Vintage styl je opět v popředí. Chcete být i vy za stylovou nevěstu? Inspirujte se naší hromadou tipů a rad

Krajky, romantické jemné barvy, bohatá květinová výzdoba a doplňky, na kterých lze poznat, že mají něco za sebou. Shoduje se tato představa s tou vaší, alespoň co se svatby týče? Pokud ano, čtěte dále. Přinášíme vám velkou inspiraci na téma vintage svatby.

Odkud vintage styl pochází?

V poslední době se vintage styl dostává silně do popředí. A to nejen v módě a bydlení, ale i co se týče svateb. Taková svatba může vypadat krásně, pokud použijete mnoho květinové výzdoby, krajky, elegantní doplňky s nádechem historie i bílé rukavičky. Když už jsme u té historie, za kolébku celého vintage lze považovat anglický venkov z viktoriánské éry.

Pokud se na vintage styl podíváme podrobněji, všimneme si, že zas až tak moc s retrem společného nemají (i když někde můžeme slyšet opak). Jde o dva odlišné styly, kdy je vintage styl o dost starší než samotné retro. Do vintage můžeme zařadit nejen věci, které se snaží napodobit něco z tehdejší doby, ale i kousky, které jsou staré či historické i ve skutečnosti.

U vintage kousků jde nejčastěji o dobu mezi dvacátými až padesátými léty, kam bezpochyby patří i známá světová návrhářka Coco Chanel, která se stala známou pro svoji zálibu v oblékání jednoduchých a přesto elegantních kousků, které sahají až do viktoriánské doby, kdy právě královna Viktorie byla tou, která si jako první na své svatbě oblékla sněhobílé svatební šaty. Pokud máte na půdě věci po babičce, ještě než je vyhodíte, podívejte se, zda se tam neskrývají hotové poklady.

Vintage a svatební oznámení

Vintage styl může působit velmi něžně a jemně – jde o něco ideálního pro každou romantickou duši s citem pro detail. Vintage svatební oznámení se nese v duchu jemného designu s vkusným písmem. To může být i v nějakém zdobnějším fontu, který by však měl být stále dost čitelný. Ozdobné písmo použijte jen na první písmena jmen nebo jen na jména samotná. U zbytku volte o něco decentnější font.

Krásně bude vypadat papír v slonovinové, bílé nebo nahnědlé barvě (papír vypadá, jako by už měl nějaký ten rok za sebou). Kromě textu můžete použít i různé ornamenty nebo kytičky. Stejný design pak volte i na dalších tiskovinách, aby byly sladěné.

TIP NA SVATEBNÍ TISKOVINY:

Obřad a svatební hostina

Svatby ve vintage stylu se hodí hlavně na místa, která s tímto stylem souvisí. Patří sem hrady, zámky i panská sídla. Tato místa poskytují velké sály s nádherným nábytkem a doplňky, což vám velmi usnadní tvoření výzdoby. Nemluvě o romantických zahradách, jež jsou jako dělané pro každé focení. Na hodně místech si lze zarezervovat i celý zámek (záleží místo od místa), nebo si domluvit možnost ubytování sebe i svých hostů. Na hodně zámcích si můžete pořádat jak svatební obřad, tak i hostinu s oslavou a následným přenocováním, takže vás nebude trápit věčné přejíždění z místa na místo.

Hodně těchto míst je velmi oblíbených, proto si svoji svatbu rezervujte co nejdříve, abyste měli jistotu, že ve vámi vybraný termín nebude místo již obsazeno. Pokud hledáte levnější alternativu, můžete vyzkoušet i stodolu nebo nový trend – teepee.

TIP NA VHODNÁ MÍSTA:

Vintage dekorace

Vintage styl v nás navozuje příjemný pocit nostalgie, kdy je romantická atmosféra všude kolem nás. K tomu, abyste tohoto pocitu dosáhly i na své svatbě, stačí vědět, jaké zvolit doplňky, dekorace a materiály. Nic nezkazíte, pokud budete mít na své svatbě krásné lustry, křišťálové girlandy, bohatou květinovou výzdobu, velké svíčky ve zlatých nebo stříbrných svícnech, spony, perly, mašle, krajky, ale i lucerny rozvěšené na stromech, pokud budete mít svatbu venku.

Jako dekorace můžete použít i porcelánové nádobí, ručně vyráběné dekorace, slámu, dráty i sisal. Ty použijete hlavně v případě, kdy místo vázy použijete zavařovací sklenice. Ty stačí vyzdobit těmito materiály a krásná dekorace je na světě. Mimo jiné se sem hodí i staré kufry, dřevo, drátěné dekorace, fotostěna s vintage doplňky na pobavení, výšivky, háčkované dečky – prostě vše s nádechem historie.

