Plášť místo závoje? Je to doplněk, který z vás udělá bohyni

Plášť místo závoje

Dlouhý, až na zem sahající závoj, je krásný a romantický. Ale po obřadu ho odložíte a s jeho efektem je konec. Vezměte si proto místo závoje plášť, který vám bude dělat radost během celého svatebního dne.

Svatební plášť pro nevěstu
Amandajamesbridal.com

Plášť místo závoje je trendem několika posledních let a těší se stále rostoucí oblibě. Je to praktické řešení dva v jednom: Máte krásný, rozevlátý doplněk k vašim svatebním šatům, a ještě navíc v chladnějším dni přikryjete paže a ramena.

Tip: Ostatně, krytí ramen se může hodit i tehdy, pokud máte svatbu v kostele nebo v opravdu klasickém, tradičním duchu.

Oceníte ho také ve dnech, kdy je proměnlivé nebo chladnější počasí: při pobytu venku nebo když zafouká studený vítr, budete pěkně v teple, na tanečním parketu nebo když vyjde sluníčko, plášť odepnete a užíváte si lehčího modelu.

Pláště jsou součástí kolekcí známých návrhářů svatebních šatů. Objevily se v tvorbě hvězd jako Anne Barge, Jenny Packham, Ellie Saab, Victor & Rolf nebo Claire Pettibone. A na sebe jej ve svůj svatební den oblékla například Kaley Cuoco, Lily Collins nebo Solange Knowles.

Plášť podporuje variabilitu vašeho outfitu, aniž byste musela převlékat celé šaty. Jednoduše odložíte vrchní vrstvu a získáte zcela jinak působící model.

Plášť se hodí k dlouhým i krátkým šatům, a dokonce umí dodat svatební kouzlo i overalu. Podtrhne klasický model, ale stejně tak dotvoří originální moderní vzhled.

Jak vybírat svatební plášť

Svatební pláště nejen pokryjí různorodé svatební styly, ale také mají různé funkce:

  • Svatební plášť se hodí místo závoje či vlečky.
  • Poslouží jako perfektní doplněk. Například když obléknete minimalistické šaty, můžete je místo zdobeného náhrdelníku či vlasové dekorace doladit právě pláštěm.
  • Do vzhledu vnese akcent barvy. Ne každá nevěsta touží být v bílé od hlavy k patě, ale také ne každá má chuť jít do šatů zcela barevných. Krémový, šampaňský, zlatý či narůžovělý plášť tak dilema vyřeší. Samozřejmě lze zvolit i výrazněji barevnou variantu nebo model s barevnou výšivkou či aplikací.

Je tedy rozhodnuto, budete mít svatební plášť? Na řadě je pár tipů, jak ho vybírat:

1. Střih šatů

Jiný plášť se hodí k velké elegantní róbě a jiný k minimalistickému kousku v duchu udržitelnosti.

Široká sukně: K princeznovskému modelu pasují pláště z pevnějšího materiálu, jako je tyl či organza, které budou objemný model pěkně kopírovat (lehké hedvábí by se na něj připláclo a efekt by se nedostavil). Ideální bude dlouhý plášť imitující vlečku/závoj, který se zapíná kolem krku. Případně malý pláštík kryjící pouze ramena.

Áčkové nebo pouzdrové šaty: Můžete vybrat pevnější i lehoučké vlající materiály. Stylově se hodí jak pláště upínající se u krku, tak i moderní kousky přes ramena, nebo dokonce odepínací rukávy sahající až na zem.

Krátké šaty: Ke kousku s širokou sukní ve stylu 50. let zvolte krátkou pelerínu kulatého střihu a budete zářit. Upnuté minišaty vyváží také dlouhý výrazný plášť.

Asymetrické šaty: Dokonalá bude vlečka typu watteau, která začíná v oblasti ramen a spadá až na zem, nebo plášť ke krku, který ale nebude vnášet další prvky, co by zastínily váš nápaditě střižený dekolt.

2. Délka pláště

Zda vyberete krátký nebo dlouhý plášť, záleží jednak na vašem vkusu a osobním stylu, jednak na střihu šatů, jak jsme uvedli výše. Pokud jdete po dlouhých pláštích, měly by vlečku vašich šatů přesahovat maximálně o 30-60 cm. Delší nevytvoří spolu se šaty hezký jednotný celek, zatímco kratší by vypadal odbytě.

