Pokud jste se už rozhodli pro zimní svatbu, využijte toto roční období na maximum. Dokonalou náladu navodí kromě jiného to správné menu. Podívejte se, jaká jídla a nápoje podtrhnou jedinečnou zimní atmosféru vaší veselky.
Jelikož venku padají teploty k nule, budete potřebovat něco, co vašim hostům rozproudí krev. Jídla, která zahřejí a povzbudí. A také taková, která nějakým způsobem chutě a vůně zimy připomenou. Navodíte tak tu správnou atmosféru a svatebčané se budou cítit perfektně, aniž by si vůbec uvědomovali, co za tím vězí.
Pracujte se typickými sezónními vůněmi, chutěmi, surovinami. Využijte osvědčené kombinace a vyvolejte vzpomínky na dětství.
9 věcí, které by na svatebním stole v zimních měsících neměly chybět
Polévky. Je v chladném dni něco lepšího, než se prohřát poctivou horkou polévkou? K obědu bude víc než kdy jindy sedět silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi. Na odpolední občerstvení pak nechte připravit polévkový bar. Rajská, dýňová, rybí, hustá zeleninová… Boršč, vývar i česnečka… Každý si vybere podle libosti a do polévky si přidá krutony, osmahnutý sýr, zakysanou smetanu nebo jinou přísadu.
Perníčky. Hlavně v prosinci jsou tyto vánoční sladkosti v kurzu a vaši svatební hosté budou nadšeni. Nechte upéct zimní a vánoční tvary, jako jsou sněhové vločky, vánoční stromečky, hvězdičky. A chybět nesmí srdíčky jako symbol vaší lásky.
Fondue. Roztavený horký sýr, který pokryje a ochutí kousek pečiva nebo masa… To je švýcarské fondue. Výživné, syté jídlo, které zažene chlad a navíc všechny u stolů pěkně sblíží. Ideální tip na zimní veselku!
Tematické cupcaky. Ze sladkostí musíme zmínit také cupcaky v zimních příchutích, jako je perník, dýně, skořice, pomeranč. Vyberte ty pravé kombinace těsta a ozdobného krému. Samozřejmostí je sezónní zdobení. Posypte je skořicí, cukrovými vločkami, třpytivými kuličkami.
Horká čokoláda. Ten nejlepší nápoj pro malé i velké, který vás zahřeje a pohladí vaše chuťové buňky. Podávejte se šlehačkou či marshmallows.
Kořeněná pečeně. Naplňte si břicha křehkým masíčkem a nebojte se pořádně ho dochutit. K zimním masům se hodí i výraznější a méně obvyklá chuť s nádechem orientu, kterou přinese římský kmín, rozmarýn, kurkuma nebo skořice.
Pečená zelenina. Vedle masa hoďte na pekáč také zeleninu. Je to oblíbené zimní jídlo, které krásně voní, skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Pobyt v troubě svědčí bramborám, kořenové zelenině, dýni, batátům i červené řepě. Upečte každý druh zvlášť nebo vytvořte lahodný mix.
Červené víno. K masu a zelenině se bezpochyby hodí víno. Podávejte kvalitní výběr, ideální jsou těžší červená vína podávaná při pokojové teplotě. A pro zmrzlíky je tu samozřejmě svařák! Ten nikdy nezklame. Jako sváteční alternativu k němu můžete nabídnout vánoční punč.
Fíky. Exotické ovoce k zimě patří, a zejména fíky jsou svojí chutí pro toto období typické. Promyslete fíkové sladkosti, fíkové čatní k masu, zimní salát z fíků a červeného zelí, fíky ve slanině nebo parmské šunce, fíky zapečené s kozím sýrem a ořechy… Netradiční kombinace povzbudí chuťové buňky a zahřejí srdce vašich strávníků.
Zdroj úvodní fotografie: Theaisleguide.com, foto Lilly Red Creative