Věčné dilema: Je na svatbu lepší DJ nebo živá hudba?

Dj nebo kapela na svatbu

Hudební doprovod ke svatbě automaticky patří. Složitější ale pro vás možná bude rozhodnout se, jestli povolat do služeb DJe nebo si najmout živou kapelu. Sepsali jsme, jaká pro a proti má DJ vs. živá hudba na svatbu.

Svatební hudba, svatební tanec
Sdcompany.com.au

Hudební doprovod pomůže navodit atmosféru a rozproudit zábavu. Může sloužit jako tichý nenápadný doprovod k hostině a povídání, nebo být v hlavní roli na tanečním parketu.

Víte, že? Správně vybrané tóny dokonce podpoří chuť k jídlu. Ne nadarmo naši předkové skládali speciální hudbu, která hrála právě k hostinám.

Jak se rozhodovat

Pro rozhodnutí, jestli si objednat DJe nebo živou kapelu, zvažte několik faktorů.

Jedním z nich je styl a prostředí svatby. Pokud máte tradiční veselku, jistě uvítáte živou hudbu, protože ta ke svatbě tradičně patří. Důstojně doplní prostředí zámku či vintage dekorace. Naopak svatbu v moderním stylu, neformální či komorní záležitost výborně doprovodí DJ.

Vemte v úvahu také to, kdo se bude svatby účastnit. Starší hosté budou mít možná raději živou hudbu, mladší zase ocení DJe. I když dnes už to nemusí být pravidlem. Máte mix hostů a vážně se nedokážete rozhodnout sami? Udělejte anketu na vašem svatebním webu!

Jaký styl hudby vám sedí? Vybírejte DJe nebo kapelu také podle vašeho oblíbeného hudebního stylu. U DJe je toto jednodušší, protože má obvykle rozsáhlejší repertoár, obzvlášť ten, který se specializuje na svatby.

Svatební tanec, hudba na svatbu
Weddingdancechannel.com

K dalším faktorům patří požadavky na místo a vybavení. Tady se ale nedá příliš srovnávat, protože tyto nároky jsou velmi individuální podle velikosti seskupení, technického vybavení, ale i vašich představ o tom, co vše od nich chcete. Je živé duo, kterému postačí malý plácek a jedna elektrická zásuvka, nebo naopak DJ, který s celým pultem, světelnou show a zvukovou technikou zabere mnohem víc prostoru a bude mít celkově větší nároky na vybavení.

A nezapomeňte se zeptat sami sebe, co by vás více potěšilo! Co je pro vás důležité a vyvolá ve vás tu pravou svatební emoci?

Živá hudba

Živou hudbu může zastoupit smyčcové kvarteto, sólista, duo, cimbálovka i celá několikačlenná kapela. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

+ Vytvoří extra osobní atmosféru. Asi jako když srovnáte představení naživo v divadle a jeho online přenos.

+ Působí stylověji, luxusněji. Tento den je velmi speciální a zaslouží si tedy také speciální přístup.

+ Není problém sehnat kapelu jakéhokoliv žánru, tedy i pro tematické veselky, kde právě živá hudba spoluvytváří část kouzla. Představte si svou svatbu ve stylu Velký Gatsby a k tomu jazz band, žhavou živou muziku k tématům jako rock’n’roll nebo rock, či skutečnou country kapelu k vaší kovbojské veselce…

Živá kapela na svatbu, muzikant na svatbu
Unsplash.com

– Má omezený repertoár. Než si kapelu najmete, zjistěte, co umí zahrát. Pokud máte zamilovanou píseň, na které trváte, zeptejte se, jestli ji stihne nacvičit. Popřípadě vyberte kapelu, která hraje vaše oblíbené songy.

Přemýšlíte, jaké písničky na svatbu jsou aktuálně nejvíc v kurzu? Tady máme celou řadu tipů.

Kvalita produkce nemusí být valná, nebo vám nesedne styl interpretace. Ideální je, když máte s kapelou osobní zkušenost. Když ne, určitě si ji poslechněte. Ať už naživo nebo na webu/Youtube. Nebo zapátrejte v ověřeném zdroji informací, jakým se pro vás může stát svatební mobilní aplikace Bride Advisor.

– Živá hudba obvykle vyjde dráž, protože odměnu musí rozdělit mezi více členů, započítávají také náklady na zvuk a dopravu mnoha nástrojů.

– Očekávejte častější pauzy v produkci, muzikanti si potřebují mezi hraním odpočinout a občerstvit se. I když se to nezdá, hraní na nástroj i zpěv jsou fyzicky docela náročné disciplíny.

DJ

Pod pojem diskžokej se schová široká nabídka, která může sahat od pouhého pouštěče nahrávek, přes profesionálního umělce, co vytváří vlastní kompozice, až po kombinaci hudebníka, baviče a moderátora. Co vás může nebo nemusí překvapit?

+ Široký repertoár. Svatební DJ vám zahraje prakticky cokoliv, co se na svatbu hodí. Obvykle má k dispozici i online zdroje, takže pokud nějakou píseň zrovna nemá, rychle ji pro vás sežene, takže s grácií zahraje i na přání.

Svatební DJ, Dj na svatbu
Unsplash.com

+ Písničky hraje obvykle tak, jak byly natočeny, tedy tak, jak je znáte a milujete.

+ DJ nepotřebuje tak časté pauzy, pokud si musí odpočinout, nastaví set dopředu. Může hrát do pozdních nočních hodin.

+ Vyjde vás levněji a nejspíš bude i organizačně jednodušší.

Na co si dát pozor při domlouvání DJe nebo živých muzikantů a co dělat, když v poslední chvíli odřeknou? Máme podrobný recept!

– Starší generace ho tolik neocení, na někoho může působit jako sterilní a levné řešení, i když tomu tak ve skutečnosti není.

– K některým stylům se prostě nehodí.

Ideální řešení

Pokud vám to rozpočet dovolí, zkuste kombinovat.

K obřadu můžete zvolit hudební podkres zajištěný matrikou, který bývá v ceně, a budete to tak mít to tak zcela bez nákladů. Nebo najměte sólového hudebníka (pianista, houslista, kytarista), který nebude tak náročný finančně ani organizačně. Na odpolední zábavu pak objednejte živou kapelu a na afterparty šikovného DJe.

Svatební hudba, tanec, hudba na svatbu, Dj nebo živá kapela
Unsplash.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close