Nemůžete se rozhodnout? Zkuste najít vrstvený plášť, jehož dlouhou vlečku po obřadu odepnete a budete si užívat v krátké peleríně.

3. Materiál

V podstatě se budete rozhodovat mezi pevnějšími materiály, které drží tvar, a lehkými vlajícími látkami. Vodítkem může být už střih šatů, v případě univerzálního střihu pak také to, jaké vyznění chcete svému vzhledu dodat. Vlající plášť bude vhodný pro éterickou vílu, pevnější kousek zase pro dámu stylu královského.

Roli hraje také míra průsvitnosti. Tylové a krajkou zdobené iluzivní pláště poslouží jen jako módní doplněk, zatímco poloprůsvitné či neprůhledné pláště z hedvábí nebo saténu získají i krycí roli a samozřejmě více zahřejí.

4. Zdobení

Pro bohatě vyšívané a vzorované šaty je nejlepší hladký, jednoduchý plášť. Když byste raději, aby i plášť byl zdobený, pak hledejte takový, který se bude s vašimi šaty doplňovat. Případně je určen přímo k daným šatům a má tedy zdobení identické.

S jednoduchými šaty máte možností daleko více a nemusíte se vyhýbat v podstatě žádným dekoračním výstřelkům ani barevným variacím.

Nejkrásnější svatební pláště pro nevěsty všech stylů

Svatební pláště jsou také velmi různorodé. Od krátkých pláštíků sotva přes ramena po dlouhá umělecká díla nahrazující vlečku, od minimalistických hladkých modelů, až po bohatě zdobené a vyšívané kousky. Mohou být klasické i extravagantní. Zkrátka, své si tady najde snad každá nevěsta. My jsme pro vás vybrali pár tipů, které nás naprosto okouzlily.

Krátké pláště

Pláštíky kryjící ramena nebo dosahující maximálně do pasu splní svůj účel a nikde nepřekážejí. Jsou ideální volbou, když vás plášť sice láká, ale máte pocit, že by vás po nějaké době začal obtěžovat.

Krajkový: Jemný krajkový vzor na transparentním základu dokonale doplní a pozvedne jednoduchý model. Kombinace hladkého tylu a květinové krajky dodává jiskru hravosti.

Svatební plášť
Athriftybrideshop.com

S perličkami: Perličky jsou jemné, romantické a velmi elegantní. Přinášejí maximální efekt s minimálním úsilím. Pokud se nebojíte pověry, že perly přinášejí ve svatební den smůlu, určitě na ně vsaďte.

Svatební plášť
Fionachiu.com

Bohatě zdobený: Bohatá korálková výšivka udělá z vaší pelerínky magnet na všechny oči z okolí. Když vzor výšivky sladíte se vzorem na šatech, budete dokonalá.

Svatební plášť
Weddingdressesguide.com

Asymetrický: Je vaším šálkem kávy spíše elegantní a nápaditý minimalismus? Pak jistě zaplesáte nadšením nad tímto asymetricky řešeným hladkým přehozem pro pravou dámu.

Svatební plášť
Vogue.com, model Jenny Packham

Delší pelerína: Ani dlouhý, ani krátký plášť? Pelerína ke kolenům je skvělým kompromisem! Jemný krajkový květinový vzor vytvoří kotvu pro oči a dodá hladkým šatům nečekané kouzlo.

Svatební plášť
Vogue.com, model Anne Barge

Dlouhé pláště

Dlouhý plášť vám dodá drama, styl, glamour tón. Je naprosto nepřehlédnutelný a počítejte s tím, že vytvoří dominantní prvek vašeho svatebního outfitu.

Krajkový: Je něco víc spojeného se svatebním vzhledem než jemná krajka? Celokrajkový plášť bude nevinný a něžný, jako stvořený pro romantickou křehkou nevěstu.

Svatební plášť
Danytabet.com

Minimalistický: Hladký, nezdobený plášť je synonymem elegance a dokonale se hodí pro dámu vytříbeného vkusu. Jak je vidět na našich fotografiích, vypadá luxusně s tradičními šaty, u nichž posílí klasické vyznění, stejně jako s moderním minimalistickým modelem, jemuž dodá nenucený šarm.

