Průvodce různými moderními typy polevy na svatební dorty

svatební dort, typy polevy na svatební dort

Při výběru svatebního dortu je třeba myslet na spoustu věcí, jako je velikost a tvar, design a samozřejmě chuť. Jedním z nejdůležitějších prvků je poleva na svatební dort, protože ovlivňuje nejen vzhled, ale také chuť a trvanlivost dortu.

Svatební dort, polevy na svatební dort
Unsplash.com

Pokud jste si již vybrali svého cukráře, určitě vám poradí, jaká poleva by byla nejlepší právě pro váš dort. Odborníci mají bohaté zkušenosti na základě materiálů, se kterými s oblibou pracují.

Nicméně, pokud se stále pokoušíte rozhodnout, které cukrářství oslovíte nebo jaký typ dortu chcete, je užitečné vědět, jaké druhy polevy na svatební dorty existují. Snadno přitom zjistíte, co se vám líbí vzhledově a jakou chuť chcete pro dort zvolit. Pak budete připraveni na schůzku s cukrářem, kterého najdete třeba v aplikaci Bride Advisor.

Existuje spousta různých polev pro svatební dorty – krémy, marcipán, ganache a fondány, zajímavou možností jsou i mirror glaze dorty. V každé kategorii je k dispozici záplava receptů, které se hodí k určitému designu dortu, ke kterému automaticky patří i určitý typ polevy. Takže jsme hledali a zkoumali oblíbené moderní polevy. Inspirujte se s námi.

Fondán

Fondán, který je primárně vyroben z cukru, je sladká hmota, která se válí na velké pláty. Dobře se s ní pracuje, dá se tvarovat a umí na dortu vytvořit bezchybný hladký a pevný povrch. Méně sladkou variantou je pravý marcipán, který kromě cukru obsahuje ještě přesně stanovený podíl mletých mandlí. Chuťově je marcipán rozhodně zajímavější, fondán zato umožní vytvořit upravenější povrch, je tedy jen na vás, čemu dáte přednost.

Klady

Cukráři fondán milují, protože je ideální na složité vzory a detaily, které nelze zvládnout pomocí máslového krému. Navíc hladká struktura zabraňuje náhodnému poškození a je stabilní po dobu šesti až deseti hodin, ať už ve vnitřních nebo venkovních prostorách. Zvládnete s ním dokonalý minimalistický vzhled dortu, nebo také dort se složitými detaily.

Nevýhody

Zatímco někteří milují sladkou chuť fondánu, jiní lidé jej považují za příliš tučný nebo sladký. Naštěstí cukráři jsou schopni vyvážit sladkost fondánu s méně sladkou náplní. Fondán je jednou z nejnákladnějších možností polev na svatební dort, takže pokud se snažíte najít způsob, jak ušetřit, fondánový dort nemusí být vaším nejlepším řešením.

Máslový krém

svatební dort
FOTO LACIE HANSEN ; DORT OD  LELE PATISSERIE

Existuje mnoho různých druhů krémů, ale jednoduchá poleva na krém je tvořena máslem, práškovým cukrem a mlékem nebo smetanou. Máslový krém je skvělý, protože ho lze aplikovat různými způsoby, vypadá rustikálně, a přitom elegantně. Je velkým trendem posledních let a v následujících letech tomu nebude jinak.

Když do něj zapracujete další surovinu, jako je např. karamel, můžete získat snadno nespočet chutných a nápaditých variant.

Klady

Máslové krémové dorty jsou klasickou a spolehlivě dobrou volbou. Je to krásné řešení pro elegantní nebo rustikální design. Tento typ je také skvělý pro venkovní i vnitřní svatby, protože při průměrných teplotách zůstává stabilní po dobu šesti hodin. Navíc je tento typ polevy obvykle cenově dostupnější, než ostatní druhy. 

