Vivienne Westwood: Legenda, aktivistka, provokatérka a ikona módního světa

Vivienne Westwood

Na samém sklonku roku 2022 zemřela ve věku 81 let legendární módní návrhářka Vivienne Westwood. Zakladatelka punkové módy výrazně promluvila také do světa svatebních šatů.

Vivienne Westwood
Hypebeast.com

Narodila se v Anglii v roce 1941 do rodiny zelináře jako Vivienne Swire. Zpočátku se živila jako učitelka a k tomu vyráběla šperky, které prodávala na proslulých trzích na londýnské ulici Portobello. V roce 1962 si vzala Dereka Westwooda. Svatební šaty na tuto svatbu si pochopitelně sama ušila.

O tři roky později se však potkala s umělcem a módním návrhářem Malcolmem McLarenem a jejímu manželství byl konec. McLaren byl všestranný tvůrce a manažer hudebních skupin, především kapely Sex Pistols. Spojení s nimi nasměrovalo kariéry Vivienne i Malcolma, přineslo jim slávu a Vivienne také přízvisko kmotra punkové módy.

Vivienne Westwood
Hypebeast.com

Malcolm a Vivienne byli nejen životní partneři. Společně provozovali v Londýně, na adrese Kings Road 430, butik jménem SEX. Postupně si vydobyl značnou popularitu a status legendárního centra punkového stylu. Mimochodem, funguje dodnes, a to pod názvem World’s End.

Vivienne Westwood
Therake.com

Rok 1981 byl rokem, kdy Vivienne Westwood představila svou první oficiální kolekci s módní přehlídkou. Jmenovala se Piráti a předznamenávala již konec punkové éry a nástup osmdesátek. V 80. letech stála Westwood za rozmachem tzv. nové romantiky, stylu využívajícího historické potisky, střihy i materiály, volány, brože a fiží.

Víte, že? Její a McLarenův syn Joseph Corré v rodinné tradici pokračuje, založil značku spodního prádla Agent Provocateur.

Pro nás, milovníky svateb, je pak přelomový rok 1992, protože přišla první kolekce svatebních šatů.

Ve stejném roce oslavila návrhářka svou další svatbu, a to se svým spolupracovníkem a bývalým žákem z vídeňské školy designu Andreasem Kronthalerem. Spolu byli velmi kreativní pár a výsledkem dlouholeté těsné spolupráce se stala značka Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood (AKVW). Návrhářka byla pracovně aktivní do posledních dní svého života, a to stále v životním i tvůrčím partnerství s Kronthalerem.

Vivienne Westwood
Fashionela.net

Ocenění a kontroverze

Jako významná osobnost, která ovlivnila zrod punku, byla Vivienne Westwood rozená provokatérka. Jak v módě, kde přinášela nové a nové koncepty, tak i v životě. Móda pro ni byla prostředkem, jak vyjádřit své názory a bojovat za změnu.

Vivienne Westwood
Hypebeast.com

Souzněla s bojem proti klimatickém změnám, hlásala udržitelnost (sama žila vcelku skromně, jezdila na kole a dlouhá léta bydlela v obecním bytě, i když její firma byla zároveň terčem kritiky, že sami moc udržitelní nejsou) a vždy podporovala nějaký projekt na ochranu životního prostředí a lidských práv. Stála na straně novináře Juliana Assange, který zveřejnil tajné dokumenty americké armády a založil organizaci WikiLeaks. Vyjadřovala se proti válce na Ukrajině, proti globalizaci, nadvládě korporací a konzumnímu stylu života. Neváhala se zapojit do protestní akce, v zájmu dobré věci využít nahotu nebo si oholit hlavu.

Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com

Nebrala si servítky, vždy se k veřejným otázkám, ale i ke své osobě, vyjadřovala otevřeně a autenticky. Byla známá tím, že nesledovala média. A právě to bylo pro mnoho lidí ve světě pozlátka a předstírání tak přitažlivé.

Vivienne Westwood
Vogue.com

Vivienne Westwood byla ale také povýšena do rytířského stavu a oceněna mnoha vyznamenáními. Od odborných institucí i britské královny, která jí udělila Řád britského impéria. Učila budoucí módní návrháře. Její šaty oblékaly největší hvězdy showbusinessu a společenské smetánky.