Svatební plášť
En.manugarciacostura.com
Svatební plášť
Insideweddings.com

S texturou: Vyberte si plášť, kde hraje hlavní roli materiál. Svému svatebnímu vzhledu dodáte plastičnost a velké kouzlo s jednoduchými prostředky. Zvlášť výborně takové pláště vypadají v kombinaci se šaty z hladké látky.

Svatební plášť
Evalendel.com

Odhalující ramena: Plášť umístěný níže na ramenou tak, že jejich horní část je odhalená, přináší jemnou eleganci a nápaditý šarm.

Svatební plášť
Justinalexander.com

Ke krku: Plášť se zapínáním kolem krku je klasický základ. Má přitom velmi široké využití. U jednoduchých moderních šatů posílí punc nenucené jedinečnosti, tradiční korzetový kousek osvěží lehkostí a hravostí. A když sáhnete po bohatě vyšívané variantě k postavu kopírujícím šatům, získáte model doslova vznešený. Může se zapínat na jednoduchou perličku v jamce mezi klíčními kostmi, nebo mít dokonce letos tak moderní stojáček. Taková kreace pak snadno zastoupí i náhrdelník.

Svatební plášť
Munaluchibridal.com
Svatební plášť
Stillwhite.com
Svatební plášť
Weddinginspirasi.com

Z barevné krajky: Plášť je skvělý barevný akcent. Bohatá krajka je navíc krásná sama o sobě a k hladkým šatům doplněným takovým pláštěm již nic víc nepotřebujete.

Svatební plášť
Popsugar.com

Katedrálový: Skutečně dlouhý plášť vyvolá obdiv a vám posílí sebevědomí spolu s okouzlujícím pocitem, že jste skutečnou královnou dne. S takovým dílem na ramenou se to potom jinak kráčí uličkou k oltáři.

Svatební plášť
Ruffledblog.com, foto Christine Nicole Photo

S květinami: Barevná výšivka, aplikace nebo malba učiní z pláště neopakovatelné umělecké dílo a z vás jemnou vílu a současně ženu znalou módy. Důkazem budiž tento plášť Claire Pettibone.

Svatební plášť
Ruffledblog.com, foto Lucy Muniz Phtography

Zvýrazňující ramena: Moderní minimalismus sází na detaily v oblasti ramen. Využijte vycpávky a prodloužené rukávy sahající až na zem, které úspěšně vyvolávají dojem pláště.

Svatební plášť
Weddingdressesguide.com

Třpytivý: Lesk a třpyt je krásný, slavnostní a ke svatbě se hodí. Bohatě zdobené svatební pláště podtrhnou dojem mimořádného dne. A je jedno, jestli zvolíte klasický či moderní střih a druh zdobení.

Svatební plášť
Weddingforward.com
Svatební plášť
Weddinginspirasi.com

Něco výraznějšího

Hledáte něco, čím všem přítomným doslova vezmete dech? Vyberte si z extravagantně zdobených a střižených plášťů.

S kapucí: Kápě na hlavu je romantická a překvapivá, zkrátka jako z pohádky. Jemná krajka pohádkový dojem ještě zvýrazňuje.

Svatební plášť
Bellethemagazine.com

Z okvětních plátků: Buďte éterickou květinovou vílou v tomto neobvyklém plášti od Elie Saaba. Výborně doplní dokonce i kratičké minišaty, ale stejně skvěle bude vypadat i s hladkými pouzdrovými šaty s dlouhou, úzkou sukní.

Svatební plášť
Eliesaab.com

Dvojitý v boho stylu: Rozdvojený plášť s částmi upevněnými na ramenou je originální a neokoukaný, hrubší krajka zajistí bohémské vyznění pro neformální nevěstu.

Svatební plášť
Ruffledblog.com, foto Caroline Sada Weddings

S peřím: Peří je letos v kurzu, zdobí nejen svatební šaty, ale i doplňky. Na svatebním plášti vypadá neobvykle a jemný pohyb pírek dodává svěží dynamiku.

Svatební plášť
Stillwhite.com

S extra rukávy: Když už plášť s rukávy, tak ať jsou pořádné a nepřehlédnutelné! Nabírané rukávy přitáhnou pozornost a vyváží hladkou sukni. Hodí se i ke krátkým svatebním šatům.

Svatební plášť
Stillwhite.com

Zdroj úvodní fotografie: Ruffledblog.com, foto Paula McManus Photography

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close