Převislé svatební kytice: znovu se vrací do módy a jsou úchvatnější než kdy dřív

Převislé svatební kytice, kaskádové svatební kytice

Móda převislých svatebních kytic se postupně objevuje a zase ustupuje do pozadí. Teď právě je doba, kdy se vrací na výsluní. A my proto pro vás máme nádhernou květinovou inspiraci v elegantním a dramatickém duchu.

Kaskádová svatební kytice
Theknot.com, foto Carlie Statsky

Převislé, nebo také kaskádové kytice jsou ty úžasné, impozantní a často také obří vazby, které doslova přetékají z rukou nevěsty a jako kaskáda visí dolů, nezřídka až k zemi. Převislou část tvoří nejčastěji květy na dlouhých stoncích, ale také zeleň nebo stuhy.

Tento typ svatební kytice nesla ve svůj velký den třeba královna Alžběta II. nebo princezna Diana. S přelomem tisíciletí upadly u nevěst do nemilosti, aby se opět ve velkém stylu vrátily. Tentokrát v elegantním a svěžím pojetí. Současné převislé svatební kytice jsou bohaté a hravé. Můžete si všimnout několika cest, kterými se tento typ svatebních kytic ubírá.

Jeden směr navazuje na boho trend velkých, neuspořádaných vazeb a jsou to kytice skutečně dramatické, obří, plné barev a struktur. Mohou obsahovat stuhy nebo i další doplňky.

Jinou cestou se vydal proud menších, elegantních a uhlazených kytiček, které vycházejí z rodícího se trendu uspořádaných svatebních kytic objevujícího se v letošním roce.

I převislé kytice mohou být minimalistické, když je tvoří jedna barva nebo jeden druh květů. Experimentuje se s lučním a zahradním kvítím, stejně jako s exotickými květy. Narazíte i na vzdušné, odlehčené vazby.

Výhody převislé svatební kytice

  • Když je dobře uvázaná, vytváří taková kytice jasnou svislou linii, která přitahuje pozornost ke své nositelce.
  • Je-li její velikost správně zvolená k postavě nevěsty, může zeštíhlovat a opticky zvyšovat postavu.
  • Rozhodně přináší výrazný vizuální efekt, akcent, divadelní prvek.
  • Je to něco jiného, neokoukaného.

Na co pozor při výběru převislé svatební kytice

  • Příliš velká kytice vás může srážet k zemi nebo rozšiřovat. Dejte si proto pozor na správné proporce, pokud jste nižší postavy.
  • Extravagantní vazba může zastínit vaše svatební šaty nebo dokonce vaši osobnost.
  • Je zpravidla docela těžká a může se vám s ní hůř manipulovat.
  • Vyjde vás pravděpodobně na víc peněz. Pokud plánujete házet kytici, musíte si nechat uvázat házecí, protože převislá se k tomuto účelu nehodí. Obtížně se také uchovává na památku.

Květy vhodné do kaskádové kytice

Nejlepší je volit popínavky a takové květy, které rostou na dlouhých měkkých stoncích, jež se samy pěkně položí.

Klasikou jsou lilie, madagaskarský jasmín stephanotis, popínavé růže a hodně zeleně – břečťan, réva, eukalyptové nebo palmové listy, kapradiny. Moderní twist přinesou orchideje, klematis, řebčík (fritillaria) s jeho zvonky, čemeřice, ale i různé lesní plody na šlahounech.

Top kaskádové vazby pro inspiraci

Podívejte se, jak odlišné mohou být jednotlivé převislé kytice, a najděte styl, který bude vyhovovat právě vám.

Boho

Převislé svatební kytice
Brides.com, foto Alexandra Wallace

Bohémsky laděná převislá kytice je odvážná a originální. Její součástí jsou sušené květiny, traviny a palmové listy. Má tlumené, zemité barvy přírody a nenucenou eleganci, menší rozměr sluší i drobnějším nevěstám.

Pestrobarevná

Kaskádové svatební kytice
Unsplash.com, foto Thomas William

Tato veselá barevná kytice doslova šíří letní radostnou náladu. Slunečnice, růže a různé zahradní i luční kvítky se vzájemně doplňují a navzdory jasným barvám vytvářejí neokázalou, příjemnou vazbu.

Překypující květy

Svatební kytice kaskádový styl
Marthastewart.com, foto Laura Segall Photography

Tato kytice je maximálně současná, nepřehlédnutelná a doslova impozantní. Velké množství květů a zeleně tvoří oversized kompozici, která je sama uměleckým dílem.

Umírněná klasika

Převislá svatební kytice
Brides.com, foto Front Room Photography

Opakem je tato uhlazená malá kytička silně inspirovaná královskými kyticemi. Klasická barevná kombinace bílé a zelené je doplněna jemnými narůžovělými a krémovými odstíny. Hodí se pro tradiční nevěstu.

Sukulentová

Kaskádové svkatební kytice, svatební kytice ze sukulentů
Marthastewart.com, foto Anne Robert Photoraphy

Nechcete žádné barevné květy? Originální odpovědí je celozelená kytice vytvořená ze samých sukulentů. Ačkoliv je poměrně malá a jednoduchá, skutečně nikdo vás s ní nepřehlédne.