Nevýhody

Někteří považují máslový krém za příliš sladký a těžký, ale obvykle můžete zvolit náplň dortu, která bude méně sladká, a zakomponovat čerstvé ovoce, abyste chutě vyvážili. A pozor na vyšší letní teploty, aby se krém nezačal roztápět.

Italský nebo švýcarský sněhový krém

svatební dort
FOTO: OLIVIA RAE JAMES ; DORT OD  ABCD CAKES 

Oba sněhové krémy, italský i švýcarský, jsou vyrobeny z bílkového sněhu, z něhož se vyrábějí pusinky. Můžete je najít také pod názvy meringue nebo bezé. Existují tři druhy pusinek: italské, francouzské a švýcarské. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu jejich přípravy, i když přísady jsou stejné: cukr a vaječné bílky. S tímto vám ale určitě pomůže váš cukrář.

Klady

Ve srovnání s klasickým máslovým krémem jsou pusinkové krémy rozhodně méně sladké. Nadýchaná struktura je navíc dokonalá. K potahování dortů se používá především švýcarský krém na pusinky, protože je stabilní a robustní pro strukturální požadavky na stavbu svatebního dortu. Rovněž poskytuje hladký vnější povrch, což je přesně to, co potřebujeme třeba i k pokrytí dortů s fondánem.

Švýcarský krém je ideální volbou pro páry, které chtějí, aby jejich svatební dort měl skvělou chuť, aniž by byl sladký a těžký. 

Nevýhody

Tento typ polevy nebude dobře držet po dlouhou dobu nebo v opravdu horkém počasí, takže, pokud máte letní svatbu, zajistěte do prostoru chladničku a dort připravte těsně před krájením.

Směs s krémovým sýrem

svatební dort

Přidejte do máslového krému ještě krémový sýr (například Phiadelphia Cream) a máte moderní a velmi oblíbený výsledek. Užívá se například u dortu Red Velvet, citronového nebo mrkvového dortu.

Klady

Bonusem smetanového sýrovo-máslového krému je neuvěřitelně vynikající chuť a lehkost. Hodí se k rustikálnímu stylu svatby.

Nevýhody

Nevýhodou je, že krém může mít žlutohnědý odstín kvůli podílu krémového sýra, takže se musíte snažit máslový krém smíchat tak, abyste dosáhli světlého odstínu, nebo vytvořit design, který bude k této barvě vhodný.

Šlehačka

Šlehačková poleva se skládá ze šlehačky a práškového cukru. Takže, milovníci šlehačky, tešte se.

Klady

Tato jednoduchá směs je velice lahodná a lehká. Je dokonalá v kombinací s letním ovocem a lehkým nadýchaným piškotem.

Nevýhody

Lze jej použít pouze pro hladkou povrchovou úpravu, nedá se z ní nic tvarovat. Není příliš vhodný k použití po celé vnější straně dortu, lépe se hodí pro tzv. nahé dorty. Vzhledem k omezenému času, kdy může být mimo lednici, byste jej neměli moc vystavovat, po vytažení s lednice jej hned nakrájejte a snězte. Na léto je to volba ne moc vhodná.

Ganache

svatební dort
FOTO JENNY FU

Voláme všechny milovníky čokolády – toto je poleva pro vás! Ganache je obvykle směs stejných dílů čokolády a smetany, a pokud máte rádi čokoládu, bude to pravděpodobně vaše nejoblíbenější poleva ze všech.

Klady

Fantastická chuť čokolády, která si vždy najde své fanoušky, je sázkou na jistotu. Ganache dorty zvládnou i celkem vysoké teploty, i když v extrémním létě se také příliš neosvědčí. Nabízejí řadu barevných variant, od tmavé hořké, po bílou čokoládu, můžete je různě vrstvit a kombinovat.

Nevýhody

I když je ganache poleva docela odolná, buďte opatrní, abyste zabránili prudkým změnám teploty, kdy se může poleva deformovat. Náklady na dorty ganache značně závisí na kvalitě čokolády, s níž cukrář pracuje.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close