TIP NA DEKORACE:

Barevná paleta

Vintage styl si velmi rozumí s jemnými tóny. Patří sem barva slonovinové kosti, šampaňského, bílá, smetanová, krémová, máslová a starorůžová. Z výraznějších barev lze použít i tmavší odstíny hnědé nebo barvu lahve od šampaňského (tmavě zelená), zde ale musíte s mírou.

Květinová výzdoba

Květinová výzdoba dotváří vzhled a charakter celé svatby. Není svatba, kde by se květiny nevyskytovaly alespoň v nějaké míře. Na vintage svatbu se hodí levandule, jasmín, luční květy, karafiáty, hortenzie, lilie, gardénie, kaly, pivoňky, frézie, růže, vistárie, akáty a šeříky a konvalinky.

Květiny můžete zakomponovat i do slavobrány nebo jako kontrastní prvek k jinak světlým tónům, které na svatbě budou.

TIP NA FLORISTICKÉ SLUŽBY:

Tipy pro vás

  • Jako hudbu si můžete vybrat jazz – ideální je například hudba od autorů jako je Louis Armstrong či Frank Sinatra.
  • Až bude zábava v plném proudu, pusťte si Elvise Presleyho, Johnnyho Cashe či Raye Charlese.
  • U candy baru neurazíte s lízátky, bonbóny, popcornem, cupcaky, zmrzlinou nebo cake lollipops.

TIP NA SLADKOSTI:

Nevěsta na vintage svatbě

Svatební šaty

Vintage šaty jsou ideální pro každou milovnici originality, výrazného zdobení, jednoduchých střihů a romantiky. Samozřejmě ani krajka nesmí na takových šatech chybět. Krajka se u vintage svatebních šatů nachází hlavně v oblasti dekoltu, na zádech, ale i na sukni. Některým nevěstám se líbí i dlouhé krajkové rukávy. Celé šaty můžete doplnit rukavičkami, klidně také s krajkami.

Tak, jako je to u barevné palety, i u samotných šatů volte raději bílou, smetanovou či krémovou barvu. Vedle nešlápnete ani s šaty v barvě slonovinové kosti. Snažte se vybírat spíše takové látky, které nevypadají úplně nově a chemicky vyběleně. Posloužit mohou i šaty po babičce, které stačí jen malinko upravit.

  • Šaty ze dvacátých let byly často splývavé, kopírovaly siluetu a měly hluboký výstřih ve tvaru písmene V.
  • Šaty v padesátých letech byly naopak ve střihu princess s balonovou sukní a jemným lodičkovým výstřihem.

Líčení

Vintage nevěsty by se u svatebního líčení měly zaměřit zejména na rty. Nejideálnější jsou rtěnky sytých barev – tmavě červená, fialová, vínová. Oči naopak malujte jemně, případně je lehce zvýrazněte oční linkou.

Svatební účes

Pro vintage dobu jsou charakteristické jednoduché účesy, kam patří například velké vlny v rozpuštěných vlasech, kdy je lze dozdobit závojem, nejlépe krátkým a síťkovaným. Pokud nechcete závoj, můžete vyzkoušet i čelenku nebo klobouček – samozřejmě dobový.

Doplňky

K vintage stylu neodmyslitelně patří různé perly, brože, límce, volánky, květiny nebo spodničky. Ty odvážnější z nás mohou vyzkoušet výrazné šněrovací boty, barevné lodičky nebo korzet. Jestli nechcete zápasit s klasickou kyticí, můžete si pořídit i slušivý náramek z živých květů.

TIP PRO VINTAGE NEVĚSTY:

Ženich na vintage svatbě

Každý správný vintage ženich by měl mít svůj klobouk. Jako příjemné oživení jinak obyčejného obleku slouží dřevěný motýlek, kšandy, ale třeba také kapesník. Pokud váš muž nechce vypadat takto „mladě“, může si obléct frak s cylindrem, v němž bude působit starší.

Ke každému muži neodmyslitelně patří i auto. Proč byste měla na svoji svatbu přijet v obyčejném a moderním autě, když to můžete vzít stylově v dobovém vozidlu? Za teplého počasí auto klidně vyměňte za koně a kočár.

TIP PRO VINTAGE ŽENICHA:

Zdroj: maggiesottero.com, pexels.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close