Tropická

Převislá svatební kytice
Theknot.com, foto Christina McNeill Photography

Jasné barvy, exotické orchideje a toulitky, zelené palmové listy – to je základ pro tuto okouzlující letní kytici. Je výrazná a stane se jasnou dominantou vašeho svatebního vzhledu.

Ombré efekt

Převislá svatební kytice
Brides.com, foto Chikae O.H.

Barvy postupně přecházející od nejtmavší do nejsvětlejší jsou hlavním motivem této jemné, sladké svatební kytice. Přes tlumené barevné ladění je tato rafinovaná variace na klasiku jasným akcentem vašeho vzhledu.

Vzdušná

Převislé svatební kytice
Theknot.com, foto Set Free Photography

Bílozelená kombinace je lehká a svěží. Vazba na obrázku kombinuje kompaktní centrum do ruky a z něj vycházející dlouhé šlahouny révy sahající až k zemi. Navzdory délce však působí velice vzdušně, protože závěs šlahounů není nijak hustý.

Podzimní drama

Kaskádová svatební kytice
Marthastewart.com, foto Belathée Photography

Syté, zemité barvy, šlahouny břečťanu, včetně drobných tmavých plodů, a široké stuhy dodávají této podzimně laděné náladové svatební kytici příchuť románové melancholie. Je velká tak akorát, aby vás nezastínila.

Strukturovaná

Převislá svatební kytice
Brides.com, foto Jose Villa

Neuspořádaná letní svatební kytice plná květů, barev a odlišných struktur vytváří nespoutaný dojem. Je velice romantická a jako by byla pořád v pohybu. Hodí se pro vyšší nevěstu.

Luční

Kaskádová svatební kytice
Flowersbytamichatt.com

Kopretiny, máky, chrpy, slunečnice, obilí, traviny… Nádherná luční kompozice přivolává vrcholné léto. Bude se líbit romantické nevěstě, která hraje na rustikální notu.

Asymetrická

Svatební kytice s kaskádovým efektem
Marthastewart.com, foto Ryan Ray Photography

Převislá svatební kytice nemusí být úplně symetrická. Naopak. Když bude visící část upevněná jen na jedné straně, získá tak novou jiskru. Asymetrie vám pomůže vazbu odlehčit a přizpůsobit postavě.

Fuchsiová

Převislá svatební kytice
Brides.com, foto Shawn Connell (Christian Oth Studio)

Sytá růžová přitáhne každé oko. Spojení exotických orchidejí, křehkých kapradin a klasických růží je neokoukané a celá vazba díky němu působí velice lehoučce a svěže. Bude se hodit ke svatbě ve vysokém stylu.

Jemná

Převislé svatební kytice
Marthastewart.com, foto Eliza Morrill Photography

Krémová, jemňoučká blush a bílá dohromady vytváří něžný dojem. Elegantní minimalistické kytici dominují květy, zatímco zeleň tady zastupují pouze stonky. Díky tomu je uhlazená a skutečně na úrovni.

Nostalgická

Převislá svatební kytice
Marthastewart.com, foto Paco and Betty

Náladu jemné romantické nostalgie vyvolává tato kompozice fialových a lila květů a tlumeně zelených listů. Velké vazbě dodává osobitost lehká asymetrie – a hravost zase pomrkávající černá očka anemonek.

Elegantní

Převislé svatební kytice
Brides.com, foto Stephania Campos

Vznešená elegance je prvním slovem, které se vynoří v mysli při pohledu na tuto krásnou kytici z orchidejí, růží, toulitek a pryskyřníků. Zářivě bílou barvu nenarušují ani usušené pampové trávy.

Girlanda

Převislá svatební kytice
Marthastewart.com, foto Evangeline Lane

Živě barevné velké květy a eukalyptové listy se splétají do nápadité girlandy, která spadá ve stejné šířce až na zem. Tato nepřehlédnutelná hravá kompozice vyžaduje sebevědomou nevěstu a jednoduché šaty.

Zlatá

Převislá svatební kytice
Brides.com, fotoThis Modern Romance

Vylaďte svou kaskádovou svatební kytici do zlatavých odstínů. Ve spojení s bílou získáte zasněnou romantiku jako ze starých časů, která však díky zvoleným květům a dalším prvkům silně odráží také soudobý moho styl, snoubící nenucenost boho prvků s klasickou elegancí.

Minipřevis

Převislá svatební kytice
Theknot.com, foto Rachel Havel Photography

I malá a jemná převislá kytička může být efektní. Zejména, když umně spojíte velké květy s drobnými kvítky a jediným dlouhým šlahounem zeleně. Kytička tím získá dynamiku a neotřelou strukturu.

Zářivá

Kaskádová svatební kytice
Marthastewart.com, foto Belathée Photography

Výrazné barvy uspořádané do ombré efektu dodávají kytici živost. Okouzlující kompozice při delším pohledu odkrývá různé překvapivé hravé detaily, jako jsou plody ostružin či seskupení jednotlivých květů nejen podle barev, ale i druhů.

Nekonvenční

Převislá svatební kytice
Marthastewart.com, foto Lexia Frank Photography

Převislá svatební kytice sama působí výrazným dojmem. Když ji navíc necháte uvázat jen z divoké zeleně a na všechny strany bujících neutrálně zbarvených kvítků, navíc s dvojitým převisem, spadlé brady svatebních hostů jsou zaručeny.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com, Kace Rodriguez

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close