Make-up pro nevěstu. Jak zvolit líčení podle počasí a ročního období

Svatební líčení podle počasí

Máte už zabukované místo a datum obřadu, vybrané svatební šaty a představu o designu svatby…a co dál? Je čas promyslet si svůj svatební look. Poradíme vám, jak líčení přizpůsobit ročnímu období a počasí.

Svatební líčení podle počasí
Unsplash.com

Když hledáte inspiraci pro svůj svatební vzhled, od svatebních šatů, přes střevíčky, doplňky a účes, až po svatební manikúru či líčení, berte vždy v úvahu, v jaké části roku a na jakém místě se svatba bude konat.

Ovlivní to nejen váš styl jako celek (jiný vzhled se hodí pro svatbu na louce a jiný na zámku), ale také to má svou praktickou stránku. Jestliže si řeknete „ano“ v horkém létě, kdy se lidé hodně potí, budete chtít lehoučké šaty a make-up, který se vám nerozteče ještě dřív, než dorazíte k oltáři. A pokud vás víc láká zima, nejspíš budete potřebovat nějakou zateplující vrstvu, případně svatební šaty s dlouhými rukávy. A stejně tak bude nutné přizpůsobit make-up výzvám nízkých teplot.

Svatba v horku a vlhku

Pokud plánujete veselku na vrchol léta, počítejte s vysokými teplotami, a někdy také s vyšší vzdušnou vlhkostí.

Mínus: V těchto podmínkách jakékoliv líčení a účesy hůř drží.

Plus: Výhodou se ale stane lehké přirozené opálení, které přináší příjemnou zlatavou barvu pleti. Pleť bývá v létě zářivější a lépe hydratovaná.

Svatební líčení podle počasí
Unsplash.com

Jak na letní make-up:

  • Jděte cestou minimalismu. Využijte dobrý stav své pokožky a nechte ji dýchat jen s minimem líčidel. Je užitečné, pokud ta, která v létě použijete, budou mít mít UV filtr.

Pozor: Nezapomeňte, že v létě se barevnost pleti lehce mění díky vlivu sluníčka. Použijte proto produkty takových odstínů, které letní tón vaší pleti dobře doplní – neměly by být nepřirozeně světlé, ať nevypadáte nemocně, ale ani příliš tmavé, aby vaše rysy nezanikly. Možná se také budete potřebovat vypořádat s pihami – make-up by v tom případě měl mít dobré krycí schopnosti.

  • Tipem vizážistů pro delší výdrž líčení ve dnech, kdy je venku jako v prádelně, je primer. Na něj pak naneste základ jen tam, kde je skutečně potřeba.
  • Nadměrný lesk odstraní lehké přepudrování. Pokud se bojíte, že se kvůli pocení budete lesknout i během dne, vezměte si do kabelky matující papírky.
  • Na tváře vyberte matující zdravíčka.
  • Na oči v každém případě doporučujeme voděodolné produkty. Moc se nehodí umělé řasy – hrozí, že nebudou dobře držet. Někteří vizážisté líčí v létě jen horní řasy, zatímco dolní nechají tak – vyhnete se černým kruhům pod očima.
  • Aby se vám neroztékala rtěnka, využijte konturovací tužku. K letnímu looku budou ladit lehké, svěží, šťavnaté barvy a jemný lesk. Případně pouze jemně tónovací lesky pro přirozené rty.

Svatba v zimních teplotách

Svatba v chladných měsících roku přináší zase jiné výzvy. I když na první pohled se zdá z hlediska vizážistiky jednodušší, také je třeba na některé věci myslet.

Mínus: V zimě bývá pleť suchá, může šupinkovat. Jako nevýhodu lze vidět také bledost – a naopak velké zarudnutí například nosu a brady kvůli mrazu.

Plus: Příliš vám nehrozí, že se líčení rozteče horkem, nebo že se budete potit.

Svatební líčení podle počasí
Brides.com

Jak na zimní make-up:

  • Před zimní svatbou se s dostatečným předstihem věnujte péči o svou pleť. Po několik měsíců hydratujte zvenčí příslušnými pečujícími prostředky, ale také zevnitř – pijte dostatek vody.
  • Volte lehčí make-up, který k pleti dobře přilne a poskytne jí tak nejen skvělý vzhled, ale také ochranu před mrazem. Dobré jsou krémové produkty s nižším obsahem pudru.
  • S líčením si dejte na čas – aby měly jednotlivé vrstvy čas k sobě dobře přilnout a poskytovat pleti potřebnou ochranu.

Vybírejte odstíny make-upu a tvářenky, které vaší vybledlé pleti dodají trochu barvy – ne však nepřirozeně tmavé. A pozor na ostré ohraničující linie – přechody mezi líčidlem a vlastní pletí by měly být jemné a nenápadné.

  • Pokud jde o líčení očí, můžete se pustit i do odvážnějších barev a kombinací. Zima je skvělé období pro umělé řasy, které budou držet lépe než v létě. I v zimě ale sázejte na voděodolné produkty. Nejen, že hrozí slzičky dojetí, ale také kapky z tajících sněhových vloček.
  • Věnujte pozornost a čas perfektní úpravě obočí.
  • Na rtech v zimě vyniknou syté, výrazné, matné rtěnky. Ale také nude styl, záleží, co osobně preferujete. Vždy je však základem mít rty dobře hydratované a ošetřené balzámem.

Svatba v deštivém období jara a podzimu

Přechodová období roku jsou výhodná, protože není ani příliš horko, ani už nemrzne. Komplikací se ale může stát nestálé a deštivé počasí jara a podzimu.

Mínus: Déšť a studený vítr – rovná se červené skvrny a rozmazané líčení. Pod vlivem vlhkosti se také můžete potýkat s nežádoucím leskem.

Plus: Jaro a podzim přinášejí příjemné, přirozené světlo. Narozdíl od zimy, která zvýrazňuje kontrasty, vrásky a nerovnosti pleti. Či ostrého letního slunce, do něhož se musíte mračit a mhouřit oči, a tak opět vytáhne každou vrásku a pihu.

Svatební líčení podle počasí
Heyweddinglady.com

Jak na make-up do deštivého počasí:

  • Základem jsou voděodolné produkty. Všechny – základ, korektor, make-up, tvářenka, vše. Ubráníte se tak destruktivnímu účinku kapek deště i obligátních slz dojetí.

V deštivém počasí není v ohrožení jen vaše líčení, ale také svatební účes. Vlasy někdy mají sklon krepatět a kroutit se. Pokud je to váš případ, dbejte, aby je kadeřník důkladně vysušil. Nenechávejte vlasy rozpuštěné, raději je pevně zapleťte do copu nebo uzlu. A naneste na ně anti-frizz přípravek.

  • Pokud má pršet opravdu po celý den, nevynechejte primer, který udrží líčení na místě. Vhodné jsou produkty na gelové bázi, protože dobře přilnou. A na závěr vše zafixujte pudrem.
  • Do kabelky přibalte matující ubrousky, které zachrání den, pokud se vám tvář přece jen začne vlivem vlhka lesknout.
  • Voděodolné produkty jsou nutností také na oči – tužka, stíny i řasenka by měly odolat vlhkosti. Pokud jde o barvy, v deštivých dnech vyniknou světlejší, jemné odstíny na očích i tvářích. Rozjasní váš obličej.
  • Na rty doporučujeme také spíš světlejší rtěnku nebo tónovací balzám či lesk. Tmavé barvy by v podmračeném počasí vypadaly těžce a hůře se udržují.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close