najdete pomocí mobilní aplikace Bride Advisor.

Svatební moderátor. Jeho hlavním úkolem je informovat, mluvit, prezentovat pokyny hostům, řídit zábavu.

DJ. Zajišťuje hudební produkci podle dohody s nevěstou a ženichem.

Svatební koordinátorka. Organizuje, informuje a koordinuje hosty i svatební zábavu, ale na rozdíl od moderátora se drží jako dobrý duch svatby spíš v pozadí. Nebude obvykle hýřit vtípky ani moderovat svatební kvíz (čest výjimkám, pokud takovou skvělou osobnost máte, hýčkejte si ji!).

Ideální možností pak je spojení rolí. Většina DJů nabízí totiž i moderování svatby. Jen si zjistěte, jestli jsou jejich moderátorské výkony na patřičné úrovni, o jakou stojíte. Skvělý moderující DJ je trefa do černého!

Moderátor na svatbu
Thefoxhollow.com

Zdroj úvodní fotografie: Khanhpduong.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close