Například:

  • jednou z nejvěrnějších fanynek je Helena Bonham Carter, která Vivienne Westwood nosí opakovaně na červený koberec i mimo něj
  • také Marion Cotillard vynesla modely od návrhářky na červený koberec vícekrát
  • Dita von Teese zvolila šaty Vivienne Westwood na svatbu s Marilyn Mansonem
  • v na míru navržených šatech této značky se vdávala Miley Cyrus
  • princezna Eugenie vystřídala hned troje šaty této značky během veselky prince Williama a Kate Middleton v roce 2011
  • slavné je vystoupení Rihanny z roku 2012 v černé korzetové róbě s krajkovými rukavicemi a nekonečným rozparkem odhalujícím punčochy s podvazkovým pásem
  • šaty Vivienne Westwood si oblíbily Gwen Stefani, Dua Lipa, Elle Fanning i Christina Ricci a prakticky neexistuje slavná herečka, zpěvačka nebo profesionální celebrita, která by alespoň jeden její model nevyzkoušela

Doslova ikonické jsou její svatební šaty pro Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) z filmu Sex ve městě. Korzetová róba s vrstvenou nabíranou sukní a nepřehlédnutelnou zelenou ptačí dekorací ve vlasech se stala legendou. A pozor, znovu se má objevit v pokračování seriálu nazvaném A jak to bylo dál (And Just Like That), které se natáčelo v loňském roce.

Vivienne Westwood, Sex ve městě, Carrie Bradshaw, Sarah Jessica Parker
Harpersbazaar.com

Jednoznačný styl

A jaký byl módní styl Vivienne Westwood? Její móda byla extravagantní, neotřelá a inovativní. Návrhářka vždy hledala nové cesty, nové materiály, neokoukané kombinace, nebála se používat nové a recyklované materiály, upcyklovat věci a vytvářet neobvyklá sousedství látek, vzorů a stylů.

Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com

Pracovala s kůží, tvídem, ale i s krajkou. Když zazní její jméno, vybavíme si výrazné barvy a motivy. Především káro.

Vivienne Westwood
Hypebeast.com

V nových kontextech používala spínací špendlíky, výrazné brože, náušnice a perlové náhrdelníky, typické bylo vrstvení a práce s látkou. A také trička (a další doplňky) s nápisy. Oblíbené byly motivy britské vlajky a královského majestátu.

Vivienne Westwood
Hypebeast.com / Trendhunter.com

Pokud jde o róby, včetně těch svatebních, neodmyslitelně k ní patří propracované korzety. Často je v horní části zdobila ještě látka naaranžovaná do efektu vody, jako na proslulém svatebním modelu Cocotte, který Westwood opakovala v mnoha variacích. Někdy strukturu korzetu přiznávala, jindy pokryla vrstvou látky. Vždy však svými šaty dokázala vyzdvihnout ženskost nositelky.

Tip: Přečtěte si naše články k vybraným svatebním kolekcím, kde si můžete jedinečný styl této návrhářky vychutnat podrobněji: rok 2020, rok 2021, rok 2022.

Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com

Nevěsty podle Vivienne Westwood jsou odvážné, nekonvenční a stylové, současně ale hluboce romantické. Šaty mají siluetu buď úzkou, elegantně kopírující křivky těla, nebo naopak dramatickou, s bohatou sukní. Autorka využívá vrstvení, odepínací sukně a pláště, rukávy či rukavice.

Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com

I když Andreas Kronthaler a značka budou pokračovat dál, jedna významná módní éra se odchodem Vivienne Westwood nepochybně uzavřela. Byla to nejen módní vizionářka, ale také osobnost, která se snažila prostřednictvím módy ovlivňovat celou naši společnost. Podívejte se ještě na výběr svatebních šatů z posledních tří sezón a vzdejte hold talentu jedinečné Vivienne Westwood.

Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com
Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com
Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com
Vivienne Westwood
Viviennewestwood.com

Zdroj úvodní fotografie: Hypebeast.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close