Svatební cukroví zdobí každou veselku. Víme vše o tom, jak ho vybírat

Svatba bez kousku něčeho sladkého je v podstatě nemyslitelná. Centrálním kusem je svatební dort, s nímž se pojí také svatební tradice. Ale pak je tu také svatební cukroví a další drobné sladkosti. Víme, čím se při vybírání a objednávání svatebních pochoutek řídit, kolik zákusků objednat a kdy se do sladkého šílenství pustit.

Pixabay.com

Svatební cukroví patří k velmi očekávaným součástem svatební tabule, a proto je fajn mu věnovat čas. Pokud jste v kuchyni jak odoma, můžete si je sami upéct. Pečení svatebního cukroví se může stát příjemným trávením předsvatebních chvil s rodinou či přáteli, u kterého proberete první poslední. Ale jestli vás tyto činnosti nebaví, neumíte to nebo jednoduše nemáte čas se s tolika drobnými věcičkami piplat, obraťte se na cukrářku. Cukroví nabízejí také výrobci svatebních dortů, můžete si je často objednat společně – ušetříte čas a budete mít podobný styl.

TIP: Skvělé tipy na dodavatele najdete v mobilní aplikaci Bride Advisor, kterou si můžete stáhnout zdarma.

Pokud si necháváte cukroví napéct, vřele doporučujeme ho nejprve ochutnat a prohlédnout si skutečné vzorky v životní velikosti.

Pixabay.com

Tradice spojené se svatebními sladkostmi

Pěknou tradicí je samo společné pečení cukroví.

Ale pozor, pokud jde o svatební koláčky. Jejich přípravy se žádnou aktivitou nemá účastnit nevěsta! Jinak jí hrozí smůla v manželství a uplakané děti. To samozřejmě neznamená, že nemůžete u pečení posedět a věnovat se klábosení. Koláčky pekla tradičně maminka nevěsty nebo ženy spřátelné s její domácností.

Zvací koláčky jsou na mnoha místech stále tradičně spojeny s roznášením svatebních pozvánek.

Pixabay.com

Jinde se místo doprovázení pozvánek stávají součástí svatební výslužky. Výslužku sestavíte buď sami, nebo si ji můžete objednat u dodavatele už nabalenou v krabičkách.

Se svatebním dortem je pak spojena známá tradice, podle níž musí aspoň kousek dortu ochutnat každý z hostů, jinak opět hrozí manželská smůla.

Svatební cukroví je jemné a zdobené

Svatební cukroví se od toho vánočního liší samozřejmě tématikou. Zdobení je spojeno s květinkami, srdíčky, hrdličkami a dalšími motivy lásky, něhy, stejně jako s motivy štěstí. Barvy bývají jemné, pastelové, nebo je můžete zkusit doladit do hlavních barevných tónů svatby. Celkově by stylizace tohoto cukroví měla být slavnostní a romantická.

Pinterest.com

V současné době bývá často místo na hlavním stole součástí sladkých barů, které mohou být barevně a stylově vydesignované. Cukroví pak ladí se svatebním dortem i celkovou svatební výzdobou.

Samotné cukroví bývá většinou drobných rozměrů a jemných tvarů.

Kdy a kolik péct nebo objednávat

Pokud si svatební cukrové budete péct sami, začněte s dostatečným předstihem, aby bylo na svatbu správně uležené. Nejlepší načasování je podobně jako u vánočního cukroví, asi měsíc až deset dní předem. Plněné druhy pak plňte a zdobte zhruba 3 dny před svatbou, aby vše bylo čerstvé.

Pixabay.com

Nejpozději měsíc před svatbou je „deadline“ i pro objednávání cukroví u profesionálů. Pokud ho budete brát od stejného zdroje, jako svatební dort, objednávku zpravidla uděláte souběžně. Pokud ale trváte na některém cukráři, o němž víte, že je hodně vytížený, nebo je vaše svatba na vrcholu sezóny, ozvěte se raději klidně i o šest měsíců dříve, aby na vás měli čas.

Velmi zásadní otázkou, kterou si každý zákonitě klade, je také kolik toho všeho máte pořídit. Tady je každá odpověď jen střílením od boku.

Cukrarstvirehova.cz

Říká se, že u svatebních koláčů, které přijdou na stůl i do výslužky, je to cca 160 g na osobu, což vychází podle rozměru koláčků zhruba na 7-10 koláčků na osobu celkem. Pokud si to chcete rozdělit, tak počítejte s asi 5 koláčky na osobu na stůl a dalšími 3-5 na člena rodiny do výslužky.

Zvací koláčky pak můžete ještě kalkulovat samostatně, ne vždy se vozí všem hostům, co budou na svatbě. Například těm, co žijí v zahraničí, je asi poštou posílat nebudete.

U dalšího cukroví je to prakticky totožné. Záleží ale také na velikosti samotných kousků, takže se to opravdu dá jen ztěží odhadnout – titěrných kousků můžete dát více, zatímco pořádný roládový řez postačí jeden pro každého. Stejně tak je jen na vás, jak velkou výslužku budete dělat, nebo jestli ji třeba nahradíte upomínkovým dárečkem pro hosty.

Cukrarstvirehova.cz

Vybírejte i podle stylu svatby

A co vůbec za sladkosti nabídnout? Konkrétním tipům na svatební cukroví se budeme brzy věnovat v druhém díle tohoto článku, můžeme jen říci, že druhy cukroví a zdobení můžete vybírat podle svatebního tématu, stejně jako zohlednit roční období, v němž se berete, takže například v létě si raději odpusťte šlehačkové krémy a v zimě zase čerstvé lesní ovoce.

Z tradičních kousků pak máte na výběr vedle koláčů různé rolády, řezy, košíčky, slepované druhy všemožných tvarů a náplní, kremrole, věnečky, vosí hnízda, indiánky či větrníky. Někde si nedovedou svatbu představit bez svatebních perníčků. A pak jsou tu různé nové druhy, jako makronky, cupcaky, pannacotty a další.

Vybírejte také podle svých osobních chuťových preferencí, ať si na vlastní veselce sladce pochutnáte.

Pinterest.com

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close